Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
23. april - 22. maj 2018 - Cikel dogodkov

Ideje o Evropi

Ciklus razprav

V sodelovanju s Skupino za geopolitične študije na visoki šoli Ecole normale supérieure (ENS), ki ureja revijo Velika celina vas Francoski inštitut v Sloveniji in Narodna galerija vabita, da se udeležite ciklusa razprav z naslovom »Ideje o Evropi«, ki bodo med 23. aprilom in 22. majem 2018 v Avditoriju Narodne galerije v Ljubljani (vhod Prešernova 22)

To pomlad bodo mednarodno uveljavljeni misleci spregovorili o izzivih s katerimi se danes sooča naša celina, odprli bodo nove perspektive za bolj politično Evropo in tako ponudili svojo idejo o Evropi. Projekt želi spodbuditi intelektualno razmišljanje na ravni evropske celine. Predavanja mislecev na visoki šoli Ecole normale supérieure v Parizu bodo v živo predvajana v več evropskih mestih: v Aosti, Bukarešti, Budimpešti, Cambridgu, Ljubljani, Oxfordu, Pizi, Rimu. Vsako pariško predavanje bo nato komentiral, nanj reagiral, ga analiziral evropski intelektualec z drugega konca Evrope. Ob koncu ciklusa bodo vse razprave in analize objavljene v zborniku. 

Thomas Piketty - Mladen Dolar
Ponedeljek, 23. april, ob 19.30

Thomas Piketty, ekonomist, je predstojnik na Visoki šoli za družbene vede (Ecole des hautes études en sciences sociales, EHESS) in soustanovitelj Pariške ekonomske šole. Raziskovalno se posveča ekonomskim neenakostim in je prejemnik nagrade za najboljšega francoskega ekonomista ter nagrade Yrjö Jahnsson. Njegova mednarodna uspešnica Kapital v XXI. stoletju je v slovenskem prevodu izšla pri založbi Mladinska knjiga.Njegova druga knjiga Ekonomija neenakosti je pa izšla pri založbi Sophia. 

Mladen Dolar, filozof, predava na Filozofski fakulteti v Ljubljani in na mnogih univerzah po svetu. Je velik poznavalec Hegla in francoskega strukturalizma, raziskuje tudi psihoanalizo, glasbo in kinematografijo. Objavil je več knjig, med njimi O glasu (v francoskem prevodu je izšla pri založbi Nous, 2012).

Myriam Revault d’Allonnes - Renata Salecl
Petek, 4. maj, ob 19.30  

Myriam Revault d’Allonnes, filozofinja, je častna profesorica na Praktični visoki šoli (Ecole pratique des Hautes études) in zunanja sodelavka Centra za politične raziskave pariškega Inštituta za politične vede (Institut d'études politiques de Paris). Ukvarja se z etično in politično filozofijo in je avtorica knjig Zakaj ne maramo demokracije in Ogledalo in oder: Kaj zmore politično predstavljanje (založba Seuil, 2010 in 2016).

Renata Salecl, filozofinja in sociologinja, predava na visoki šoli Birbeck College v Londonu in na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Objavila je več knjig, med drugim Tiranija izbire (v francoskem prevodu je izšla pri založbi Albin Michel, 2012).

Patrick Boucheron - Marta Verginella
Torek, 22. maj, ob 19.30 

Patrick Boucheron, zgodovinar, je profesor na Collège de France, kjer vodi katedro »Zgodovina oblasti v Zahodni Evropi, XIII. – XVI. stoletje«. Uredil je delo več avtorjev Svetovna zgodovina Francije in je avtor knjige Kaj zmore zgodovina, ki bo v slovenskem prevodu izšla pri založbi Studia Humanitatis.

Marta Verginella, zgodovinarka, predava na Filozofski fakulteti v Ljubljani in sodeluje z Visoko šolo za družbene vede (Ecole des hautes études en sciences sociales, EHESS) v Parizu. Raziskovalno se posveča mikrozgodovini, zgodovini mej in zgodovini spola. Je prejemnica prestižne štipendije Evropskega raziskovalnega sveta za raziskavo o vlogi žensk v povojnih tranzicijah v severnojadranski regiji. Objavila je več knjig, med drugim La guerra di Bruno (Donzelli 2015). .

Predavanja Thomasa Pikettyja, Myriam Revault d’Allonnes in Patricka Boucherona bodo v francoščini, z angleškimi podnapisi. Komentarji Mladena Dolarja, Renate Salecl in Marte Verginella pa bodo v slovenščini.