Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
Posebno

Ta teden v Narodni galeriji

Predavanje: Strahlova zbirka v Stari Loki in njena usoda po letu 1918

torek, 24. april, ob 18.00

Leta 1930 je bila na javni dražbi v Stari Loki na Gorenjskem razprodana Strahlova zbirka, ena najobsežnejših zasebnih kulturnozgodovinskih zbirk na Slovenskem. Čeprav sta Narodna galerija in Narodni muzej odkupila velik del zbirke, je spomin na zbirateljsko vnemo Edvarda in Karla Strahla pozneje zbledel in tudi slike in predmeti, ki so nekdaj krasili starološki grad, so bili večinoma pozabljeni. Ohranili pa so se arhivski, fotografski in drugi viri, ki ob natančnem branju razkrivajo zanimivo zgodbo o dejavnikih, ki so vplivali na nastanek, ohranjanje in razpad Strahlove zbirke ter razkrivajo poti, po katerih so slike in predmeti menjali lastnike in nahajališča. Renata Komić Marn bo predstavila najpomembnejše rezultate raziskav, ki jih je opravila v okviru doktorskega študija, pri čemer bo nekaj več pozornosti posvečene razprodaji zbirke leta 1930 in poznejši usodi posameznih umetnin.

Brezplačno predavanje organizira Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo. Predavanje bo v Avditoriju Narodne galerije, vhod Prešernova 22.

Razstava del tečajnikov Narodne galerije

četrtek, 26. april, ob 17.00

V stalni zbirki Narodne galerije zbrane umetnine predstavljajo vir raznolikega ustvarjalnega navdiha. Zato poleg vodstev in predavanj za obiskovalce že vrsto let pripravljamo različne ustvarjalne tečaje, na katerih vas vabimo, da ob umetninah v zbirki rišete, kiparite ali pa se preizkušate v tiskanju grafik. Pričujoča razstava predstavlja izdelke udeležencev treh tečajev, ki so potekali v Narodni galeriji od februarja do aprila 2018.

Razstava bo na ogled do 10. maja 2018 v Vhodni avli Narodne galerije.

100 let Narodne galerije na starih fotografijah iz Fototeke

četrtek, 26. april, ob 18.00

Višja kustodinja Jassmina Marijan bo ključne dogodke iz 100-letne zgodovine Narodne galerije predstavila skozi fotografsko gradivo, ki ga hranimo v galerijski Fototeki. Fotografije modno oblečenih dam na otvoritvah, različnih postavitev stalne zbirke in drugih dogodkov iz preteklosti niso le prava paša za oči, temveč tudi izjemen dokument galerijske zgodovine. Predavanje bo potekalo v Avditoriju Narodne galerije. 

Prijave:
T: 01 2415 418
E: trgovina@ng-slo.si