Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
Delavnica

Ustvarjalne delavnice za otroke in družine

GALa sobotne ustvarjalnice

Sobote od 10.00 do 12.00

Otroke vabimo na naše GALa ustvarjalnice! Prvi del delavnic se odvija v razstavnih prostorih, kjer s pomočjo predmetov, ugank in namigov raziskujemo umetnine, drugi del pa poteka v ustvarjalnem ateljeju. Namenjene so osnovnošolcem in predšolskim otrokom v spremstvu staršev.

Program delavnic je zaokrožen v štirih sklopih:

 •  prvo soboto v mesecu: Moja galerija - raziskujemo umetnine iz stalne zbirke
 •  drugo soboto v mesecu: Kaj je novega? - spoznavamo galerijske novosti ali obiščemo občasne razstave
 •  tretjo soboto v mesecu: Ustvarjamo z gosti - odkrivamo literarne, stripovske, glasbene, plesne, lutkovne in druge povezave z gostujočimi umetniki
 •  četrto soboto v mesecu: Odpiramo vrata - veččutne delavnice, primerne tudi za gibalno in senzorno ovirane otroke

Vstopnina:
5 EUR
Delavnica z gosti (vsako tretjo soboto v mesecu) 7 EUR, za člane Galovega kluba 5 EUR
Družinska vstopnica 12 EUR
Člani Galovega kluba brezplačno (razen na delavnice z gosti)

Program:

