Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Stalna zbirka

1820–1870

Friedrich Gauermann

(Miesenbach, 1807 – Dunaj, 1862)

Divji petelin
(sr. 19. stol.), olje, platno, 95,5 x 137 cm
sign. l. sp.: F. Gauermann

NG S 2200, Narodna galerija, Ljubljana
Divji petelin (tetrao urogallus) je naslikan bleščeče, naturalistično. Kroži po travi in grmičju na skalnatih tleh. V ozadju na desni je s snegom pokrita gora. Podoba je odličen primerek verističnega slikarstva, posvečenega naravi v vsej njeni raznoličnosti, kakršno se je razširilo po zahodnem svetu od sredine 19. stoletja dalje. Glede na to, da je slikar umrl 1862, je umetnina zlasti zanimiva kot zgodnji primerek te slikarske smeri.

Restavrirano: 1991, Kemal Selmanović
Provenienca: neznana. Po drugi vojni viselo v veži gradu Brdo pri Kranju; Izvršni svet Skupščine SR Slovenije dal 1986 v upravljanje Narodni galeriji.
Razstave: 1993, Ljubljana, št. 74.
Lit.: Zeri & Rozman, 1993, str. 21, 88, kat. št. 74, sl. 73 (Ruševec).

Bidermajer in romantika
Močno cenzurirano družbeno življenje v obdobju med dunajskim kongresom in pomladjo narodov, oslabljeno cerkveno naročništvo in vzpenjajoči se srednji razred so zaznamovali čas umika v zasebnost, k individualni samozavesti in občutenju pripadnosti; v srednjeevropski umetnosti se spremembe v družbi in v duhovnih sferah izražajo v slogu, poimenovanem bidermajer, ki sobiva z romantičnim pogledom na naravo. 

V tem času je največji razcvet doživelo portretno slikarstvo. Matevž Langus, Jožef Tominc, Mihael Stroj in Anton Karinger so se uveljavili kot profilirani portretisti, ki so svojo stanovsko samozavest izkazovali tudi z avtoportreti. Slikarji so se sprva opirali na formalne značilnosti neoklasicizma. Pozni Strojevi, predvsem pa Karingerjevi portreti opuščajo bidermajersko razpoloženje in prevzemajo bolj realistične poteze. 

Zanimanje za krajino se je kazalo najprej na ozadju portretov, proti sredini stoletja pa dobijo pomembno vlogo samostojne mestne vedute. Bidermajerska krajina je idilična, opisna, dopolnjena s štafažnimi figurami. Slikarje so pritegnile turistične in z domovinsko identiteto povezane lokacije: Triglav, Bohinjsko jezero, Bled. Kot izrazita krajinarja sta se uveljavila Anton Karinger in Marko Pernhart, ki je zaslovel z večdelnimi panoramskimi razgledi z gorskih vrhov. 

Mikaven okras meščanskega salona so bila tihožitja, ki so privlačila tudi ljubiteljske slikarke, med njimi Marijo Auersperg Attems.