Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Projekt | Od januarja 2020 dalje

Demenci prijazna točka

Program strokovnih predavanj, druženj in likovnih delavnic za osebe z zmanjšano kognitivno sposobnostjo in osebe z demenco

V Narodni galeriji smo se povezali z združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija, ki zagotavlja strokovno in učinkovito pomoč osebam z demenco, njihovim svojcem ter oskrbovalcem.

Skupaj pripravljamo program strokovnih predavanj in cikel druženj Alzheimer Cafe, na katerih predvsem svojci oseb z demenco pridobijo koristne informacije in podporo, ki jo potrebujejo.

Za starostnike in osebe z demenco smo zasnovali tudi prilagojena vodstva in likovne delavnice, na katerih negujemo ustvarjalnost, spodbujamo domišljijo in urimo spomin. Likovna umetnost namreč pripomore osebam z demenco, da lažje izrazijo svoja občutja in čustva, saj umetnost angažira drugo področje možganov od tistega, ki ga uporabljamo za govor in jezik.

Želite brezplačen prilagojen voden ogled umetnin ali ustvarjanje z likovnim pedagogom? Pišite na dejavnosti@ng-slo.si ali pokličite (01) 24 15 415.
Septembra 2020 je Narodna galerija kot prva muzejska institucija v Sloveniji postala Demenci prijazna točka.

Priročnik za muzejske pedagoge in priročnik za oskrbovalce oseb z demenco

Vsem, ki se srečujejo z demenco, želimo olajšati prve korake in pomagati pri premagovanju strahu ter zmanjšati stisko, ki jo ob tem občutijo, hkrati pa ponuditi zamisli za preživljanje prostega časa, ki lahko sodelujočim polepšajo skupne trenutke in vsaj za kratek čas odložijo breme bolezni. Čeprav je včasih za vključevanje v dejavnosti potrebnega nekaj prepričevanja, se trud in vztrajnost nazadnje poplačata z nasmehi in zadovoljstvom vseh udeleženih. Za nasvete in predloge prelistajte spodnja priročnika.
  • Priročnik za svojce in oskrbovalce oseb z demenco (PDF)
  • Priročnik za muzejske pedagoge (PDF)

Galerija spominov: brezplačna prilagojena vodstva in delavnice v galeriji

Vodeni ogledi so časovno in vsebinsko prilagojeni, dopolnimo jih s tematskimi ustvarjalnimi delavnicami.

V primeru težje dostopnosti obiska Narodne galerije, lahko galerijski animatorji in likovni pedagogi izvedejo ustvarjalne delavnice tudi v domovih in centrih za starejše občane. S tem varovancem omogočimo, da ustvarjajo v udobnem in poznanem okolju.

Moda skozi čas Galerijski odtisi Dišeča galerija
  • Program podpira Zavarovalnica Triglav.

Ustvarjalne dejavnosti za delo doma

Likovno ustvarjanje omogoča pomiritev ter sprošča nakopičena negativna čustva, prispeva k zmanjšanju tesnobnega razpoloženja, vzbudi občutek zadovoljstva in krepi samozavest. Umetnost in ustvarjalnost pomagata osebam z demenco, da lažje izrazijo svoja občutja.

Za vas smo pripravili prilagojene ustvarjalne dejavnosti, ki se jih lahko lotite v sproščenem vzdušju domačega okolja.
Likovne naloge

Oglejte si video posnetek, pripravite ustvarjalne pripomočke in začnite z ustvarjanjem! Trganka, risanje, odtiskovanje ... izberite, kar vam najbolj ustreza. Naloge so preproste in vam bodo popestrile kakšno popoldansko urico ali dve.
Pobarvanke

Natisnite si pobarvanko in se lotite ustvarjanja. Upoštevate lahko naš predlog barvne sheme, ki se približa originalnemu delu, ali pa izbirate barve čisto po svoje. Pomembno je le, da pri tem uživate.

Alzheimer Cafe v Narodni galeriji

zadnji torek v mesecu ob 11.00

Cikel predavanj in druženj, na katerih svojci oseb z demenco pridobijo koristne informacije in podporo, ki jo potrebujejo. Srečanja se odvijajo v galerijskem avditoriju ali preko spleta. Spremljajte napovednik v našem koledarčku.

Oglejte si posnetke nekaterih preteklih spletnih predavanj:

  • Predavanje, ki govori o prepoznavanju prvih znakov bolezni in likovni namig za ustvarjanje.
  • Predavanje, ki govori o demenci, prvih znakih in kam po pomoč ter likovni namig za ustvarjanje.
  • Predavanje: Vloga sodnega izvedenca za psihiatrijo pri postopku postavitve odrasle osebe pod skrbništvo
  • Predavanje: Visok krvni tlak kot dejavnik tveganja za razvoj demence
  • Predavanje: Pravna zaščita oseb z demenco in svojcev
  • Predavanje: Socialno varstvo oseb z demenco in svojcem
  • Predavanje: Imejte možgane v mislih!
  • Predavanje: Igra Možganov
  • Predavanje: Molekularne in celične osnove demence
  • Predavanje: Socialno varstvo oseb z demenco in svojcev

Nagrada ICOM Slovenija projektu Narodna galerija, demenci prijazna točka

Ponosni smo, da je Slovenski odbor Mednarodnega muzejskega sveta nagrado v kategoriji Moč muzejev, promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme podelil projektu Narodna galerija, demenci prijazna točka. 

Iz obrazložitve: 
»Narodna galerija od leta 2021 organizira številne dejavnosti za prilagajanje muzejskih vsebin in programov osebam z demenco. Avtorji in izvajalci teh vsebin opravljajo pionirsko delo, s katerim je Narodna galerija kot prva muzejska ustanova v Sloveniji pridobila naziv demenci prijazna točka. Naziv jim je uradno podelilo Združenje Spominčica — Alzheimer Slovenija. Njihovo delo je cenjeno tudi v mednarodnem merilu, kot primer dobre prakse se predstavljajo na mednarodnih konferencah in izobraževanjih ter sodelujejo v projektu Erasmus+ ART vs DEMENTIA.«

Več o nagradi si preberite na tej povezavi.

Evropski projekt ART vs DEMENTIA

Narodna galerija je v letu 2023 v sodelovanju z združenjem Spominčica - Alzheimer Slovenija vključena v evropski projekt Erasmus+ poimenovan ART vs DEMENTIA, Art therapy as an empathic tool to strenghthen and maintain the cognitive, physical and relational skills of people with dementia. V projekt so vključene še tri države: Grčija, Italija in Latvija in je namenjen spoznavanju različnih pristopov, izmenjavi dobrih praks in svetovanju pri delu z osebami z demenco, kjer lahko umetnostna terapija kot empatično orodje krepi in vzdržuje kognitivne, fizične in socialne veščine oseb z demenco.

Dodatne informacije

Za več informacij o projektu in dejavnostih se lahko obrnete na koordinatorki projekta.

Živa Rogelj: (01) 24 15 416, ziva_rogelj@ng-slo.si
Nataša Braunsberger: (01) 24 15 415, natasa_braunsberger@ng-slo.si


Dejavnosti izvajamo v sodelovanju z Združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija. Skupaj prispevamo k demenci prijazni družbi in tako obolelim kot njihovim svojcem omogočamo čim bolj kakovostno življenje.