Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
17. december ob 18.00 - Dogodek

Prof. Janez Bogataj: Kaj so jedli in pili prebivalci Kranjske?

Predavanje in predstavitev knjige Z Valvasorjem za mizo v drugi polovici 17. stoletja

torek, 17. december, ob 18.00, avditorij Narodne galerije (vhod: Cankarjeva 20)

V sodelovanju z Založbo Hart pripravljamo brezplačno predavanje in ogled izbranih umetnin iz stalne zbirke Narodne galerije, povezanih s prehransko kulturo in kulinariko, pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja.

Knjiga Z Valvasorjem za mizo - Prehranska kultura na Kranjskem v 2. polovici 17. stoletja je izšla ob 330. obletnici izdaje znamenite Slave Vojvodine Kranjske (1689), polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja. V pričujoči knjigi iz obsežnega in bogatega Valvasorjevega besedila avtor prof. Janez Bogataj navaja naravne možnosti, živila, jedi in pijače ter načine prehranjevanja na Kranjskem v 2. polovici 17. stoletja. Po zaslugi Valvasorjevih opisov vemo, da je takratna Kranjska imela tako rekoč vse za kar najbolj pestro vsakdanjo in praznično prehrano: žita na poljih, ribe v rekah, jezerih in morju, sadje, vinsko trto in vina, gozdne sadeže, divjačino ... tudi rake, ki so jih lovili z žvižganjem. V knjigi so zbrane številne kulinarične posebnosti, povezane z različnimi oblikami kuharske ustvarjalnosti, od prazničnih do posameznih lokalnih in regionalnih jedi ter pijač. Nekatere so upodobljene tudi na umetninah, ki jih hrani Narodna galerija.

Knjigo bo na dogodku mogoče tudi kupiti, avtor bo izvode podpisoval. Vstop prost.

Vljudno vabljeni!