Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Trgovina

Elda Piščanec 1897–1967

Cena: 29.00 €
Dostava: - Ni na zalogi

Dodatne informacije / opis izdelka

Elda Piščanec se je rodila 2. novembra 1897 v Trstu, zaradi očetove službe pa se je že kot deklica preselila v Ljubljano in odraščala v notranjosti Slovenije. 

Selitve so ji že v rosnih letih ponujale širino spoznavanja novih okolij. Strastno je sledila svoji odločitvi za umetnost, vendar se ji kljub nenehnemu izobraževanju ni uspelo uveljaviti skladno s svojim talentom in ambicijami. Obetavne začetke je presekala druga svetovna vojna, obdobje po vojni pa ji ni bilo naklonjeno. Preživljala se je tudi s pedagoškim delom, v Narodni galeriji se je izpopolnjevala v restavratorstvu.

Umrla je na svojem posestvu na Majpiglu (naselje Vine) 18. oktobra 1967.

Vedoželjnost jo je spremljala na celotni življenjski poti: obvladala je več jezikov, se učila solopetja in igranja klavirja, že v otroštvu pa je rada risala. Slikarstva se je začela učiti pri Rihardu Jakopiču v Ljubljani, kasneje v Zagrebu pri Ivanu Tabakoviću, nato pa se je odločila za študij slikarstva in grafike v Firencah, kjer sta bila njena mentorja znana slikarja Felice Carena in Celestino Celestini.

Na razstavi je 99 slikarkinih olj, risb, grafik in akvarela, ki segajo od najzgodnejšega pa do poznega obdobja. Razstavljene so tudi slikarkine lastne podobe, ki so resne, kot bi želela prikazati tudi manj rožnato stran življenja, v kateri se prepletajo razmišljanja o najtežjih, nedoumljivih in nerešljivih vprašanjih. V predmetnih tihožitjih se je slikarka potapljala v razmišljanje o minljivosti, ki je pogosto zaposlovala njene miselne poti in jo včasih privedla tudi do melanholičnega pogleda na svet. V popolnoma drugačnem likovnem jeziku se je izražala v delih z nabožno tematiko.
Podrobnosti:
  • strani: 152,
  • dimenzije: 270 x 215 x 14 mm,
  • založba: Narodna galerija,
  • leto izdaje: 2022,
  • vezava: mehka,
  • jezik: slovenščina,
  • ISBN: 978-961-6743-93-8.