Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
september-december 2018 - Cikel dogodkov

UMetnost: nevroznanost na obisku v galeriji

Narodna galerija v sodelovanju z društvom Sinapsa prireja cikel dogodkov UMetnost: nevroznanost v galeriji, s katerimi želimo predstaviti križišča umetnosti z nevroznanostjo, psihologijo, kognitivno znanostjo in filozofijo. Na predavanjih in okrogli mizi bomo spoznavali vlogo umetnosti pri razvoju možganov, posameznika in družbe. Skušali bomo zgraditi most med dvema navidezno oddaljenima in nezdružljivima svetovoma - umetniškim in znanstvenim. 

27. september ob 18.00: Voščenke in nevroni
Pomen umetnosti pri vzgoji in razvoju otroka
V duhu prihajajočega tedna otroka prvo predavanje posvečamo najmlajši generaciji. Kakšen vpliv ima umetnost na razvoj otroka in kako se v otroštvu možgani odzivajo na umetniške dražljaje? Kakšno vlogo igra umetnost v razvoju otrokovega moralnega in estetskega čuta? Lahko estetski čut vzgajamo ali smo kot esteti rojeni? Na ta vprašanja bosta skušala odgovoriti prof. dr. Robi Kroflič z oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani in dr. Tina Bregant, specialistka pediatrije in doktorica nevropediatrije. Govorili bomo tudi o ustvarjalnosti in kako je ta vključena v obstoječi šolski sistem. Ali v dovoljšnji meri izkorišča vzgojni potencial umetnosti? Se umetniki rodijo ali jih lahko tudi vzgojimo?

25. oktober ob 18.00: Vsaki možgani imajo svojega malarja - zaradi izjemnih okoliščin je dogodek PRESTAVLJEN na januar 2019
Interdisciplinarni pogled na umetniška dela
Kakšen je tok misli ob pogledu na umetniška dela in kako potuje oko? Interpretacija dela je venomer naša lastna, a vsebuje presečišča, o katerih se vsi strinjamo. Svojo interpretacijo izbranih umetniških del bodo z nami delili trije strokovnjaki različnih profilov. V pogovoru bomo iskali skladnosti in razlike v njihovih interpretacijah. Katera dela bodo izzvala največ skladnosti in katera se jih bodo najbolj dotaknila? Z okroglo mizo bomo odprli vprašanje, kakšen vpliv ima naše strokovno ozadje na branje umetniških del.

29. november ob 18.00: Umetnost v kliniki
Ko zaidemo v galerijo - kam zaidejo naše misli? Po katerih poteh se v možganih podi umetniško delo, ki stoji pred nami? Je lahko sprehod umetniškega dela po možganih terapija? Kaj nam o zaznavi umetniškega dela razkrivajo spektri nevroloških in psihiatričnih stanj ter kako vplivajo na doživljanje, interpretacijo in ustvarjanje umetniških del? Risanja zemljevida zaznave in doživljanja umetniškega dela v možganih se bomo tokrat lotili skozi klinični pogled.

13. december ob 18.00: Pasteli lepotnih idealov
Lepotni ideali skozi čas
Ste se kdaj vprašali, zakaj nas nekatere stvari vizualno privlačijo, druge pa odvračajo naš pogled? Zakaj nam je nekaj lepo in nekaj grdo? V ta dva predalčka neprestano razvrščamo vse, s čimer se srečujemo: ljudi, pokrajine, predmete, umetniška dela ... Tokrat se bomo posvetili predvsem človeški lepoti, ki je v očeh večine definirana s splošno sprejetimi lepotnimi ideali, ki pa se skozi zgodovino in prostor nenehno spreminjajo. Zgovoren dokaz so ravno umetniške upodobitve ljudi iz različnih obdobij in kultur. S strokovnjaki se bomo pogovorili o tem, kaj vse vpliva na oblikovanje družbenih ''pravil'' lepote, dotaknili se bomo tudi pojma univerzalne lepote in povezave med lepim in dobrim.

Dogodki potekajo v Avditoriju Narodne galerije, Cankarjeva 20. 
Vstopnina: 5 EUR, za študente ob predložitvi veljavne študentske izkaznice 3 EUR.

Zagotovite si mesto na predavanjih:
T: 01 24 15 418
E: trgovina@ng-slo.si