Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
27. februar - 3. marec 2017 - Delavnica

Zimske počitniške delavnice za otroke

Otroke od 5. do 12. leta vabimo, da z nami ustvarjalno preživijo čas zimskih šolskih počitnic. Še zadnjič, preden se zima poslovi, bomo raziskovali zasneženo pokrajino, mesta in gradove, poiskali zimske igre in športe na slikah ter odkrivali, kako lahko v tem neprijaznem letnem času poskrbimo za živali. V delavnici bomo izdelovali drsališča, mesteca, kosmate prijatelje z daljnega severa in impresionistične trganke. Seveda pa nam ne uide praznični pustni torek - zimo bomo odganjali s pustnimi maskami in ji pomahali v slovo!

Program:

Ponedeljek: Igrarije na toplem in hladnem
Kaj v hladnem zimskem času počnemo zunaj in kaj znotraj na toplem? Se današnje otroško preganjanje dolgčasa kaj razlikuje od nekdanjega? Na slikah bomo poiskali drsalce in pokukali tudi v toplo sobo, kjer se otroci pod budnim očesom babice igrajo slepe miši. Iz kartona in alu-folije bomo v delavnici izdelali svoja drsališča in jih okrasili z vsem potrebnim: ograjicami, drevesi in seveda - z drsalci!

Torek: Pustno rajanje
V deželo prihaja pust okroglih ust! V stalni zbirki bomo poiskali sliko kurentov, ki iz Ptuja v značilni opravi in glasnim zvonjenjem odganjajo zimo in pozdravljajo pomlad. Spoznali bomo ta priljubljeni ljudski običaj in v delavnici iz papirmašeja, ki ga bomo pripravili dan prej, izdelovali pustne maske. Ko jih bomo lepo pobarvali in okrasili, bomo tudi mi pripravljeni na odganjanje zime! Tako našemljeni bomo obiskali še Slovenski etnografski muzej, kjer nam bodo pokazali nekaj izvirnih pustnih mask.

Sreda: Zasnežena mesteca, jezera in reke
Ogledali si bomo, kako so videti mesta, vasi, jezera in reke pod snežno odejo. So perice v reki Ljubljanici prale perilo tudi pozimi? Odgovor bomo našli na zasneženi ljubljanski veduti. O vodi v različnih oblikah, med drugim tudi snegu in ledu, bomo izvedeli ob obisku Mestnega muzeja, kjer nam bodo predstavili odnos do te življenjsko pomembne dobrine v preteklosti. V delavnici bomo iz vate, papirnatih kozarčkov in krožnikov izdelali svojo vodno pokrajino.

Četrtek: Živali pozimi
Na galerijskih slikah najdemo mnogo živali. Poiskali jih bomo in ugotavljali, kako preživijo pozimi, kdo za njih skrbi v tem letnem času in kako jim lahko tudi mi sami pomagamo. V delavnici bomo iz kartonastih tulcev izdelovali kosmatince z daljnega severa (hmmm, in tudi juga :): pingvine, severne medvede, jelene … Popoldne se bomo sprostili v pravljičnem kotičku - koga vse je Mojca Pokrajculja sprejela v svoj piskerček, katerim živalim je dala zavetje izgubljena dedkova rokavička? Izbrane zimske pravljice bomo tudi sami narisali.

Petek: Zimske impresije
Zima je bila priljubljena pri slikarjih impresionistih. Naslikali so lahko odblesk sončnih žarkov na sneženi odeji, ali pa na platno ujeli snežni metež, ki pokrajino pred nami zavije v gosto kopreno. Poiskali bomo nekaj zimskih impresij v stalni zbirki in v delavnici naslikali svoje. Da bodo čim bolj prepričljive, si bomo pomagali z bleščicami in kolažem, seveda pa ne bomo pozabili dodati kakšnega zvončka, ki bo kukal iz zemlje in napovedoval pomlad.

Primerno za: otroke od 5. leta dalje.

Trajanje: od ponedeljka do petka, 27. februarja - 3. marca, od 8.00 do 16.00

Zborno mesto: steklena vhodna avla, Prešernova cesta 24

Cena posamezne delavnice: 20 €, za člane Galovega kluba 16 €. Udeleženci celotnega ustvarjalnega tedna bodo prejeli Galovo darilo.

Cena vključuje: vstopnino v stalno zbirko, vodenje, varstvo otroka, oglede izven Galerije, kosilo, malico in ustvarjalni material.

Popusti: 2. otrok: 10 % popust, 3. otrok: 15 % popust (popusti se ne seštevajo)

Prijave: osebno na blagajni Narodne galerije ali po elektronski pošti (dejavnosti@ng-slo.si). Prijavnico poiščite spodaj. Vplačate lahko na blagajni ali preko TRR. Prijave zbiramo do 24. februarja.

* Pridržujemo si pravico do spremembe programa.