Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
9. december 2017 - Posebno

Izlet z Narodno galerijo v Trst in Štanjel

vodi dr. Andrej Smrekar

Ob razstavi Helena Vurnik, slikarka in oblikovalka, v soboto, 9. decembra, pripravljamo izlet v Trst. Vodi dr. Andrej Smrekar.

Na Svetem Justu, zgodovinskem središču Trsta, si bomo ogledali katedralo sv. Justa, v tamkajšnjem lapidarnem vrtu ob Muzeju zgodovine in umetnosti pa še neoklasicistični kenotaf J. J. Winckelmanna, nemškega umetnostnega zgodovinarja in arheologa, ki so ga  tragično umorili  v Trstu leta 1786. 
Sledi ogled škofijskega dvorca s kapelo Presvete Trojice, ki predstavlja enega najlepših primerov secesijske umetnosti v Trstu. Prav ureditev zasebne kapele škofa Andreja Karlina je bil prvi skupni projekt  Ivana in Helene Vurnik. Helena naj bi za kapelo naslikala več velikih platen, vendar je končala le sliko Marijino oznanjenje, ki si jo lahko še do 3. decembra ogledate v Narodni galeriji.
Po krajšem odmoru si bomo v Museo Sartorio ogledali novo stalno postavitev razstave umetnin iz slovenske Istre, ki jih je italijanska oblast leta 1940 odpeljala iz cerkva, samostanov in tudi zasebnih zbirk. Med njimi so dela umetnikov kot so Vittorio Carpaccio, Giambattista Tiepolo, Paolo Veneziano in drugi.
Vožnjo bomo nadaljevali v Štanjel z ogledom gradu in Galerije Lojzeta Spacala, v Trstu rojenega likovnega ustvarjalca, ki se je zapisal kot umetnik Istre in Krasa.

Na poti nazaj se bomo ustavili na kosilu v gostilni Grča v Hrušici pri Štanjelu.

Cena izleta je 50 €, za Prijatelje Narodne galerije z veljavno člansko izkaznico pa 44 €. Cena izleta vključuje prevoz, vstopnine in kosilo (pijača za doplačilo). Cena ne vključuje nezgodnega zavarovanja.

Odhod iz Ljubljane, park Tivoli, ob 9.00, vrnitev ob 20.00.

Prijave sprejemamo pri blagajni Narodne galerije T: 01 2415 418, E: trgovina@ng-slo.si, do 24. novembra oz. do napolnitve avtobusa od torka do nedelje, med 10. in 18. uro.
Plačila do četrtka, 7.12.2017.