Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
Posebno

Ta teden v Narodni galeriji

Predavanje: Nove možnosti raziskovanja urbane zgodovine - Dubrovnik in Koper v srednjem veku

torek, 17. april, ob 18.00

Pri raziskovanju urbane zgodovine se je kot nepogrešljiv pokazal interdisciplinaren pristop. Poleg nujnega sodelovanja arheologov, zgodovinarjev in umetnostnih zgodovinarjev pa se vse bolj kaže potreba po sodelovanju z arhitekti in strokovnjaki s področja računalništva. Prav slednji so tisti, ki lahko zgodbo, sestavljeno z različnimi metodami interpretacije, predstavijo v obliki, ki je razumljiva za širšo javnost. Predavateljica prof. dr. Renata Novak Klemenčič bo v prvem delu predstavila uspešno uporabo različnih raziskovalnih pristopov na dubrovniškem gradivu, v drugem delu pa izpostavila odprte probleme pri rekonstrukciji in vizualizaciji srednjeveškega jedra Kopra in možnosti za njihovo rešitev.

Brezplačno predavanje organizira Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo. Predavanje bo v Avditoriju Narodne galerije, vhod Prešernova 22.

Recital na razstavi Likovni umetniki SAZU

četrtek, 19. april, ob 18.00

Izredni član SAZU umetniškega razreda prof. Uroš Rojko bo z lastno skladbo Monolog padlega angela, ki jo bo interpretiral na polklarinetu.  Poslušalcem bo pojasnil nastanek in principe tega glasbenega dela, kar bo za poslušalce posebno doživetje, saj skladatelj ni le muzik, ampak tudi izjemen premišljevalec o svetu, v katerega se vpisuje s svojim delom, in je s svojo tenkoslišnostjo tudi njegov angažiran preobraževalec. Akademik Milček Komelj bo bral pesmi pesnika akademika Nika Grafenauerja in svoj Slavnostni jubilejni sprevod.

Prijave:
T: 01 24 15 418
E: trgovina@ng-slo.si

Risanje pred umetninami na razstavi Likovni umetniki SAZU

četrtek, 19. april, ob 18.00

S seboj lahko prinesete svoje najljubše risarske pripomočke, sicer pa bo ves risarski material na voljo za brezplačno izposojo v galeriji. Z nasveti bo ves čas na voljo akademska slikarka. Risarsko predznanje ni potrebno! 

Zagotovite si mesto na risanju:
T: 01 24 15 418
E: trgovina@ng-slo.si

Javno vodstvo: Stalna zbirka

nedelja, 22. april, ob 11.00

Izbrana dela iz stalne zbirke bo predstavila kustosinja dr. Alenka Simončič.

Prijave na vodstvo:
T: 01 24 15 418
E: trgovina@ng-slo.si

Javno vodstvo: Likovni umetniki SAZU

nedelja, 22. april, ob 12.00

Na razstavi likovnih umetnikov članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti predstavljamo izbor najkvalitetnejših del iz opusov slikarjev Riharda Jakopiča, Matije Jame, Maksima Gasparija, Anice Sodnik-Zupanec, Gojmirja Antona Kosa, Božidarja Jakca, Franceta Miheliča, Avgusta Černigoja, Lojzeta Spacala, Zorana Mušiča, Gabrijela Stupice, Janeza Bernika, Andreja Jemca, Valentina Omana, Emerika Bernarda, Metke Krašovec, Jožefa Muhoviča, Krsta Hegedušića in Toshihira Hamana ter kiparjev Lojzeta Dolinarja, Zdenka Kalina, Borisa Kalina in Draga Tršarja.

Vodil bo kustos dr. Andrej Smrekar, razstavljena dela bo predstavil tudi akademik Jožef Muhovič.

Prijave na vodstvo:
T: 01 24 15 418
E: trgovina@ng-slo.si