Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
marec 2018 - februar 2019 - Cikel dogodkov

Narodna galerija v Arboretumu

Najlepše iz dveh svetov

V Arboretumu Volčji Potok od marca 2018 do februarja 2019 postopoma predstavljamo izbrane galerijske slike, katerih vsebina ali nastanek sta povezani z večno lepoto in pomenljivostjo cvetja in žensk. Ne v izvirniku, marveč v povečavi in v reprodukcijski tehniki, ki ustrezata parkovnemu prostoru in razmeram na prostem. Vsak mesec so v Arboretumu razstavljene tri nove slike, tako da bo v letu dni skupaj na ogled 36 umetnin. Vsaka slika je pospremljena z osnovnimi umetnostnozgodovinskim podatki in s komentarjem cvetlične vsebine.

Narodna galerija v Arboretumu pripravlja tudi različne dogodke za obiskovalce:

Sprehod s kustosinjo: strokovna vodenja ob reprodukcijah umetnin

sobota, 18.8., 11:00-12:00 Kustosinja bo predstavila nekaj priljubljenih galerijskih slik in ustvarjalcev, ki so pomembno zaznamovali slovensko umetnost 19. in začetka 20. stoletja. Spoznali bomo nekaj upodobljenih markantnih dam, denimo Franjo Tavčar in Almo Urbanc in izpostavili našo najpomembnejšo slikarko Ivano Kobilco. Poglobili se bomo v skrivnosti Kofetarce, Poletja ... in razmišljali, od kod izvirata večna očarljivost in privlačna moč priljubljenih galerijskih slik. Ustavili se bomo še ob podobah Helene Vurnik in nekaterih anonimnih cvetličnih tihožitjih.

nedelja, 7.10., 11:00-12:00 S kustosinjo mag. Kristino Preininger se bomo sprehodili skozi alejo fotografij galerijskih slik in spoznali nekaj naših ključnih ustvarjalk in ustvarjalcev. Zlasti slikarke, denimo Marija Auersperg Attems, so se posebej specializirale za samostojna cvetlična tihožitja. Po drugi strani so bile rože skoraj obvezen atribut elegantnih ženskih ali pa ljubeznivih otroških portretov, kar lahko vidimo na slikah Ivane Kobilca.

Plača se vstopnino v park. Vodenje je brezplačno. Zberemo se pri vhodu v park. Obvezna prijava na prireditve@arboretum.si do petka pred dogodkom, do 12:00.

Slikarske delavnice za odrasle 

sobota, 25.8. in 22.9., 10:00-15:00 Vodita: Teja Vučko in Jure Plavec. Vljudno vabimo vse ljubitelje risanja in slikanja, da se nam pridružite na slikarski delavnici v Arboretumu Volčji Potok. Na željo udeležencev prejšnjih delavnic smo se odločili, da podaljšamo trajanje delavnice na pet ur, tako da boste lahko v miru ustvarjali. Pod vodstvom slikarke in likovnega pedagoga vam bomo razkrili marsikatero slikarsko skrivnost in risarsko tehniko. Kadar nam bo vreme dopuščalo, bomo slikali na prostem - zanimive cvetlične gredice, krajine ali privlačne drevesne vrste. V primeru slabega vremena bomo slikali v prostorih Arboretuma Volčji Potok.

Slikarsko znanje ni potrebno. Delavnica je primerna za odrasle in mlade nad 15 let. Plača se vstopnino v park. Delavnica je brezplačna. Zberemo se pri vhodu v park. Obvezna prijava na prireditve@arboretum.si do petka, pred dogodkom, do 12:00.