Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
od 11. marca do 13. junija 2021 - Cikel dogodkov

Spremljevalni program ob razstavi Fortunat Bergant

Za vse generacije

Razstava, ki sovpada s tristoletnico slikarjevega rojstva, z več kot štiridesetimi deli Fortunata Berganta in njegovih sodobnikov javnosti predstavlja nove ugotovitve in delo enega ključnih predstavnikov slovenskega baroka umešča v kontekst časa, v katerem je nastajalo.

Pripravili smo obsežen spremljevalni program. Vabljeni k ogledu razstave in obisku dogodkov.

Obveščamo vas, da je razstava podaljšana do 13. junija. Razpisali smo še dodatne termine za javna vodstva:
  • sreda, 2. in 9. junij ob 11.00
  • četrtek, 3. in 10. junij ob 18.00
  • nedelja, 6. in 13. junij, ob 12.00 in ob 16.00
Prijave na vodene oglede sprejemajo na blagajni Narodne galerije, trgovina@ng-slo.si; (01) 24 15 418

Število obiskovalcev v razstavišču je omejeno. Da si zagotovite ogled v želenem terminu, se predhodno najavite: 01 24 15 424, trgovina@ng-slo.si

Za odrasle

Javna vodstva

  • ob vseh nedeljah, ob 11.00 in ob 16.00
  • ob vseh četrtkih, ob 18.00
  • ob vseh sredah, ob 11.00
Nekatera vodstva izvajajo konservatorji-restavratorji Narodne galerije. Na teh bodo umetnine predstavljene predvsem v luči konservatorsko-restavratorskih posegov. Termini so:
  • nedelja, 14. marec ob 16.00
  • sreda, 19. in 26. maj ob 11.00
  • četrtek, 6. in 27. maj ob 18.00
Vstopnina: 5 EUR / 3 EUR, doplačilo za vodenje 3 EUR
Število udeležencev na javnem vodstvu je omejeno. Na vsa javna vodstva je obvezna prijava najpozneje dan pred dogodkom: trgovina@ng-slo.si; (01) 24 15 424

Predavanja

ob torkih, ob 18.00
  • 23. marec: Konservatorsko-restavratorski posegi na umetninah Fortunata Berganta, Andreja Ravnikar
    Brezplačno predavanje bo potekalo preko spletne platforme zoom. Registrirajte se na povezavi.
    V prvem delu bo predstavljeno konservatorsko-restavratorsko delo ob aktualni pregledni razstavi del Fortunata Berganta, z vzporednicami z Bergantovo razstavo leta 1951. Čas pred sedemdesetimi leti in takratni projekt restavriranja Bergantovih del namreč predstavlja v restavratorstvu prelomnico. V drugem delu predavanja bodo predstavljeni posegi na slikah in najnovejša dognanja v povezavi z Bergantovo slikarsko tehnologijo. Izvedeli boste, kako je bila portretu Jožefa Antona barona Codellija vrnjena prvotna podoba, kakšne poškodbe so doletele Marijo Snežno, kakšni so bili izsledki forenzičnih preiskav v povezavi s sliko Prestar in v kakšnih barvah bi lahko v Bergantovem času opazovali Škapulirsko Marijo in druge svetniške podobe. Vabljeni k poslušanju.
  • 20. april: Svet na dlani – plemiči, umetniki in grand tour, dr. Katra Meke
    Brezplačno predavanje bo potekalo preko spletne platforme zoom. Registrirajte se na povezavi.
    Vse od poznega 16. stoletja je potovanje v mesta, kot so Pariz, Benetke, Firence, Rim in Neapelj, postajalo vse bolj modno. Tako imenovano kavalirsko potovanje (grand tour) je postalo pomemben del izobrazbe mladega evropskega plemstva. Na takšnih potovanjih so se plemiči seznanili s kulturo in umetnostjo posameznih dežel pa tudi običaji, vedenjem in nenazadnje s tamkajšnjo mednarodno politiko in ekonomijo. Kot središče katoliškega sveta in umetnostni center je bil Rim eden glavnih ciljev plemiških popotnikov in tudi umetnikov, ki so si v večnem mestu želeli pridobiti nove izkušnje in nadgraditi svoje znanje. Na predavanju bomo spoznali, kam je v 18. stoletju potovalo mlado kranjsko in štajersko plemstvo in kako je potekalo šolanje na Scuoli del Nudo, ki jo je med bivanjem v Rimu med letoma 1756 in 1760 obiskoval tudi Fortunat Bergant.

