Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
26. november 2002–8. april 2003

Sozvočje svetov II

abonma predavanj in koncertov

Spoštovani prijatelji lepih umetnosti! Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in Narodna galerija v sezoni 2002/2003 nadaljujeta program Sozvočje svetov. Povezava predavanj o likovni umetnosti in vrhunske glasbe se je v minuli sezoni dobro prijela in jo bomo obdržali kot poskus uvedbe večernih ur v galeriji. Tudi tokrat bomo izvedli štiri koncerte s predavanji o izbranih umetninah iz zbirke Narodne galerije. Skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta in Dmitrija Dmitrijeviča Šostakoviča bomo slišali v prvem koncertu; Arcangela Corellija, Samuela Barberja in ponovno Mozarta smo izbrali za božični koncert, spomladi pa bomo poslušali glasbo predvsem mojstrov dvajsetega stoletja Antonina Dvoraka, Antona Stepanoviča Arenskega in našega modernega klasika Daneta Škerla, ki se še bolje ujema s snovjo predvidenih predavanj.

Nekoliko bomo preuredili program. Vsakič se bo začel ob 19. uri s polurnim predavanjem, koncerti se bodo začeli ob 20. uri, med glasbeno izvedbo pa ne bo več odmora. Polurni presledek med galerijskim in glasbenim delom bomo namenili ponovitvi predavanja v angleškem jeziku, da bi k našim večerom v galeriji pritegnili tudi neslovensko občinstvo. Sicer pa si boste lahko v tem času ogledali naše zbirke in razstave ali pa se okrepčali v galerijski kavarni.

Predavanja posvečamo Slovenski krajini. Krajina je namreč v naši umetnosti devetnajstega in dvajsetega stoletja odigrala izjemno pomembno vlogo. V njej lahko spremljamo oblikovanje razumevanja domovine od topografsko - domoznanskega zanimanja za domačo pokrajino do razširjenega pojma domovine. Ob pomanjkanju nacionalnih mitov in zgodovinskih epizod, ki bi bile dovolj razločne ob tradicijah velikih evropskih narodov, je krajina navdahnila slikarje, da so ustvarili vrsto podob, ki so postale ikone slovenske nacionalne identifikacije. Med njimi bomo govorili o Groharjevi Pomladi prav ob stoti obletnici njenega nastanka.

Vabimo vas k vpisu abonmaja Sozvočje svetov - srečanju z izbranimi slikami nacionalne zbirke, s čudovito glasbo in sijajnimi glasbeniki v naši osrednji umetnostni galeriji in v prostoru, ki je za komorno glasbo akustično skoraj popoln.

Cena abonmaja:
8.000 SIT oz. 6.000 SIT za Prijatelje Narodne galerije, posamezna vstopnica: 2.500 SIT oz. 2000 SIT za Prijatelje Narodne galerije. Abonma in posamične vstopnice vplačate in prevzamete na blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. - 18. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto.

Program

26. november

ob 19. uri

  • Predavanje
    Marko Pernhart: Klanško jezero v nevihti
    Dr. Andrej Smrekar

ob 20. uri

  • W. A. Mozart: Divertimento v B-duru
    Andante, Allegro di molto, Allegro assai
  • D. Šostakovič: Godalni kvartet št. 8
    Largo, Allegro molto, Allegretto, Largo-Largo

18. december

ob 19. uri

  • Predavanje
    Anton Karinger: Drevesa v Mestnem logu
    Dr. Andrej Smrekar

ob 20. uri

  • W. A. Mozart: Divertimento v F-duru
    Allegro, Andante, Presto
  • A. Corelli: Concerto grosso št. 8 (Božični)
    Vivace, Allegro, Adagio, Allegro, Adagio, Vivace, Allegro, Pastorale
  • S. Barber:
    Adagio

11. marec

ob 19. uri

  • Predavanje
    Ivan Grohar: Pomlad
    Dr. Andrej Smrekar

ob 20. uri

  • D. Škerl: Serenada za godala
    Intrada, Divertimento, Aria, Pastorale, Toccata Finale
  • A. Arensky: Variacije na temo Čajkovskega

8. april

ob 19. uri

  • Predavanje
    Rihard Jakopič: Sončni breg
    Dr. Andrej Smrekar

ob 20. uri

  • A. Dvorak: Serenada za godala v E-duru
    Moderato, Tempo di valse, Scherzo vivace, Larghetto, Allegro vivace