Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
september, oktober 2020 - Dogodek

Vodeni ogledi na prostem

Sprehodi po mestu

Ljubljana in slovenski impresionisti

Kaj si bomo ogledali?
Ob letošnji Sternenovi obletnici se bomo spomnili, kje v Ljubljani je ustvarjala četverica slikarjev impresionistov. Zbrali se bomo pred Narodno galerijo in se napotili proti Mestni hiši. Pokazali bomo, kje je živel in slikal Matej Sternen med letoma 1912 in 1920, od kje je pogled na Šenklavž zajemal Matija Jama in zavili Pod Trančo, kjer je slikar nekaj časa živel. Nato se bomo sprehodili mimo Novega trga in Grabna do Groharjevih motivov na Krakovskem nasipu ter se zadržali pred hišo, kjer je stanoval med letoma 1900 in 1902. Naslednji postaji bosta v Krakovem: Jakopičeva rojstna hiša,  Krakovska kapelica in Ajdovski gradec. Sprehod bomo zaključili ob Križankah, ki so navdihovale Jakopiča, ko je živel na Emonski cesti.

Termini:
 • torek, 1. september, 17.30
 • sreda, 2. september, 17.30
 • sreda, 9. september, 17.30
 • četrtek, 10. september, 17.30
 • četrtek, 17. september, 17.30
 • nedelja, 27. september, 11.00
Vodi: kustos dr. Andrej Smrekar
Zbor: pred Narodno galerijo, Cankarjeva 20. V primeru dežja ogled odpade.
Cena: 5 eur
Zagotovite si mesto: trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 418. Število mest je omejeno.

Ljubljana in javni spomeniki

Kaj si bomo ogledali?
Zbrali se bomo pred Narodno galerijo in se napotili do prvega javnega spomenika pesniku Valentinu Vodniku, ki so ga odkrili leta 1889. Pot bomo nadaljevali do Prešernovega trga in si ogledali spomenik Francetu Prešernu kiparja Ivana Zajca. Osnutka obeh spomenikov sta hranjena v Narodni galeriji. Pot bomo nadaljevali mimo stavbe nekdanjega Deželnega gledališča, kjer se bomo ustavili pred arhitekturno plastiko kiparja Alojza Gangla. Sprehod bomo zaključili pred prvim slovenskim moderno zasnovanim javnim spomenikom, v čast Primožu Trubarju, ki ga je brez javnega natečaja ustvaril kipar Franc Berneker. Na sprehodu bomo spregovorili o razvoju javnih spomenikov pri nas, dunajski akademiji, ki so jo obiskovali predstavljeni kiparji, opozorili pa bomo tudi na njihove ustvarjalne, življenjske prelomnice, povezave in sprejem v javnosti. 

Termini:
 • sreda, 16. september, 17.30
 • torek, 29. september, 17.30
 • torek, 20. oktober, 11.00
Vodi: kustosinja mag. Mateja Breščak
Zbor: pred Narodno galerijo, Cankarjeva 20. V primeru dežja ogled odpade.
Cena: 5 eur
Zagotovite si mesto: trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 418. Število mest je omejeno.

Ljubljana in Langus

Kaj si bomo ogledali?
Matevž Langus je od dvajsetih do sredine 50-ih let 19. stoletja močno sooblikoval slikarsko dejavnost v Ljubljani. Langusovo ljubljansko zgodbo bomo začeli razpletati na Šentjakobskem trgu, na mestu Redute, kamor se je slikar preselil po poroki 1828 leta. V šentjakobski cerkvi si bomo ogledali eno njegovih zgodnejših oljnih slik Marijino vnebovzetje, nato pa se bomo odpravili proti stolnici. Tu si bomo ogledali Langusove slike v stranskih oltarjih ter omenili obe sliki za glavni oltar. Pozornost bomo usmerili še na poslikavo kupole. Ogled bomo nadaljevali v frančiškanski cerkvi, kjer najdemo Langusovo oljno sliko na glavnem oltarju, mi pa se bomo sprehodili še med restavriranimi freskami v kapelah ter zaključili ob podobi Ljubljančani častijo milostno podobo Marija pomagaj.

Termini:
 • torek, 6. oktober, 11.00
 • četrtek, 29. oktober, 17.00
Vodi: kustosinja mag. Kristina Preininger
Zbor: pred Narodno galerijo, Cankarjeva 20. V primeru dežja ogled odpade.
Cena: 5 eur
Zagotovite si mesto: trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 418. Število mest je omejeno.