Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
od oktobra 2021 - Posebno

Cvetje in ženske

Program vodstev, predavanj in ustvarjalnih delavnic za vse generacije

Pridružite se nam na popotovanju skozi umetnost in botaniko, skozi simbolne in včasih skrite pomene cvetja, skozi zgodovino slikanja in priljubljenosti rož. V Narodni galeriji smo v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok izdali knjigo Cvetje in ženske. Namenjena je vizualnemu užitku, ima pa tudi spoznavno vrednost: predstavi del zgodovinskega razvoja slikanja cvetličnih tihožitij.

Vabimo vas, da umetnine, predstavljene v knjigi Cvetje in ženske, spoznate tudi v živo. Obiščite javna vodstva, predavanja ustvarjalne delavnice ter si privoščite cvetlični spominek v galerijski trgovini.

Za odrasle in mlade

Javna vodstva

nedelja, 24. oktober, ob 16.00

Avtorja knjige Cvetje in ženske, Jassmina Marijan in Matjaž Mastnak, bosta v stalni zbirki predstavila tihožitja in portrete z jesenskim cvetjem.

Vstopnina: 8 / 4 EUR, doplačilo za vodstvo 3 EUR

Število mest na vodstvu je omejeno. Svetujemo, da se na javno vodstvo prijavite: trgovina@ng-slo.si ali 01 24 15 418.

Predavanja

četrtek, 4. november, ob 18.00

Andreas Lach in dunajsko cvetlično slikarstvo, predava Jassmina Marijan

Dunajska šola bidermajerskega cvetličnega tihožitja, ki je bila fenomen v Evropi tega časa je pomenila oživitev zlate dobe nizozemskega slikarstva in vplivnih mojstrov iz 17. in 18. stoletja. Žanrski motiv cvetličnega tihožitja lahko svoj vnovični vzpon dolguje likovni akademiji, ki je s svojim razredom cvetličnega slikarstva postala del procesa dunajske porcelanske manufakture. Andreas Lach (1817−1882), študent dunajske akademije, je v prestolnici prizadevno in pogosto razstavljal svoja tihožitja, ki jih je kritika ocenjevala kot resnična in sveže inovativna. Lach je svoje cvetlične motive najraje umestil na gorske grebene in nad nevarne previse v alpski pokrajini, po letu 1850 pa se je specializiral za tip tihožitja na gozdnih tleh, kamor je postavljal šopke iz samih vrtnih rož.

Vstopnina: 5 EUR, za Prijatelje Narodne galerije brezplačno

Ustvarjalni tečaji

Tečaj izdelave freske

Januar 2022

Naučili se bomo tehniko slikanja prave freske – na svež omet,  na kamnu lehnjaku kot nosilcu. Na uvodnem predavanju se bomo seznanili z zgodovino freske,  s poudarkom na rastlinski motiviki in fresko kot tehniko (pigmenti, podlage, nosilci). Nanašanje ometa nam bo prikazal zidar, ki ima pri tem že bogate izkušnje. Naredili bomo skupno vajenico, nato pa bo vsak udeleženec izdelal svojo fresko: od začetne skice, barvne skice, kartona 1:1 do končne umetnine.

Tečaj je primeren tudi za začetnike.

Tečaj bo potekal v Ustvarjalnem ateljeju. Tečaj vodi Maja-Dolores Šubic, slikarka in ilustratorka, ki je poskrbela za ilustracije cvetlic v knjigi Cvetje in ženske.

Termini srečanj: bodo objavljeni naknadno

Cena tečaja: 150 EUR

Ves potrebni ustvarjalni material je vključen v ceno in bo na voljo v galeriji.

Prijavo oddajte na: dejavnosti@ng-slo.si ali prek telefona 01 24 15 435 / 01 24 15 415. Tečaj lahko tudi podarite.

Individualna vodstva in vodstva za zaključene skupine

Želite zasebno vodstvo s predstavitvijo cvetličnih tihožitij in izbranih portretov? Po vnaprejšnjem dogovoru organiziramo individualna vodstva in vodstva za zaključene skupine, v terminu po vaši izbiri. Najava je potrebna vsaj tri delovne dni prej. Število oseb v skupini je omejeno.

Zasebno vodstvo lahko tudi podarite. Kupon je na voljo v galerijski trgovini ali preko spleta. Darilna ponudba vključuje voden ogled za dve osebi in pogostitev v galerijski kavarni Lolita.

Rezervacije: dejavnosti@ng-slo.si; 01 24 15 415 / 01 24 15 435