Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Stalna zbirka

Georg Johann Seitz - 1820–1870

(Nürnberg?, 1810 − Dunaj, 1870)

Po navedkih stare literature rojen 1810 v Nürnbergu, po ugotovitvi Heinza Schönyja pa na Dunaju, kjer je umrl 1870. Slikar cvetličnih tihožitij, tihožitij s sadjem in tihožitij s sadjem in pticami. Slikal je na les in platno. Bržkone je bil učenec dunajske akademije. Na njenih razstavah je razstavljal 1830 in 1842.

Lit.: Reallexikon zur deutschen Kustgeschichte, ured. Otto Schmitt, zv. II, Stuttgart-Waldsee 1948, str. 934; Heinrich Fuchs: Die österreichischen Maler des 19. Jahrhunderts, str. 139 in K 48; Heinz Schöny, pismo Kseniji Rozman, dat. Dunaj, 18. 3. 1989.
Bidermajer in romantika
Močno cenzurirano družbeno življenje v obdobju med dunajskim kongresom in pomladjo narodov, oslabljeno cerkveno naročništvo in vzpenjajoči se srednji razred so zaznamovali čas umika v zasebnost, k individualni samozavesti in občutenju pripadnosti; v srednjeevropski umetnosti se spremembe v družbi in v duhovnih sferah izražajo v slogu, poimenovanem bidermajer, ki sobiva z romantičnim pogledom na naravo. 

V tem času je največji razcvet doživelo portretno slikarstvo. Matevž Langus, Jožef Tominc, Mihael Stroj in Anton Karinger so se uveljavili kot profilirani portretisti, ki so svojo stanovsko samozavest izkazovali tudi z avtoportreti. Slikarji so se sprva opirali na formalne značilnosti neoklasicizma. Pozni Strojevi, predvsem pa Karingerjevi portreti opuščajo bidermajersko razpoloženje in prevzemajo bolj realistične poteze. 

Zanimanje za krajino se je kazalo najprej na ozadju portretov, proti sredini stoletja pa dobijo pomembno vlogo samostojne mestne vedute. Bidermajerska krajina je idilična, opisna, dopolnjena s štafažnimi figurami. Slikarje so pritegnile turistične in z domovinsko identiteto povezane lokacije: Triglav, Bohinjsko jezero, Bled. Kot izrazita krajinarja sta se uveljavila Anton Karinger in Marko Pernhart, ki je zaslovel z večdelnimi panoramskimi razgledi z gorskih vrhov. 

Mikaven okras meščanskega salona so bila tihožitja, ki so privlačila tudi ljubiteljske slikarke, med njimi Marijo Auersperg Attems.