Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Obvestila
20. 10. 2022

Nagrada ICOM Slovenija projektu Narodna galerija, demenci prijazna točka

Slovenski odbor Mednarodnega muzejskega sveta je nagrado v kategoriji Moč muzejev, promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme podelil Živi Rogelj, Nataši Braunsberger in Kaji Cajhen.

Iz obrazložitve: 
»Narodna galerija od leta 2021 organizira številne dejavnosti za prilagajanje muzejskih vsebin in programov osebam z demenco. Avtorji in izvajalci teh vsebin opravljajo pionirsko delo, s katerim je Narodna galerija kot prva muzejska ustanova v Sloveniji pridobila naziv demenci prijazna točka. Naziv jim je uradno podelilo Združenje Spominčica — Alzheimer Slovenija. Njihovo delo je cenjeno tudi v mednarodnem merilu, kot primer dobre prakse se predstavljajo na mednarodnih konferencah in izobraževanjih ter sodelujejo v projektu Erasmus+ ART vs DEMENTIA.«

Osebe z demenco in osebe z zmanjšano kognitivno sposobnostjo so v našem muzejskem prostoru trenutno ena najbolj prezrtih ranljivih skupin. V Narodni galeriji s skrbnim pripravljanjem dejavnosti zanje na eni in ozaveščanjem javnosti na drugi strani premoščamo to vrzel in jim omogočamo enakovredno obravnavo ter skušamo izboljšati njihovo vključenost v družbo. Dejavnosti izvajamo v sodelovanju z Združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija. S projektom prispevamo k razumevanju kulturne dediščine in zmanjšujemo socialno izključenost, ki so ji pogosto podvrženi tako bolniki kakor njihovi svojci. 

Umetniško ustvarjanje in opazovanje umetnin dokazano ugodno vpliva na osebe z demenco, saj aktivira drug del možganov od tistega, ki ga uporabljamo za govor. Omogoča pomiritev in blaži negativna čustva, pripomore k lažjemu izražanju občutij in zmanjšuje tesnobo ter krepi samozavest. Vsi prilagojeni vodeni ogledi in ustvarjalne delavnice so za osebe z demenco in z zmanjšano kognitivno sposobnostjo brezplačni.

Več o projektu si preberite na tej povezavi.

  • Podelitev Nagrad ICOM Slovenija Od leve proti desni: Jana Babšek, nova predsednica ICOM Slovenija, Nataša Braunsberger in Živa Rogelj, Narodna galerija, in dr. Kaja Širok, dosedanja predsednica ICOM Slovenija Foto: Blaž Verbič, Slovenski etnografski muzej
  • Ustvarjalna delavnica v Domu starejših občanov Šiška
  • Prilagojen voden ogled Stalne zbirke