Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Stalna zbirka

1200–1600

Marija in Dete s hruško
(ok. 1510), lipov les (sledovi polihromacije), 84 x 64 x 22 cm

NG P 56, Narodna galerija, Ljubljana

Figuralna skupina s sedečo Marijo, ki v desnici drži hruško, po kolenih pa ji stopica dete, daje prej vtis visokega reliefa kot oble plastike. Mati z levico pridržuje otroka, ki z levo ročico grabi za njeno ogrinjalo, z desnico pa sega po hruški. Celoto zamejuje nekoliko nabrekel enakostranični trikotnik, katerega vrh predstavlja ljubka Marijina glava z dolgimi vzvalovljenimi lasmi, ki diagonalno legajo na rame ter sledijo proti tlem vse širši in nelogično nagubani draperiji; gube so oblikovane zelo na široko, grebeni pa so izrazito poudarjeni.

 

Vzporednic tej plastiki v slovenskem patrimoniju ne najdemo. Tako Marijina statična prizemljenost kot način modeliranja draperije ter živahno razgaljeno dete pa spominjajo na le nekaj desetletij starejše sorodne severnjaške upodobitve na grafičnih listih Mojstra E. S. (Marija iz Einsiedelna, 1466, L. 81) in na plastike Nikolausa Gerhaerta iz Leydna (Ana Samotretja, pred 1473; kamen, v. 64 cm; Deutsches Museum, Berlin), ki je leta 1473 umrl v ne tako oddaljenem Dunajskem Novem mestu (Wiener Neustadt).Provenienca: Ljubljana, Šempetrsko predmestje (morda župnijska cerkev sv. Petra)


Od visokega srednjega veka do renesanse

V visokem srednjem veku je prevladovala nabožna umetnost, ki se je po slovenskem ozemlju širila iz prvih samostanskih ustanov in nato iz pomembnejših regijskih mest, zlasti iz Gorice, Beljaka in Ljubljane. Gotska umetnost je vztrajala še po nastopu renesanse, v 16. stoletju pa je umetniška dejavnost skoraj presahnila zaradi turških vpadov, zaradi kmečkih uporov in zaradi protestantizma, ki ni bil naklonjen likovni umetnosti.

V gotskem slikarstvu pripada vodilno mesto freskam. V zbirki jih predstavljamo z nekaj izvirnimi fragmenti in s kopijami, ki nam približajo najpogostejše motive, sv. Krištofa, sv. Jurija, pohod in poklon sv. Treh kraljev, in zanimivosti, kakor sta sveta nedelja in mrtvaški ples. Ob mnogih zasilno poimenovanih mojstrih poznamo tudi imena s prepoznavnimi opusi, kakor so Janez Aquila, Janez Ljubljanski, Mojster Bolfgang. Njihova ustvarjalnost je bila vpeta v sočasno umetnostno snovanje subalpskega prostora, kjer so se od nekdaj prepletali slogovni vplivi severnih in južnih dežel.

Številne srednjeveške kiparske delavnice so z reliefi in s kipi skrbele za oltarno opremo. Križani, Marija z detetom in pietà sodijo med značilne nabožne motive. Najzgodnejše kiparske stvaritve preveva še romansko občutenje, glavnino del pa slogovno določa gotika, ki je ponekod na Kranjskem, na Štajerskem in na Koroškem izzvenevala še v 16. stoletju. Vrhunec gotskega kiparstva pri nas pomenijo umetnine ptujskogorske kiparske delavnice, ki jo v naši zbirki zastopata Lepa Madona in Pietà iz Podsrede.

Med izredno kvalitetna dela poznogotskega baroka sodijo Marija z detetom, Katarina in Magdalena iz Avč in izjemno ekspresivno razpelo iz Dramelj. Renesančno kiparstvo je predstavljeno z odlitkoma nagrobnika drugega ljubljanskega škofa Krištofa Ravbarja in reliefov Andrejevega oltarja iz Gornjega Gradu, delo Ožbalta Kittla.