Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
21. november ob 18.00 - Dogodek

Arhitekt Alfred Kastelic, prijatelj in sodelavec Jožeta Plečnika

Predavanje Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva

V okviru cikla predavanj Plečnik v pogledu od zunaj bo v torek, 21. novembra ob 18.00 v Avditoriju Narodne galerije imel dr. Richard Kurdiovsky predavanje z naslovom

Alfred Kastelic, prijatelj in sodelavec Jožeta Plečnika

Alfred Kastelic, leta 1870 rojen nemško govoreči domačin iz Celja, je študiral na dunajski Akademiji za likovno umetnost pri različnih profesorjih kot sta Friedrich Schmidt in Otto Wagner. Po smrti Viktorja Luntza je postal njegov namestnik na osirotelem oddelku za arhitekturo dunajske Akademije, kjer je na predavanjih nadomeščal svojega tasta Georga Niemanna. Do leta 1924 je Kastelic poučeval na več izobraževalnih institucijah kot je denimo Državna umetnostno-obrtna šola na Dunaju. Poleg izjemne podobnosti z deli Josefa Hoffmana, ki vključuje elemente tipičnih regionalnih in ljudskih oblik ter njegovih povezav z neogotskim ekspresionizmom, se v Kastelicovem delu kaže neoklasicistični podton, ki ga povezuje z delom prijatelja Jožeta Plečnika. Alfred Kastelic se uvršča med ''drugorazredne'' arhitekte, čigar dela lajšajo razumevanje zgodovine srednjeevropske arhitekture zgodnjega 20. stoletja v vsej njeni raznoliki kompleksnosti.

Richard Kurdiovsky je šudiral je umetnostno zgodovino, zgodovino, klasično arheologijo in slavistiko na Dunaju. Leta 2000 je magistriral na temo o Alfredu Kastelicu, na Slovenskem rojenemu arhitektu in študentu Friedricha Schmidta in Otta Wagnerja. Leta 2008 je doktoriral na temo umetniškega odnosa med Carlom Hasenauerjem in Gottfriedom Semperjem. Med leti 1997 in 2004 je skrbel za arhitekturno zbirko v Albertini, leta 2001 je postal asistent na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Univerze na Dunaju, od 2008 poučuje na Univerzi na Dunaju in Dunajski tehnološki univerzi. Je član Avstrijske akademije znanosti. Področja njegovih raziskav zajemajo srednjeevropsko arhitekturo od baroka do 20. stoletja in urbano kulturo habsburške monarhije.

Predavanje bo v angleškem jeziku. Vstop je prost.

Vabljeni!