Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki
24. november 2020 - E-dogodek

Motiv Poslednje sodbe ok. leta 1600 v Srednji Evropi

Spletno predavanje dr. Gašperja Cerkovnika

Upodobitve Poslednje sodbe, ki jih odlikuje bogata vsebina, izjemna likovna inovativnost in pogosto tudi monumentalne dimenzije, so že dolgo nepogrešljiv del repertoarja zahodnoevropske umetnosti. Bogata srednjeveška tradicija, ki vključuje timpanone katedral (Autun itd.), monumentalne mozaike in freske (Torcello, Giotto itd.), ter posebno na severu tudi krilne oltarje (Rogier van der Weyden, Hieronimus Bosch itd.), že dolgo sodijo v kanon zahodnoevropske umetnosti. Motiv kulminira v Michelangelovi Poslednji sodbi v Sikstinski kapeli, ki ji v prihodnjih stoletjih vse do danes težko najdemo primerno naslednico. Michelangelova Poslednja sodba pa ni bila samo labodji spev bogate srednjeveške tradicije, temveč je močno zaznamovala novo, veliko manj poznano zlato obdobje tega motiva, ki ga dobro predstavlja slika Josepha Heintza st. na razstavi Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. V obdobju druge polovice 16. in prve polovice 17. stoletja so posebno številni versko motivirani konflikti v Srednji Evropi privedli do ponovne izjemne priljubljenosti tega motiva, ki se v veliki meri preseli v bolj intimne prostore zasebnih kapel, na Slovenskem pa privede celo do razcveta monumentalnih upodobitev. 

Dr. Gašper Cerkovnik je docent in znanstveni sodelavec na Oddelku za umetnostno zgodovino v Ljubljani. Raziskovalno se posveča predvsem poznosredenjeveški in zgodnjenoveški umetnosti v Sloveniji in Srednji Evropi, ter zgodovini slovenske umetnostne zgodovine. Najpogosteje se osredotoča na prenose likovnih in vsebinskih elementov in idej vezanih na grafike in knjižne ilustracije od 15. do 17. stoletja. Na to temo je med drugim objavil študije o ilustracijah Slave vojvodine Kranjske, grafičnih predlogah za Lutrovsko klet v Sevnici in vplivu Michelangelove Poslednje sodbe v Sloveniji. 

Spletno predavanje dr. Gašperja Cerkovnika, ki je potekalo v torek, 24. novembra 2020, si lahko ogledate na spodnji povezavi.

  • Motiv Poslednje sodbe ok. leta 1600 v Srednji Evropi Spletno predavanje dr. Gašperja Cerkovnika (video)
    Motiv Poslednje sodbe ok. leta 1600 v Srednji Evropi Spletno predavanje dr. Gašperja Cerkovnika (video)