Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
10. december 2019 - Cikel dogodkov

Predavanje Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva

Prost vstop

Vabljeni na predavanje Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva v Avditoriju Narodne galerije (vhod s Prešernove 22). Vstop prost!

torek, 10. december, ob 18. uri

An anti-romantic approach to Baroque Art in the ways of Federico Zeri. Remarks on building images' methods in Orazio and Artemisia Gentileschi, Luca Giordano and others / Ne-romantičen pristop k raziskovanju baročne umetnosti na Zerijev način. Opombe k kompozicijskim metodam Orazia in Artemisie Gentileschi, Luca Giordana in drugih

Predava prof. dr. Riccardo Lattuada, Università degli Studi della Campania ‘Luigi Vanvitelli’.

Prof. dr. Riccardo Lattuada se je po študiju v Neaplju pri Ferdinandu Bologni izpopolnjeval in raziskoval na različnih institucijah v Italiji in tujini, od leta 1988 naprej pa predava na italijanskih univerzah, od 1997 še posebej na t.i. drugi neapeljski univerzi, na kateri je od leta 2016 tudi redni profesor. Je poznavalec baročne umetnosti in med članki, ki jih je objavljal v številnih italijanskih in drugih publikacijah (mdr. v Bollettino d’arte, Dialoghi di Storia dell’Arte, Prospettiva, Storia dell’arte, The Burlington Magazine), so bili še posebej odmevni tisti, ki jih je napisal o neapeljskem slikarstvu 17. stoletja. Tudi tokrat bo na predavanju ob navezavi na delo Federica Zerija predstavil nekatere svoje ugotovitve o neapeljskih slikarjih 17. stoletja.

Riccardo Lattuada se v Ljubljani mudi tudi zaradi predstavitve nove številke revije Valori Tattili, ki ji od letos tudi predseduje. Tokratna ševilka je posvečena Federicu Zeriju ob 20-letnici smrti, na predstavitvi v sredo, 11. decembra, ob 17:30 na Italijanskem inštitutu za kulturo v Sloveniji (Breg 12), pa se bomo spomnili tudi dolgoletnega Zerijevega sodelovanja z Narodno galerijo v Ljubljani. Sodelovala bo tudi dr. Ksenija Rozman, ki je kot kustosinja Narodne galerije s profesorjem Zerijem pripravila vrsto odmevnih razstav in zasnovala stalno predstavitev zbirke evropskih slikarjev, srečanje pa bo povezoval prof. dr. Enrico Lucchese (Univerza v Ljubljani), eden od urednikov revije Valori Tattili.

Predavanje bo potekalo v angleščini.