Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
8. maj 2019 - Dogodek

Alan Ford: Ogledalo našega časa

Predavanje

sreda, 8. maj, ob 18.00

Ob petdesetletnici prvega izida priljubljenega stripa Alan Ford vas vabimo na predavanje Roka Glavana, avtorja razstave o Alanu Fordu, ki bo od 23. maja na ogled v Narodni galeriji.

Alan Ford je zaznamoval pop-kulturo zadnje tretjine 20. stoletja. Satirična stilizacija likov, domiselni dialogi in risarska kvaliteta ga uvrščajo danes med klasike, v žargonih urbanih subkultur pa se je ohranila vrsta sintagem, ki ob izrekanju evocirajo glavne junake stripa. Alan Ford se je izjemno hitro razširil med bralstvom Apeninskega in Balkanskega polotoka. Označil je generacije 70. in 80. let, še vedno pa izhaja na vseh jezikovnih področjih. Satirično sarkastični nagovor je doživljal različno uspešne prevode, v primeru hrvaške različice pa prevladuje splošno mnenje, da je bila boljša od originala. 

Antikvar Rok Glavan je pobudnik dražb starih knjig, pisec s področja knjig in zapriseženi sodni cenilec in izvedenec za stare knjige in tiske pri Ministrstvu za pravosodje RS, predvsem pa soavtor pomembnih razstav, ki predstavljajo zgodovino tiskane dediščine na Slovenskem, kot so Papirnati vrtiljak, 2009, razstava Rodoljubni založnik, 2011 in Ivan Cankar in Evropa, 2018. Predstavil bo zgodovino, nastanek in izvor stripa Alan Ford, njegovega ustvarjalca in prevajalca, pomembnost stripa za balkanski kulturni prostor, skrivnostno epizodo s Titom, bibliofilski pogled na strip, razstavo in dogodke ob razstavi.

Predavanje bo potekalo v Avditoriju Narodne galerije. Vhod: Cankarjeva 20. Vstopnina: 3 eur/5 eur

Zagotovite si mesto: T: (01) 24 15 418, E: trgovina@ng-slo.si