Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
od 25. februarja do 1. marca - Delavnica

Zimske počitniške delavnice: Postani zdravnik za umetnine!

Ob razstavi Skrivnosti dolgega življenja

od ponedeljka do petka, od 25. februarja do 1. marca, vsak dan od 8.00 do 16.00

Letošnje zimske delavnice bodo posvečene razstavi Skrivnosti dolgega življenja, na kateri galerijski konservatorji-restavratorji predstavljajo svoj poklic. Spoznali bomo, kako varujemo umetnine, kje v galeriji so pospravljene, ko niso na ogled, kako pravilno skrbimo zanje in kako jih "pozdravimo", ko je to potrebno. Obiskali bomo restavratorsko delavnico in se tudi sami postavili v vlogo zdravnikov za umetnine. Izmerili bomo temperaturo in vlago v razstavnih prostorih, raziskali izbrano umetnino pod UV svetlobo, pobrisali prah z okvirjev in se naučili, kako pravilno razvrstimo in pospravimo slike in kipe v galerijskih depojih. Raziskovalci se bomo prelevili tudi v ustvarjalce in se preizkusili v slikanju, kiparjenju, izdelovanjih skritih podob, ki se bodo razkrile šele v temi in še in še ... Vabljeni, da se nam pridružite!

Program

Ponedeljek
Spoznali bomo, kako je treba umetnine varovati in kako pravilno skrbimo zanje. Izvedeli bomo in s pomočjo merilnika tudi sami odčitali, v kakšnih pogojih se umetnine iz različnih materialov dobro počutijo in kako so pospravljene v podzemnem skladišču umetnin. V delavnici bomo raziskovali, kako se umetnine starajo in kakšne različne poškodbe lahko utrpijo. S pomočjo jajčnih lupin in servietne tehnike bomo še sami izdelovali postarane umetnine z razpokano površino.

Torek
Obiskali bomo delavnico galerijskih konservatorjev-restavratorjev in izvedeli, s čim se ukvarjajo. Pokazali nam bodo, kako in s kakšnimi pripomočki se lotijo čiščenja in obnavljanja umetnin. Včasih razkrijejo tudi marsikatero skrivnost, ki jo skrivajo slike! Tudi sami se bomo prelevili v raziskovalce in razbirali skrivnostna sporočila. Z barvami, ki se svetijo v temi, bomo ustvarili slike, ki se bodo razkrile šele v zatemnjenem prostoru, za odstiranje skritih podob pa nam bodo prav prišli tudi vosek, limonin sok in stare zgoščenke.

Sreda
Kako so sestavljene slike? Če želimo dobro skrbeti zanje, jih moramo dobro poznati. Naučili se bomo, kako so nekdaj ustvarjali slikarji in kako je treba s slikami ravnati. Nekatere umetnine včasih tudi odpotujejo v daljne kraje in izvedeli bomo, kakšen kovček in druge potrebščine jim moramo pripraviti za na pot. V delavnici bomo slikali na platno in nastale mojstrovine opremili z okrasnim okvirjem, ki ga bomo sami izdelali.

Četrtek
Kako pa so se dela lotili kiparji? Uf, to pa je kar težaški poklic, ki zahteva veliko moči! Odkrivali bomo, kako so izdelani kipi, v galeriji poiskali dela iz različnih materialov in izvedeli, kateri od njih so najbolj občutljivi. Videli bomo tudi, kakšno škodo lahko napravijo nezaželeni gostje, ki svoje bivališče najdejo v globinah lesenih skulptur. V delavnici bomo iz gline modelirali uporabne izdelke, nepogrešljive v otroški sobi.

Petek
Kulturna dediščina nas obkroža na vsakem koraku. Varovati moramo tudi stavbno dediščino; gradove, cerkve, hiše … Tudi najstarejši del Narodne galerije, Narodni dom, je kulturni spomenik. Za to področje skrbi Zavod za varstvo kulturne dediščine. O tem bomo s konservatorji spregovorili na kratkem raziskovalnem sprehodu po središču mesta. V delavnici bo vsak izdelal arhitekturni okras za svojo otroško sobo.

* Pridružujemo si pravico do spremembe programa.

Trajanje: vsak dan od ponedeljka do petka, od 8.00 do 16.00

Primerno za: otroke od 5. do 14. leta

Cena:
  • celoten sklop: 120 eur, za člane Galovega kluba 100 eur
  • posamezna delavnica: 25 eur, za člane Galovega kluba 20 eur
  • popusti: 2. otrok: 10 % popust, 3. otrok: 15 % popust, 4. otrok: brezplačno. Popusti se ne seštevajo.
Cena vključuje: vstopnino v stalno zbirko in na razstavo Skrivnosti dolgega življenja, vodenje, varstvo otroka, ustvarjalni material, kosilo in malico.

Zbirno mesto: v stekleni vhodni avli ob Robbovem vodnjaku, Prešernova cesta 24.

Prijave:  T: (01) 24 15 415 / 24 15 435, E: dejavnosti@ng-slo.si