Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Stalna zbirka

Jožef Tominc - 1820–1870

(Gorica, 1790 – Gradišče nad Prvačino, 1866)

Tominc je bidermajerski portretist, ki se je uveljavil predvsem v goriškem in v tržaškem okolju. Poleg posameznih portretov se je z občutkom loteval tudi skupinskih, o slikarjevem značaju pa nam največ povedo njegovi temperamentni in s hudomušno noto obarvani avtoportreti. Tominc je portretirance rahlo idealiziral in psihološko karakteriziral, pretanjeno je slikal inkarnat, lesk oblačil in odseve. Njegova dela pomenijo vrhunec umetnosti na Slovenskem v prvi polovici 19. stoletja.

Bidermajer in romantika

Močno cenzurirano družbeno življenje v obdobju med dunajskim kongresom in pomladjo narodov, oslabljeno cerkveno naročništvo in vzpenjajoči se srednji razred so zaznamovali čas umika v zasebnost, k individualni samozavesti in občutenju pripadnosti; v srednjeevropski umetnosti se spremembe v družbi in v duhovnih sferah izražajo v slogu, poimenovanem bidermajer, ki sobiva z romantičnim pogledom na naravo. 

V tem času je največji razcvet doživelo portretno slikarstvo. Matevž Langus, Jožef Tominc, Mihael Stroj in Anton Karinger so se uveljavili kot profilirani portretisti, ki so svojo stanovsko samozavest izkazovali tudi z avtoportreti. Slikarji so se sprva opirali na formalne značilnosti neoklasicizma. Pozni Strojevi, predvsem pa Karingerjevi portreti opuščajo bidermajersko razpoloženje in prevzemajo bolj realistične poteze. 

Zanimanje za krajino se je kazalo najprej na ozadju portretov, proti sredini stoletja pa dobijo pomembno vlogo samostojne mestne vedute. Bidermajerska krajina je idilična, opisna, dopolnjena s štafažnimi figurami. Slikarje so pritegnile turistične in z domovinsko identiteto povezane lokacije: Triglav, Bohinjsko jezero, Bled. Kot izrazita krajinarja sta se uveljavila Anton Karinger in Marko Pernhart, ki je zaslovel z večdelnimi panoramskimi razgledi z gorskih vrhov. 

Mikaven okras meščanskega salona so bila tihožitja, ki so privlačila tudi ljubiteljske slikarke, med njimi Marijo Auersperg Attems.