Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
29. avgust – 1. september 2019 - Posebno

Strokovna ekskurzija: Kutna Gora, Praga in Český Krumlov

Z ogledom razstav ekspresionizma in impresionizma

29. avgust – 1. september 2019

Vabimo Vas, da se nam pridružite na strokovni ekskurziji na Češko z ogledom razstav:

 • Obrazi ekspresionizma, ki je bila lani predstavljena v Galeriji Božidar Jakac. Osvežena postavitev v kutnogorskem muzeju nudi na ogled mnoga izrazita umetniška dela iz obdobja ekspresionizma, ki jih ni bilo možno videti v Sloveniji.
 • Impresionizem od zore do mraka, Slovenska umetnost 1870−1930 na Praškem gradu. Na razstavo je umeščenih več kot 450 eksponatov, ki predstavljajo ključna slovenska dela iz prelomnega obdobja evropske zgodovine.  

Razstavi si bomo ogledali pod strokovnim vodstvom dr. Andreja Smrekarja, dodali pa smo še ogled treh slovitih čeških mest, ki so pod UNESCO zaščito: Kutna Gora, Praga in Český Krumlov.

Program

 • 1. dan: četrtek, 29. avgust
  Odhod iz Ljubljane iz parkirišča Dolgi most ob 7.00. Vožnja z vmesnimi postanki do Kutne Gore. Namestitev v hotelu v centru mesta, nato ogled glavnih znamenitosti. Samo mesto je bilo v preteklosti močno odvisno od rudnikov srebra. Že v 14. stoletju se je razvilo v kraljevo mesto in je vse do 16. stoletja tekmovalo s Prago kot drugo največje v gospodarskem, kulturnem in političnem pomenu. Od številnih arhitekturnih biserov iz zlate dobe izstopa poznogotska cerkev sv. Barbare, ki je močno vplivala na razvoj srednjeevropske sakralne arhitekture in ima simbolno osrednjo lego na hribu. Sledi večerja v lokalni gostilni in nočitev.

 • 2. dan: petek, 30. avgust
  Po zajtrku ogled razstave Obrazi ekspresionizma in ogled stalne postavitve v galeriji sodobne umetnosti GASK, ki se nahaja v nekdanjem jezuitskem kolegiju. Sledi vožnja v predmestje Sedlec, kjer se na pokopališču znotraj katoliške kapelice nahaja kostnica, dandanes ena od najbolj obiskanih znamenitosti na Češkem. Iz človeških kosti so zgrajena tudi vsa okrasja v kapeli, od grba do lestenca. Vožnjo z avtobusom nadaljujemo do Prage. Namestitev v hotelu v centru mesta. Po krajšem počitku sprehod skozi mestno središče do Staromestnega trga z mestno hišo in astronomsko uro, ter do znamenitega Karlovega mosta. Staro praško mestno jedro je UNESCO leta 1992 vpisal na seznam svetovne kulturne dediščine. Zaradi lepot in blišča se ga je upravičeno oprijel vzdevek »Zlata Praga«. Večerja v elegantni secesijski kavarni, ki se nahaja v prostorih nekdanje mestne hiše. Nočitev.

 • 3. dan: sobota, 31. avgust
  Po zajtrku vožnja do grajskega kompleksa Hradčani in ogled razstave Impresionizem od zore do mraka, Slovenska umetnost 1870−1930.  Sledi ogled grajskega kompleksa Hradčani s kraljevo palačo, stolnico Sv. Vida, stolpom Daliborka ter znamenito Zlato ulico. Z gradu je čudovit razgled na »morje« opečnatih streh starega mestnega jedra. Posvetili se bomo tudi projektu Jožeta Plečnika na Hradčanih, nato pa se bomo spustili k reki Vltavi in jo prečkali. Kosilo v tipični praški pivnici. Prosto popoldne za individualne oglede. Nočitev.     
 • 4. dan: nedelja, 1. september 
  Po zajtrku vožnja proti domu. Preden zapustimo češko prestolnico, se peljemo še mimo mogočne cerkve Srca Jezusovega, ki sodi v sam vrh Plečnikovih mojstrovin. Vožnja do Češkega Krumlova in ogled slikovitega mesteca ob Vltavi. Vzpon na grad, ki je bil leta 1992 skupaj z mestnim jedrom uvrščen na seznam UNESCO. Kompleks spada med pomembnejše grajske stavbe v srednji Evropi in je sestavljen iz štiridesetih zgradb, ki skupaj s petimi dvorišči in mogočnim stolpom tvorijo nepozabno silhueto mesta. K idilični veduti največ prispevajo reka Vltava in strnjene hiše ob vznožju hriba. Ogledali si bomo tudi grajski park, ki z ureditvijo, skulpturami in arhitekturnimi elementi spominja na dunajske vrtove. Po krajšem prostem času vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Informacije in rezervacije

Cena:  320 € (za Prijatelje Narodne galerije 290 €)

Cena vključuje: prevoz z modernim turističnim avtobusom, cestne pristojbine, 1x nočitev v dvoposteljni sobi z zajtrkom v Kutni Gori v hotelu 3*, 2 x nočitev v dvoposteljni sobi z zajtrkom v hotelu 4* v Pragi, 2 x večerja in kosilo, strokovno vodstvo po razstavah, oglede po programu, vodenje turističnega vodnika in organizacijo potovanja.                                                                                                      

Doplačila: vstopnine po programu: Grajski kompleks Hradčani 10 €, muzej GASK 5 €, namestitev v enoposteljni sobi 100 € za tri noči. Cena je izračunana pri minimalni udeležbi 40 oseb.

Prijave: Maona Piran maona@maona.si (T: 05 673 45 20) in Narodna galerija trgovina@ng-slo.si (T: 01 24 15 418) 

Rok za prijave: do 17. julija 2019, oziroma do zasedbe mest.

Splošna navodila in določila za turistične aranžmaje so sestavni del programa.