Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki
Posebno

Digitalni vodniki po Narodni galeriji

Ogled stalne zbirke v lastnem ritmu

Zaradi epidemiološke situacije obisk Narodne galerije ni mogoč. Aplikacijo Nexto lahko uporabljate tudi od doma. Hvala za razumevanje.
Želite stalno zbirko doživeti drugače in v lastnem ritmu? Na voljo so vam:

  • Avdiovodniki - Za ljubitelje klasike. Na pósodo v galerijski trgovini.
  • QR oznake - Dostop do opisov umetnin prek mobilnega čitalca črtnih oznak.
  • Mobilna aplikacija Nexto - Opisi obdobij, umetnin in zabavni mobilni kvizi, s katerimi lahko preizkusite svoje znanje in sposobnost natančnega opazovanja umetnin.
Slušalke in geslo za brezplačni Wi-Fi dobite v galerijski trgovini.

Kvizi v brezplačni mobilni aplikaciji Nexto

Popestrite si ogled in rešite brezplačne zabavne interaktivne igre. Nabor iger, kot so besedni in slikovni kviz, iskanje razlik, sestavljanka in razvrščanje trditev na pravilne in napačne, omogoča zabavno spoznavanje galerijskih umetnin. Aplikacijo lahko uporabljate tudi doma.

Kako dostopate do mobilnih kvizov v aplikaciji Nexto v štirih preprostih korakih:
  • Naložite si aplikacijo
  • Poiščite lokacijo (Narodna galerija)
  • Nastavite slovenski jezik
  • Poiščite kviz, ki vam ustreza
Izbirate lahko med štirimi kvizi:

Spoznajmo slovenske kotičke

Pridružite se družinskemu izzivu; čaka vas zabavno raziskovanje umetnin 19. stoletja in slovenske narave. Ugotovite, kako dobro poznate slovenske kraje, gore, jezera in z njimi povezane ljudske pripovedi, ter preizkusite svoj čut za nadrobnosti. Ob tem boste izvedeli še kakšno zanimivost o izbranih slikah in njihovih avtorjih. Igra spodbuja zdravo tekmovalnost: zbirajte točke in digitalne trofeje, ki jih lahko s pomočjo navidezne resničnosti »razstavite« kjerkoli. A pozor, bodite pripravljeni! Reševanje kviza lahko v vas zaneti neustavljivo željo po nadaljnjem odkrivanju in izletih v (ne)znano.

Za podobo

Interaktivna zgodba s pomočjo navidezne resničnosti razkriva, kaj se skriva pod površino izbranih slik. S pomočjo posnetkov, ki so bili ustvarjeni pod ultravijolično flourescenco, z rentgenskimi žarki, z infrardečo metodo in z makro fotografijo, spoznavajte izzive, ki pri restavriranju in konserviranju umetnin čakajo specialiste. Poglavja, kot so čiščenje površinske umazanije, lak, retuša in rokovanje z umetninami, predstavljajo, kako znanost pomaga pri ohranjanju slik, dobili pa boste tudi napotke, kako za umetnine in stare predmete pravilno skrbeti doma. Vprašanja, ki jih kviz odpre, so dobra iztočnica tudi za medpredmetno povezovanje med umetnostno zgodovino in naravoslovnimi predmeti.

Skrivnostni simboli

Si drznete razvozlati stoletja stare simbole in ugotoviti skrivna sporočila nemih prizorov v najtežjem kvizu v zbirki? Opazovali boste naslikane podrobnosti, razmišljali, ali so tam postavljene namerno ali naključno in kakšen je njihov simbolni pomen. Poučne nauke in življenjske modrosti, ki jih pogosto sporočajo umetnine, boste povezali z ljudskimi pregovori, mislimi in reki, pa tudi z literaturo in sodobno filmsko in glasbeno produkcijo. Zberite pogum in se lotite reševanja!

Priprave na maturo

Maturitetni kviz je namenjen ponavljanju znanja pri predmetu umetnostna zgodovina. Vprašanja, povzeta po maturitetnih polah iz preteklih let, se nanašajo na umetnine stalne zbirke, ki so del maturitetnega seznama. Kviz je razdeljen po obdobjih od srednjega veka do impresionizma. Opremljen je z obsežnim slikovnim gradivom in rešitvami, tako da ga lahko brez težav rešujete tudi od doma, kot ponovitev predelane snovi.
Če se vam zdi pretežak, hitro primite knjige v roke! Če se vam zdi premalo zahteven, pa imamo predlog - rešite še katerega od naših mobilnih kvizov, ki so na voljo. Niso nujno povezani z učno snovjo, a širša razgledanost vam bo na (in po) maturi prišla še kako prav.