Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
30. avgust 2017 - Posebno

Po poteh mladega Tiepola v Vidmu

izlet z dr. Ferdinandom Šerbeljem

Zaradi izjemnega zanimanja ponavljamo izlet v Videm!

V Narodni galeriji je na ogled razstava del Giambatistta Tiepola, znamenitega beneškega slikarja 18. stoletja. Sedeminsedemdeset mojstrovih skic, krokijev in risb predstavlja zgovorni ilustrativni slovar izjemne domišljije tega umetnika, s katerim je beneško baročno slikarstvo doseglo svoj zenit. Njegova mladostna dela, s katerimi je dokazal presenetljivo ustvarjalnost, pa so povezana z Vidmom, kjer je slikal v letih med 1726 in 1729, a tudi s kasnejšimi deli je ostal "zvest" furlanski prestolnici in tamkajšnjemu sedežu obsežnega oglejskega patriarhata.

Zato si bomo ob tej priložnosti gostovanja Tiepolovih del v Ljubljani ogledali njegova zgodnja dela v Vidmu. Obiskali bomo Patriarhovo palačo, ki slovi ravno po izjemnih freskah šele tridesetletnega Tiepola. Njegova dela bomo občudovali tudi v barokizirani stolnici in v izjemnem ambientu kapele Oratorio della Purità (1759). Zatem si bomo na videmskem gradu ogledali bogato slikarsko galerijo, kjer tudi hranijo Tiepolove mojstrovine. Na tem izletu se bomo seveda posvetili še samemu mestu, ki je zgovorna priča slavne pretekosti oglejskih patriarhov in beneške Serenissime.

Prijave in plačila sprejemamo na blagajni Narodne galerije do napolnitve avtobusa: T: 01 2415 418, E: trgovina@ng-slo.si

Cena izleta znaša 59 € po osebi, 49 € za Prijatelje Narodne galerije. Znesek lahko poravnate v galerijski trgovini vsak dan razen ob ponedeljkih, do nedelje, 20. avgusta, med 10. in 18. uro. Izlet bo izveden ob minimalno 35 prijavljenih udeležencih.

Odhod bo s parkirišča Tivoli ob 7. uri, povratek približno ob 21. uri. V Vidmu bodo udeleženci imeli uro in pol časa za kosilo, ki ga bodo lahko individualno izkoristili.