 • 28. januar: Dišeče slike
  Ali lahko slike tudi dišijo? Če uporabimo svojo domišljijo, prav gotovo. Dišijo pa lahko tudi tako, da v barve zamešamo začimbe … Ustvarili bomo svoje posebne dišeče barve in z njimi slikali.
 • 4. 2: Pernhartov Grad ob reki pozimi
  Opazovali bomo zasneženo zimsko podobo koroškega slikarja Marka Pernharta in raziskali, kaj vse počno ljudje na zaledenelem potoku pod gradom. V delavnici bomo tudi sami naslikali naše najljubše zimske športe.
 • 11. 2: Mušičevi grički
  Raziskovali bomo podobe kraških gričev na razstavi slikarja Zorana Mušiča in spoznavali, v kakšnih likovnih tehnikah so nastajale. V delavnici se bomo preizkusili v izdelovanju grafik.
 • 18. 2.: Srečanje z nogometašem in zbiralcem umetnin Davorjem Vugrincem
  Posebno srečanje za mlade nogometaše, na katerem se bosta prepletala šport in ustvarjalnost. Vse mlade športnike vabimo, da oblečejo svoje ekipne drese!
 • 25. 2: Izdelajmo svoj okvir
  Ogledali si bomo razstavo Kolekcija Vugrinec in opazovali, kako lahko slike še polepšamo z okvirji. Poiskali bomo nekaj zanimivih primerkov in v delavnici izdelali svoj okrasni okvir. Predlagamo, da otroci s seboj prinesejo svojo fotografijo.
 • 4. marec: Prijazen kosmatinček
  Slikar Anton Karinger je naslikal portret najbolj kosmatega člana svoje družine - ženinega pasjega ljubljenčka. V delavnici bomo svoje kužke izdelovali iz kartonastih škatlic.
 • 11. marec: Moderni (avto)portreti
  Na razstavi Kolekcija Vugrinec bomo raziskali avtoportrete slikarjev, se nato fotografirali in iz natisnjenih fotografij izdelali kolažne skupinske portrete.
 • 18. marec: Freska
  S freskami so nekoč olepševali cerkve, samostane, gradove … Ogledali si bomo nekaj izvirnih kosov, restavrator Blaž Šeme pa nam bo pomagal izdelati lastne freske – poslikave na svež košček ometa.
 • 25. marec: Ljubljanski razgledi
  V stalni zbirki si bomo ogledali ljubljanske vedute in krajine slikarja Pavla Künla v različnih letnih časih. V delavnici bomo tudi sami prijeli v roke čopič in naslikali svojo najljubšo pokrajino.
 • 1. april: Pogled skozi okno
  Rihard Jakopič se je velikokrat zazrl skozi okno svojega stanovanja in naslikal pogled na samostanski kompleks ljubljanskih Križank. Tudi mi bomo risali poglede od znotraj navzven – kar na okna galerije.
 • 8. april: Zmajske broške
  Podoba luskaste pošasti nas na umetninah spremlja že mnogo stoletij, zlatar Cristoph Steidl Porenta pa nam bo pokazal, kako je to bitje videti ujeto v zlatu, in v delavnici z nami izdeloval zmajske broške.
 • 15. april: Morski valovi
  Na razstavi Alberta Sirka bomo raziskovali morske slike in se vživljali vanje. Kako bi nam zadišale, kako bi nas premetavalo na valovih? V delavnici bomo preizkušali različne likovne tehnike za slikanje valov. Naš gost bo risar Jakob Klemenčič.
 • 22. april: Gradimo ladje
  Na marinah Alberta Sirka najdemo tudi prizore gradnje in popravila ladij. Poiskali jih bomo in opazovali kaj počnejo delavci na slikah, nato pa ob pomoči modelarjev izdelovali svoje jadrnice in barčice.
 • 6. maj: Mornarski vozli
  Za vsakega mornarja je obvezno odlično poznavanje takšnih in drugačnih vozlov. Najprej bomo na razstavi Alberta Sirka poiskali ribiče na slikah in razmislili, za kaj vse so jih potrebovali, nato pa z vrvmi zavozlali svoje vozle. Uf, pa jih bomo znali potem tudi odvezati?
 • 13. maj: Mornarji, ribiči in gusarji
  Na razstavi Alberta Sirka bomo poiskali mornarje in ribiče, v delavnici pa izdelali maketo marine in ji dodali tudi gusarske ladje. Ob tem bomo zapeli tudi kakšno gusarsko pesem!
 • 20. maj: Šumenje valov
  Kako bi lahko slišali morske slike? Spomine bomo obudili s školjkami, ki jih bomo prislonili k ušesu. Naš gost bo Darko Korošec, s katerim bomo ob glasbeni spremljavi izdelovali izvirna morska glasbila.
 • 27. maj: C(es)arski portreti
  Pred cesarskim portretom vladarice Marije Terezije se bomo naučili dvornega poklona in izvedeli o modnih muhah tedanjega časa, v delavnici pa po predlogi izdelali velike celopostavne avtoportrete.
 • 3. junij: Žabji pogled
  Spoznali bomo slikarja Tiepola, ki je bil slaven freskant. Na strope in oboke je znal prepričljivo naslikati podobe tako, da so bile videti kot da se dvigajo v nebo ali pa sedijo na oblakih. Različne razgibane drže je najprej narisal. Tudi mi bomo z risanjem preizkušali poglede iz različnih položajev in spoznali, kaj je žabji pogled, perspektiva, skrajšava …
 • 10. junij: Svetloba in senca
  Obiskali bomo Tiepolovo razstavo in odkrivali, kako je mojster pričaral svetlobo in senco na risbi. V delavnici bomo risali s črno (oglje), belo (kredo) in rdečo (sangvin) barvo na svetle in temne podlage.
 • 17. junij: Študiramo študije
  Na kakšne načine je možno risati? Ogledali si bomo Tiepolovo razstavo in raziskovali študijske risbe. V delavnici bomo še sami risali nagajive krilatce v različnih držah in morda sestavili kak strip.

Galov ustvarjalni ABC za otroke in družine

Vsako prvo nedeljo v mesecu in ob dnevih odprtih vrat, vsakokrat od 10.00 do 18.00.

Ste že obiskali Galovo sobo? To je otrokom in družinam namenjena motivacijska galerijska raziskovalnica. V njej se otroci lahko čudijo, odkrivajo, ustvarjajo in iščejo Galove namige za spoznavanje galerijskih zakladov.

V Galovi sobi vas ob navedenih dnevih pričakuje naša galerijska animatorka, ki bo z vami razkrivala črke in odkrivala gesla na knjigah v Galovi zeleni sobi. Od tam vas namigi lahko popeljejo k iskanju umetnin v stalni zbirki. Spodbujeni z mojstrovinami in odkritji boste tudi sami dobili navdih za ustvarjanje! Še posebej vabljene družine s predšolskimi otroki.

Vstopnina: velja vstopnica za stalno zbirko.

Delavnice vodijo kustodinji pedagoginji Kristina Preininger in Nataša Braunsberger, galerijski animatorji Tjaša Debeljak, Jaka Racman, Ajda Šubelj, Kristina Kupljenik ter akademski slikarki Tanja Milharčič in Teja Vučko.

Prijave na delavnice niso potrebne.

Informacije: T: (01) 24 15 415/418, E: dejavnosti@ng-slo.si