Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Stalna zbirka

1800–1820

Nike si odvezuje sandale, odlitek
(1927), mavec, 97,5 x 55,5 x 17 cm

NG P 901, Narodna galerija, Ljubljana

Relief z upodobitvijo boginje zmage Nike, ki si odvezuje sandale, je iz ok. 420 pr. n. št. in je služil kot okras na parapetu ob templju Atene Nike na Akropoli v Atenah. Odkrili so ga leta 1835, danes pa je na ogled v muzeju na Akropoli v Atenah.
Na celotni ograji je bilo več reliefov s prizori krilatih bitij (Nikai) pri različnih opravilih v čast boginji Ateni, ko žrtvujejo bike, krasijo trofeje ali prinašajo darila.
Nike si odvezuje sandale je ena najbolj znanih umetnin iz klasičnega antičnega obdobja. Upodobljena je frontalno, ko si domnevno odvezuje sandal pred vstopom v tempelj in ob tem lovi ravnotežje. Z roko se je sklonila k desni nogi, ki jo je dvignila, zato ima celotno težo na levi. Njeno gracioznost in popolnost poudarja rahlo usločeno telo, eroticizem pa dovršena prosojna obleka, ki se tesno oprijema telesa, tako da so izpod nje razvidne njene obline.
Mavčni odlitek; tempelj Atene Nike, Akropola, Atene; (kopija 1927)
Neoklasicizem
Franc Kavčič je pomemben predstavnik evropskega neoklasicizma. Čeprav je upodabljal zgodbe iz grško-rimske antike, je njegovo etično sporočilo popolnoma sodobno in zrcali čas velikih družbenih sprememb. 

Kavčič se je v osemdesetih letih 18. stoletja šolal v Rimu, kjer je risal tudi na Francoski akademiji v času drugega bivanja Jacquesa Louisa Davida v večnem mestu in ko se je tam v rezidenco Antona Rafaela Mengsa naselila Angelika Kauffmann. Po več kakor dvajsetletni profesuri na dunajski umetnostni akademiji je Kavčič tam postal direktor slikarske in kiparske šole. Vodil je tudi Državno porcelansko manufakturo in ob koncu življenja postal častni član rimske Akademije sv. Luka. Številne njegove kompozicije so se tako znašle tudi na porcelanskih izdelkih. 

Kavčičeva dela zaznamujejo kompozicijska monumentalnost in jasnost, brezhibna modelacija z ostro risbo in z zglajenimi barvnimi premazi, izpostavljena vloga ženskih likov v prizorih in akademska zadržanost. Motive je črpal iz bogate zakladnice antične zgodovine in mitologije in iz svetopisemskih zgodb. Starozavezna Salomonova sodba je bila kot pripoved o vladarski modrosti najprimernejša tema za prestižno naročilo cesarja Franca I. Med literarnimi viri so Kavčiča navdihovale Idile Salomona Gessnerja. Njegove krajine so arkadijske, idealne in premišljeno sestavljene po klasicističnih pravilih in po popotnih spominih. V njih odkrivamo arhitekturne sledi slavne preteklosti, poživljajo pa jih drobni pastoralni prizori. 

Kavčičevo slikarstvo je v prvi polovici 19. stoletja vplivalo na njegove številne dunajske učence, zgodovino umetnosti pa je zaznamoval tudi z intenzivno polemiko s predstavniki Bratovščine sv. Luke, ko je branil tedaj že konservativna stališča.