  • 11. maj: Podobe oblačil iz Bergantovega časa, dr. Janja Žagar (Slovenski etnografski muzej)
    Brezplačno predavanje bo potekalo preko spletne platforme zoom. Registrirajte se na povezavi.
    Oblačila nosimo v več plasteh, kombiniramo jih v mnoge različice. Vsako oblačilo ima zgornjo, vidno, za okolico bolj komunikativno stran, in tisto spodaj, ki je očem skrita, a vpliva na telesno izkušnjo oblačila. In tu so še številni družbeno-kulturni, gospodarski in drugi dejavniki, ki lahko oblačilom dajejo ali vzamejo specifični pomen ... Predavanje bo opozorilo na nekatere zanimive vidike oblačenja na primeru izbranega prostora in časa, ki jih zajemajo pojmi kot oblačilni in osebni videz, oblačilna moda in oblačilna kultura. 

  • 25. maj: Ali je Fortunat Bergant srečal le enega prestarja? Gastronomija v 18. stoletju, prof. dr. Janez Bogataj
    Brezplačno predavanje bo potekalo preko spletne platforme zoom. Registrirajte se na povezavi.
    O večplastnem pomenu slik Fortunata Berganta Prestar in Ptičar obstajajo različne interpretacije. Za etnološko vedo pa sta sliki vsekakor pomemben slikovni vir. Med drugim pričata tudi o prehranski kulturi 18. stoletja, to je v obdobju, ki ga zaznamujeta dve pomembni izdaji: Valvasorjeva Slava vojvodine Kranjske (1689) in Vodnikove Kuharske bukve (1799). Spoznali boste lahko značilno prehrano, jedi in navade sredine 18. stoletja.

Odstiranja: Prestar - prividi, izmikanje resnice in možne interpretacije

četrtek, 1. april, ob 18.00

Po skoraj osemdesetih letih smo po srečnem naključju ponovno zagledali upodobitvi Prestarja in Ptičarja, ki sta bili za sodobnega človeka izgubljeni in nikoli videni v originalu. Poznani sta bili le po črno-belih reprodukcijah iz leta 1938. Danes sta obe žanrski podobi prepoznani kot pomemben del opusa Fortunata Berganta. Interpretacija motiva Prestarja se je ob pogledu v živo spremenila, saj je bila razjasnjena prva zmota o kožni bolezni na obrazu upodobljenca. Dodatne optične in naravoslovne preiskave ter interdisciplinarno sodelovanje pa so razrešili dileme, ki so se pojavljale pri konservatorski obravnavi umetnine. Interpretacija rezultatov preiskav je pomembno vplivala na končni videz umetnine, kot jo doživljamo v tem trenutku. 
Predavanje je brezplačno; za udeležbo preko Zooma se registrirajte na povezavi.

Ogled v lastnem ritmu z avidovodniki

Razstavo si lahko ogledate v lastnem ritmu in si v galerijski trgovini izposodite avdiovodnik z zvočnimi opisi 15 umetnin, v katerih boste izvedeli tudi o življenju in delu mojstra Berganta.
Cena izposoje: 3 EUR
Za odrasle in mlade

Ustvarjalni tečaji za odrasle in mlade 12+

Tečaj slikanja z oljnimi barvami
ob četrtkih, od 17.00 do 20.00
15-urni tečaj kopiranja izbranih slik z razstave, začetek: četrtek, 25. marec
Termini srečanj: 25. 3., 1., 8., 15. in 22. 4.
Cena: 130 EUR 

Intenzivni tečaji slikanja
ob sobotah, od 10.00 do 18.00
Slikanje motiva ali kopiranje izbranih del z razstave.
  • 20. marec: Portret
  • 17. april: Angeli/odpadlo zaradi ukrepov
  • 15. maj: Ptičar in Prestar
  • 22. maj: Angeli
Cena posameznega tečaja: 90 EUR
Pri vplačilu vseh treh intenzivnih tečajev slikanja priznamo 10 % popust.

Mini tečaji keramike
ob sobotah, od 10.00 do 16.00
Izdelovanje keramičnih figur ali skodelice po navdihu Bergantovih del.
  • 13. marec: Figurica angela
  • 10. in 17. april: Skodelica z Bergantovimi motivi/odpadlo zaradi ukrepov
  • 8. maj: Figurice živali
  • 15. in 22. maj: Skodelica z Bergantovimi motivi
    Delavnica 15. maja je polna, možne so prijave za 22. maj.
Cena posameznega tečaja: 50 EUR.
Pri vplačilu vseh treh mini tečajev keramike priznamo 10 % popust.

Prijava na ustvarjalne tečaje: dejavnosti@ng-slo.si; (01) 24 15 415
Za otroke in družine

Vodeni ogledi za družine: Za mične gospodične in gospodiče petične

Dame in gospodje nas z razkošnih baročnih portretov opazujejo odeti v bogata oblačila in nakit, s sivimi lasuljami in nakodranimi lasmi. Čeprav so te modne muhe do danes že minile, se bodo otroci lahko vrnili v preteklost in se preoblekli v grofe in grofice ter se naučili dvornega bontona. V času vitezov in princes se bomo ustavili tudi pred velikansko sliko sv. Jurija v boju z debelušnim zmajem in ugotovili, kdo je bil zmagovalec napetega dvoboja. Vabljeni na družinsko doživetje, na katerem boste ugotovili, da je baročna umetnost v vseh pogledih - sijajna! 😊

Družinska vodstva organiziramo v terminu po vaši izbiri, prilagojena starosti otrok. Najava je potrebna vsaj tri delovne dni prej.

Vstopnina z vodstvom: 35 EUR (velja za najmanj dve osebi iz dveh generacij). V ceno je vključen brezplačen izvod raziskovalnega lista za otroke.

Rezervacije: dejavnosti@ng-slo.si; 01 24 15 415 / 01 24 15 435

Počitniške delavnice za otroke

od srede do petka, od 28. do 30. aprila, od 8.00 do 16.00

Počitniško varstvo za otroke od 5. do 12. leta starosti. Spoznavali bomo oblačilno kulturo in navade v Bergantovem času, se preoblekli v baročna oblačila, si poslikali obraz s čipkastimi in cvetličnimi vzorci z Bergantovih slik, si iz gline izdelali malega angelčka, izvedeli skrivnost ali dve, ki jo vedo o razstavljenih slikah naši konservatorji-restavratorji in se sprehodili tudi po baročni Ljubljani ...

Cena: posamezen dan 25 EUR, celoten sklop 75 EUR
V ceno je vključena vstopnica za ogled občasne razstave in stalne zbirke, ustvarjalni material, varstvo, malica in kosilo.

Prijave: dejavnosti@ng-slo.si, 01 24 15 415 / 01 24 15 435
Individualna vodstva in vodstva za zaključene skupine
Želite zasebno vodstvo po razstavi? Po vnaprejšnjem dogovoru organiziramo individualna vodstva in vodstva za zaključene skupine, v terminu po vaši izbiri. Najava je potrebna vsaj tri delovne dni prej.

Število oseb v skupini je omejeno na 10.

Rezervacije: dejavnosti@ng-slo.si; 01 24 15 415 / 01 24 15 435
V času epidemije koronavirusa dejavnosti organiziramo v skladu z vsemi priporočili in ukrepi vlade in ostalih pristojnih institucij.

* Pridržujemo si pravico do spremembe programa.