Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Projekt | Od 28. 1. 2016 dalje

Galova abeceda na spletu

v času zaprtja Galove sobe

Dragi otroci in starši!

Galova soba je trenutno zaprta, s škratovo pomočjo pa vam Galovo abecedo ponujamo na spletu. Gal vam predstavlja 25 umetnostnozgodovinskih gesel, o katerih se na kratko poučite s klikom na geslo. Obširnejše razlage s primeri boste našli v pripetih pdf. dokumentih z naslovom Za radovedne. Za vsako geslo je dodan še pdf. delovni list. Oboje lahko natisnete in uporabljate doma, v šoli ali pa ob obisku galerije. Pri razlagi vsakega gesla so zbrani ustvarjalni namigi za delo doma. Na spletni strani ob dnu razlage najdete tudi potrebne predloge za ustvarjanje.
Naj vam bodo Galove poučne, zabavne in ustvarjalne vsebine v navdih in spodbudo, da ohranjate veselje do spoznavanja umetnosti!

Po vizionarski domislici dr. Anice Cevc, nekdanje ravnateljice Narodne galerije, sta pesnica Svetlana Makarovič in ilustrator Kostja Gatnik leta 1981 ustvarila škrata Gala in domišljijski Galov svet v knjižni obliki. Slikanici Gal v galeriji (leta 2006 je bila prevedena v angleščino) in Strahec v galeriji (iz leta 2003) sta v razstavne prostore pritegnili številne generacije otrok. Postopoma se je v galeriji oblikoval izobraževalni model s programi za najrazličnejše starostne skupine in potrebe mladih obiskovalcev. Zelena nit vseh aktivnosti, ki so bile namenjene otrokom, je bil škrat Gal, ki je tako postal prepoznavna ikona izobraževalne dejavnosti v Narodni galeriji. Prenova palače Narodnega doma je bila priložnost, da v galeriji poiščemo in uredimo stalni Galov prostor, ki naj otrokom otipljivo približa Galov svet in jih hkrati pouči in navduši za likovno umetnost.

Galova soba je otrokom in družinam namenjena motivacijska galerijska raziskovalnica. Preden vstopijo otroci v razstavne prostore, jih povabimo v kamrico, polno zelenih nabritih idej. V njej se lahko čudijo, odkrivajo, ustvarjajo in iščejo Galove namige za spoznavanje galerijskih zakladov. Najmlajšim smo namenili kotiček, v katerem se počutijo zares škratovsko zeleno. V sobi lahko preizkusijo GALaprestol in se fotografirajo v škratovski opravi, prebirajo Galove slikanice in ob igrah spoznavajo umetnine. Otrokom od 7. leta starosti dalje ponujamo zelenost v Galovih knjigah. Zasnovali smo Galovo abecedo s petindvajsetimi umetnostnimi gesli, ki jih zabavno, interaktivno razložimo v petindvajsetih zelenih knjigah velikankah. V njih otroci spoznavajo najpogostejše likovne motive, tehnike, slogovna obdobja, ikonografske pojme, oblikovne prijeme in likovne pripomočke.

Galova soba je ves čas odprta in vabi vse male in velike otroke, da se v Galovi družbi tudi kaj zanimivega naučijo o likovni umetnosti, predvsem pa sprostijo svojo domišljijo in ustvarjalnost. Otroci morejo Galovo sobo obiskati skupaj s starši kadarkoli, ko je galerija odprta. Tu lahko po poprejšnjem dogovoru praznujejo tudi svoj GALarojstni dan.

V Galovi sobi se začenjajo vse otroške sobotne delavnice, ki so že zasidrane v sobotnem dopoldnevu. Uvajamo pa novost – sobotne popoldanske družinske oglede. To so vodeni ogledi za družine z otroki: v Galovi sobi vsakokrat odpremo po eno knjigo in potem skupaj obiščemo še razstavne prostore.

Skupaj s prostorom smo oblikovali tudi nove izobraževalne in animacijske programe za vodene obiske predšolskih otrok in šolarjev. Najmlajši bodo ogled galerije po novem začeli v Galovi sobi in se po koncu sprehoda po stalni zbirki tja tudi vrnili, saj jim bo Gal za uspešno rešene likovne in druge uganke zagotovo pripravil kako presenečenje. Želimo si, da bodo otroci celostno doživeli galerijo in spoznavali umetnost z vsemi čuti. Pri tem pa seveda ne sme manjkati čarobnosti.

Avtorica in vodja projekta
Kristina Preininger

Ilustracije in scenska kulisa
Jakob Klemenčič

Oblikovanje grafične opreme
Katja Kastelic

Strokovne sodelavke
Tina Buh, Nataša Braunsberger, Tjaša Debeljak Duranović, Tanja Milharčič, Teja Vučko

Sponzor Galove sobe
Igor Akrapovič

Sponzorji Galovih predmetov
Suzana Belak Pungartnik
Darko Korošec
Jure Smole
Blaž Šeme
Srednja lesarska šola Škofja Loka
Gorenjska predilnica Škofja Loka
Liupka

Od 28. januarja 2016
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana