Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Trgovina

Matej Sternen (1870–1949)

Zaradi teže paketa je možen samo osebni prevzem!
Cena: 55.00 €
Dostava: Na zalogi

Dodatne informacije / opis izdelka

Mateja Sternena pričujoča razstava spremlja v njegovem razumevanju umetniškega poslanstva od slikarja dekoraterja preko svobodnega do "zasebnega" umetnika, ki je ustvarjanje omejil na svoj atelje in malo razstavljal, preživljanje pa mu je omogočala restavratorska dejavnost.

Bil je slikar, risar, grafik, strasten fotograf, restavrator, kopist, mentor in učitelj. Odlikovali so ga nesporen talent, dobra izobrazba, široka razgledanost, vztrajnost in neverjetna življenjska energija.

Risba mu je vedno pomenila sredstvo imitacije velikih predhodnikov in pripravo slike. Eksperimentiranje z grafiko je služilo enakim namenom. Razstavo sestavlja izbor slik, risb, grafik in predstavitev njegovih najpomembnejših restavratorskih dosežkov.

Evidenca Sternenovih del je bogatejša za skoraj sto naslovov, pridobili smo nekaj temeljnih slik, ki so bile leta 1976 nedosegljive, identificirali večino predlog za grafike in marsikatero za slike, dodatno uredili periodizacijo več izstopajočih del, kakršni sta sliki Dama ob ogledalu in V spreminjasti židi, ter prispevali precizacijo številnih podatkov, tudi naslovov umetnin. Z novimi premisleki se spreminja pogled na Sternenov odnos do tradicije in še posebej do francoskega rokokojskega slikarstva.

Pričujoča publikacija, ki je več kot le razstavni katalog, podrobneje predstavlja Sternenova izhodišča, njegovo slikarstvo, risbo in grafiko, a tudi restavratorsko delovanje in njegov vpliv na razvoj spomeniškega varstva. Dodan je obsežen dokumentacijski del s popisom razstav, literature in seznamom vseh slik, ki smo jih v letih priprav na razstavo dokumentirali v Narodni galeriji.

Podrobnosti:

·        strani: 535

·        dimenzije: 270 x 221 x 47 mm

·        založba: Narodna galerija, Ljubljana

·        leto izdaje: 2022

·        vezava: trda

·        jezik: slovenščina

·        ISBN: 978-961-6743-95-5