Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Projekt | 13. 10. 2020 – 18. 5. 2021

Sozvočje svetov XX

Cikel predavanj in koncertov

Spoštovani prijatelji Sozvočja svetov!

V letu epidemije COVID-19 smo morali prekiniti naša srečanja v Slavnostni dvorani Narodne galerije. Izpade koncertov smo poskušali vendarle nadomestiti. Tako smo uspeli posneti štiri koncerte z RTV Slovenija, ki so jih že predvajali, prav tako pa smo tako Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, kot kustosi Narodne galerije pripravili posnetke koncertov, opremljenih s PPT predavanji.

Uživajte v ogledu in poslušanju.

Steven Loy
Umetniški vodja KGOSF

Andrej Smrekar
Koordinator Sozvočja svetov

  • 1. november 2020 - S. Osterc in W. A. Mozart
    1. november 2020 - S. Osterc in W. A. Mozart
  • 24. december 2020 - Baročne božične sanje
    24. december 2020 - Baročne božične sanje
  • 29. december 2020 - Jesenska idila
    29. december 2020 - Jesenska idila
  • 4. marec 2021 - Alpske sanje
    4. marec 2021 - Alpske sanje
  • 1. april 2021 - Noč v Benetkah
    1. april 2021 - Noč v Benetkah
  • 22. april 2021 - Mala ruska suita
    22. april 2021 - Mala ruska suita
  • 15. junij 2021 - Srebrna luna
    15. junij 2021 - Srebrna luna

Dragi prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije!

Okrogle številke nas navadno navedejo k razmisleku o minulih dosežkih in o obetih za prihodnost, ki nas morda navda z malce ponosa. V tem duhu smo oblikovali jubilejno sezono Sozvočja svetov, ki tako dopolnjuje dvajset let posredovanja odlične glasbe, uglašene z likovno umetnostjo.

Letošnjo sezono nadaljujemo s tretjim in zadnjim delom serije Slike z razstave, v kateri smo izbrali tudi nekaj skladb, ki so jih navdihnile določene umetnine iz zbirk Narodne galerije. Izbor skladb v letošnjem programu utrjuje našo zavezanost predstavljanju priljubljenih klasičnih del v novih in zanimivih tematskih spregah skupaj z vznemirljivimi, a manj znanimi deli v sporedih, ponujenih poslušalcem v užitek, tolažbo in razvedrilo, predvsem pa v navdih. Čeprav kaže, da je pred nami leto fizične distance in zamaskiranosti v javnosti, kar utegne previdnejše poslušalce zadržati doma, smo trdno prepričani, da nam glasba in umetnost dajeta nekaj, za kar je vredno živeti.

Poslušali bomo mojstrovine Johanna Sebastiana Bacha, Antonina Dvořáka, Maura Giulianija, Luigija Boccherinija, Carla Nielsena, Clauda Debussyja, Antona Weberna, Samuela Barberja, Franka Bridgea, Lucijana Marije Škerjanca in – se ve – Ludwiga van Beethovna, ki tudi obhaja okrogel, a precej višji jubilej – 250. obletnico rojstva. S prvim letošnjim koncertom bomo obeležili tako prvi koncert našega abonmaja Sozvočje svetov kot slovensko umetnost, pozneje v sezoni pa bomo premierno izvedli novi deli Nane Forte in Črta Sojarja Voglarja.

Nadaljevali bomo tudi s predstavljanjem skladb obetavnih talentov s katedre za kompozicijo Glasbene akademije v Ljubljani, ki jih navdihujejo umetnine v zbirki Narodne galerije in jih odslej imenujemo "Glasbene miniature". V jubilejni sezoni smo angažirali odlične slovenske soliste, kot so harfistka Mojca Zlobko Vajgl, violinist Domen Lorenz, duo Claripiano in kitarist Izidor Erazem Grafenauer, poleg njih pa še mladega romunskega oboista Sorina Cruduja.

Predavanja tokrat obravnavajo načine doživljanja sveta, kot so izraženi v umetniških stvaritvah. Tako bo ob glasbenih sanjarijah, sanjarjenju in preroških sanjah Gojko Zupan govoril o delih Zorana Mušiča, v katerih vidi premostitve med sanjami in stvarnostjo, Barbara Jaki bo predstavila pomembnejša dela slovenskih slikarjev Beethovnovih sodobnikov, Andrej Smrekar bo spregovoril o liričnosti v likovni umetnosti za uvod v večer lirične kanconete, suite in koncerta; Michel Mohor bo predstavil nekaj pomembnih intimističnih podob v slovenski tradiciji ob Chopinovih in Dvořákovih nokturnih, fandango pa je iztočnica za razpravo Mateje Breščak o gibanju kot izzivu za slovenske kiparje.

Veselimo se srečanja z vami!

Steven Loy, umetniški vodja, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Barbara Jaki, direktorica, Narodna galerija

Abonma Sozvočje svetov

V času protikoronskih ukrepov je število sedežev omejeno na 40.

Cena abonmaja 2019–2020: 75 EUR
Vstopnica: 19 EUR

Cena abonmaja za člane društva Prijatelji Narodne galerije: 50 EUR
Vstopnica: 15 EUR

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto.

Datumi predavanj in koncertov

  • 13. oktober 2020
  • 8. december 2020
  • 9. februar 2021
  • 13. april 2021
  • 18. maj 2021

Spomladi nas je karantena zaradi epidemije koronavirusa prikrajšala za zadnja dva koncerta devetnajste sezone Sozvočja svetov. Z dvema koncertoma v novembru in decembru 2020 bomo nadoknadili zamujeno.

  • 3. november 2020
  • 22. december 2020

Programska knjižica

  • Sozvočje svetov 2020/21 - Programska knjižica (PDF)
    Sozvočje svetov 2020/21 - Programska knjižica (PDF)

13. oktober 2020 – 18. maj 2021
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana