Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
26.-30. oktober 2020 - Delavnica

Jesenske počitniške delavnice za otroke odpovedane!

Spoznajmo Rudolfov kabinet čudes

Zaradi slabe epidemiološke slike in omejitev so počitniške delavnice odpovedane. Hvala za razumevanje!


Krompirjeve počitnice bodo tokrat posvečene dvornemu življenju. Obiskali bomo stalno zbirko in razstavo Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu, še posebej pa se bomo posvetili dvornim portretom in zanimivim predmetom, za katere so verjeli, da imajo tudi posebno moč. Pričarali bomo tudi pravo čarovniško vzdušje, saj se bliža najbolj strašna noč v letu. Če nam bo vreme dopuščalo, bomo nekaj uric izkoristili za igre na prostem in raziskovanje, sicer pa bomo veliko časa posvetili ustvarjanju.

Program

1. dan: Dvorno življenje
Živeti na razkošnem dvoru ni kar tako! Dvorjani so morali upoštevati stroga pravila vedenja. Grajske gospe so sledile modnim zapovedim, zato so imele nekatere že v mladih letih sive lase. Gospodje so poskrbeli za zloščeno obutev in ugledno oblačilo. Portrete dvorjanov bomo poiskali na razstavi, da nas navdihnejo pri ustvarjanju. V delavnici bomo iz dragocenega blaga izdelali dvorni portret. Tudi na krono in viteško opremo ne bomo pozabili!

2. dan: Kamen modrosti
Cesar Rudolf II. se je zanimal za alkimijo. Na svojem gradu je skupaj z učenjaki sodeloval pri različnih poskusih, na primer spreminjanju nežlahntih kovin v zlato. Da bi to lahko storili, so potrebovali kamen modrosti. Tudi mi se bomo v delavnici lotili poskusov z barvami. Med predmeti, ki jih je Rudolf imel v svojem kabinetu, pa bomo poiskali take iz posebnih kamnov in draguljev ter poizvedeli, kakšne so njihove čarobne moči. V delavnici si bomo iz gline izdelali čarobne medaljone.

3. dan: Tisoč barv jeseni
Mmmmm, kako diši po pečenem kostanju! V Rudolfovi zbirki bomo poiskali sliko Oktober in se ob njej pogovarjali o značilnih jesenskih opravilih, med slikami slovenskih impresionistov pa bomo našli tiste v najbolj jesenskih barvah. Odpravili se bomo tudi v bližnji park, opazovali spreminjajoče se barve narave ter nabrali material za ustvarjanje. V delavnici bomo iz njih izdelovali predmete za naš kabinet in jesenske slike za okras.

4. dan: Ples v maskah
Dvorjani so se radi zabavali. Na gradovih so prirejali zabave z obilnimi gostijami, grajska dvorišča so zapolnili zvoki glasbe, da so lahko tudi veselo zaplesali. Pred nočjo čarovnic so se za ples odeli v kostume in na obraz poveznili maske, da jih drugi dvorjani ne bi prepoznali. Tudi mi si bomo izdelali maske in kostume, navdih pa bomo našli na galerijskih slikah. Naučili se bomo tudi plesnih korakov, da se bomo med slikami lahko zavrteli ob baročni glasbi.

5. Na gradu straši
Buuuuuuu! Za noč čarovnic med grajskimi zidovi odmevajo kriki. Le kaj se dogaja? Kdo straši? Sprehodili se bomo med strašnimi zverinami in na slikah iskali gomazeče živalice. Iz kartona in odpadnega materiala bomo izdelali svoje čarovniške gradove in strašljive okraske, da jih bomo lahko postavili na okna svojih sob in z njimi strašili :) Na koncu nas čaka še strašno sladko presenečenje.

*pridržujemo si pravico do spremembe programa

Termin in prijave

Termin: 26.-30. oktober 2020

Trajanje: vsak dan od ponedeljka do petka, od 8.00 do 16.00

*Prve in zadnje pol ure je namenjenih zbiranju in odhajanju otrok, igri in spoznavanju. Otroke lahko po potrebi pripeljete že ob 7.45 in jih pridete iskat že pred 16. uro. O tem se pozanimajte oz. nas obvestite ob prijavi.

Primerno za: otroke od 5. do 12. leta

Cena
  • celoten sklop: 120 EUR, za člane Galovega kluba 100 EUR
  • posamezna delavnica: 25 EUR, za člane Galovega kluba 20 EUR

Cena vključuje: vstopnino v stalno zbirko in na razstavo Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu, vodenje, varstvo otroka, ustvarjalni material, pijačo, kosilo in malico.

Popusti: 2. otrok: 10% popust, 3. otrok: 15% popust, 4. otrok: brezplačno. Popusti se ne seštevajo.

Zbirno in prevzemno mesto: v stekleni vhodni avli ob Robbovem vodnjaku, Prešernova cesta 24.

Prijave: pri blagajni Narodne galerije ali preko elektronske pošte dejavnosti@ng-slo.si. 

Dodatne informacije: T: (01) 24 15 415 / 24 15 435, E: dejavnosti@ng-slo.si
POMEMBNO! Glede na čas širjenja okužb koronavirusa si pridržujemo pravico do sprememb ali odpovedi terminov. Varstvo bomo organizirali v skladu z vsemi navodili in ukrepi vlade in pristojnih institucij. Kljub temu bomo poskrbeli za dobro počutje otrok. O morebitni spremembi vas bomo pravočasno obvestili.