Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
8. februar – 31. marec 2014 (podaljšano do 30. 6. 2014)

Gal podobe svoje na ogled postavi

Razstava otroških izdelkov

Na slovenski kulturni praznik v vhodni avli odpiramo razstavo stvaritev otrok, ki so jih v letu 2013 spodbudili njihovi obiski v Narodni galeriji. Srečanja z izvirnimi umetninami in Galovi namigi sprožajo v mladih obiskovalcih raznolika doživetja in budijo željo po ustvarjalnosti in domišljijski izpovednosti. Če vas zanima, kje v galeriji Gal spi, kaj najraje jé in kdo so njegovi prijatelji, si oglejte otroške likovne odgovore.

Na Galov naslov je v letu 2013 prispelo triinštirideset pošiljk, v katerih se je zbralo blizu osemsto risb in slik. Ustvarjalci so bili predšolski otroci in mlajši šolarji, ki so organizirano prihajali na Galove dejavnosti in sodelovali pri njih. Vsak razred oziroma skupina iz vrtca je na razstavi zastopana z vsaj dvema likovnima deloma. Tudi otroci, ki skupaj s svojimi starši in prijatelji prihajajo v galerijo, Galu zelo radi pošiljajo svoje izdelke. Škrat jim vselej napiše zahvalno pismo.

Na razstavi predstavljamo tudi izdelke z dejavnosti, ki potekajo v galeriji, zlasti v okviru Galovega kluba. V njem se združujejo otroci galovci, ki v prostem času redno obiskujejo galerijo. V šolskem letu 2013/2014 poteka program treh Galovih skupin, v katerih je skupaj petinšestdeset članov. Vsak od njih je na razstavi predstavljen z enim likovnim delom.

Med ustvarjalci so se kot pretanjeni opazovalci izkazali mladi glasbeniki iz ljubljanske Glasbene šole Franca Šturma. Po njihovi zaslugi bo kulturni dan zazvenel v ubranih tonih.

Otroške izdelke lahko razdelimo v tri vsebinske sklope. Prvi obsega Galove podobe in škratove galerijske dogodivščine, drugi predstavlja otroško poustvarjanje slik, razstavljenih v galeriji, tretji pa je povezan s temami Galovega kluba. Te teme se pri začetni skupini zavrtijo pod naslovom Umetnost za vse čute, pri nadaljevalcih se povezujejo v Muzeologijo za najmlajše, izdelki najstarejših galovcev pa izhajajo iz simboličnih pomenov njihovih najljubših slik.

Otroci so zelo radi po svoje likovno dopolnili ubeseditve Svetlane Makarovič in ilustracije Kostja Gatnika. Med slikami v stalni zbirki, ki so najpogosteje navdahnile nadebudneže k likovnemu ustvarjanju, so bila tako dela, otrokom znana tudi iz knjig Gal v galeriji in Strahec v galeriji:

  • Hans Georg Geiger: Sv. Jurij v boju z zmajem
  • Neznani slikar sredine 17. stoletja: Janez Jurij grof Lamberg
  • Lombardska šola: Vaza s cvetjem
  • Fortunat Bergant: Ana Marija baronica Erberg
  • Matevž Langus: Karl Hummel ml. in Primičeva Julija z bratcem Janezom
  • Mihael Stroj: Luiza Pesjakova
  • Anton Karinger: Pes
  • Jurij Šubic: Pred lovom
  • Anton Ažbe: Zamorka
  • Ivana Kobilca: Poletje in Kofetarca
  • Matej Sternen: Rdeči parazol
  • Matija Jama: Kolo

Mladi ustvarjalci so uporabljali različne likovne tehnike, ki so jim odpirale kar najširši izrazni horizont. Največkrat so risali z barvicami in z voščenkami, slikali so z vodenimi ali tempera barvami ali pa dopolnjevali tehniki flomastra in vodenih barv. Na Galovih srečanjih so otroci ustvarjali celo z jajčno tempero, ki so si jo sami pripravili, največ izvirnosti pa so jim omogočale mešane tehnike.

Na koncu naj posredujemo Galovo pohvalo vsem otrokom, ki ste ustvarjali. Gal je bil navdušen nad vašimi mojstrovinami! Priznanje izrekamo tudi vsem prizadevnim staršem in starim staršem ter vzgojiteljicam in učiteljicam – likovnim mentoricam, ki ste poskrbeli, da je galerijski obisk prerastel v pravo likovno doživetje.

Avtorica razstave
Kristina Preininger

Priprava otroških del in postavitev
Tina Buh, Martina Vuga, Tanja Milharčič

Razstava je podaljšana do 30. junija 2014
8. februar–31. marec 2014
Narodna galerija, Prešernova 24
1000 Ljubljana