Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
24. april - 8. september 2019 - Cikel dogodkov

Spremljevalni program ob razstavi Prostor v prostoru

Za vse generacije

Razstavo Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 pripravlja Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z Narodno galerijo. Razstava slovensko scenografijo prikaže zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. S pomočjo ohranjenih maket, scenski osnutkov, skic, načrtov in fotografij predstav je predstavljena scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih. Več na povezavi.

Ob razstavi smo pripravili pester spremljevalni program za vse generacije.

Javna vodstva in predavanja

Javna vodstva

nedelje ob 11.00:

 • 28. april
 • 12. maj
 • 16. junij
 • 8. september
Vstopnina: 7,5 eur / 5,5 eur

četrtki ob 18.00:

 • 11. julij
 • 25. julij
 • 29. avgust
Vstopnina: 5 eur / 3 eur

Predavanje 
Prostor v prostoru: razvoj odrskih prizorišč na Slovenskem od kulisnih prostorov do prostorov brez meja

četrtek, 30. maj, ob 18.00, avtorica razstave mag. Ana Kocjančič
Skladno z razvojem ostalih gledaliških panog se je po prvi svetovni vojni začela razvijati tudi oblika odrskih prostorov. Ob tem je marsikdaj prišlo do prizorišč, ki so zaradi svoje nove forme vplivala tudi na način igre, režije in dramaturgije. V nove koncepte odrskih prizorišč so bili vpeti tudi znani slovenski likovni umetniki in arhitekti, na primer Avgust Černigoj, Gabrijel Stupica, Marij Pregelj, Maksim Gaspari, Ivan Vavpotič, Ivo Spinčič, Mirko Lipužič, Drago Tršar, Janez Lenassi, Jakob Savinšek, Meta Hočevar, Marko Japelj… V prostorih brez meja so začeli prizorišča graditi tudi z gibljivimi tehničnimi napravami, novimi mediji, televizijo, filmskimi posnetki, projekcijami in reflektorsko svetlobo. Predavanje bo vodilo po postajah različnih vrst odrskih prizorišč in njihovega razvoja do leta 1991.

Vstopnina: 5 eur / 3 eur

Ustvarjalne delavnice za otroke in družine

Družinske ustvarjalnice:
 • sobota, 11. maj, ob 10.00: Prostori dramatike in domišljije
  Ogledali si bomo raznolike, domišljije polne scenske upodobitve dramskih ali drugih literarnih besedil, ki so jih slovenski scenografi ustvarili kot prostore igre. Na delavnici nam bodo znane zgodbe v navdih, da izrazimo lastno domišljijo in ustvarimo svoje pisane prostore igre.
  Cena: 5 eur, družinska vstopnica 12 eur
 • petek, 17. maj, ob 16.00 in sobota, 15. junij, ob 18.30: Igrivi prostori
  interaktivni vodstvi za družine v okviru akcije EU projekt, moj projekt in na Poletno muzejsko noč
 • Za vsakim scenskim osnutkom se skriva zgodba – zgodba umetnika ali obdobja, zgodba od prve zamisli do realizacije in nenazadnje zgodba, ki se v odrskem prostoru dogaja. Na razstavi bomo na ustvarjalen način in z raziskovalnim listom spoznavali scenske osnutke ter jih skozi gledališko igro obudili. Vstop prost.

Počitniške delavnice za otroke:

 • od 26. do 30. avgusta, od 8.00 do 16.00Igrivi prostori
  Za teden dni bomo postali scenografi - načrtovalci in oblikovalci prizorišča gledaliških predstav. Narisali in poslikali bomo osnutke za sceno ter izdelali maketo. Naši pisani prostori igre bodo tudi oživeli - z našo predstavo, ki jo bomo sami odigrali. Poleg razstaveki jo gostimo v Narodni galeriji, bomo obiskali tudi Slovenski gledališki inštitut, pokukali pa bomo tudi v pravo gledališko zaodrje - pustite se presenetiti, katero!
  Cena: 120 eur, posamezen dan 25 eur. Več informacij sledi.

Ogledi za družine z otroki in mladostniki:
Spodbujamo družine z otroki in mladostniki, da prosti čas preživijo skupaj. Popestrite si ogled razstave z brezplačnim raziskovalnim listom. Naročite lahko tudi voden ogled razstave, prilagojen vsem družinskim članom.

Individualna vodstva po razstavi

Doplačilo za vodstvo (nad 10 oseb) 2,5 EUR na osebo
Doplačilo za vodstvo (3 do 9 oseb) 50 EUR na skupino

Programi za šolske skupine

Za osnovnošolce in srednješolce smo pripravili tri različne programe. Podrobnejši opis dejavnosti najdete tukaj.

Naročila vodstev in informacije

Oddelek za izobraževanje in animacijo
T: (01) 24 15 435 / 24 15 415
E: dejavnosti@ng-slo.si