Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
28. januar 2021 - E-dogodek

Spletno predavanje Jaslice kiparke Lize Hribar

Družinske jaslice iz zasebne zbirke

Vabimo vas na spletno predavanje v četrtek, 28. januarja, ob 18. uri. Družinske jaslice iz zasebne zbirke, ki so v Narodni galeriji razstavljene od 23. decembra 2020, bo predstavil dr. Andrej Doblehar. 
Predavanje je brezplačno. Potekalo bo preko platforme Zoom. Za udeležbo se registrirajte na povezavi: registracija

Več slovenskih umetnikov se je v 20. stoletju lotilo ustvarjanja jaslic, med njimi pa je bila v času po drugi svetovni vojni izstopajoča akademska kiparka Liza Hribar, ki se je izoblikovala v eno redkih ter hkrati najproduktivnejših in najkakovostnejših ustvarjalk jaslic v patinirani ali barvni žgani glini.

Na razstavi predstavljene družinske jaslice Lize Hribar so iz zasebne zbirke in jih ob božiču postavljajo tudi v današnjem času. Sestavlja jih klasičen nabor figur, h kateremu je kiparka dodala še poenostavljeno arhitekturno kuliso betlehemskega hleva, s čimer je celostno razmišljala ne samo o posameznih figurah, ampak tudi o postavitvi celote. Umetnici so bile sicer bliže figure zgolj s patinirano površino žgane gline, a naročniki so imeli raje barvane jaslice, ki so se navezovale na bogato in živopisno slovensko jaslično tradicijo. 

V svojih kiparskih delih je Hribarjeva ohranjala realizem, a z moderno stilizacijo, posameznim figuram je vedno dala individualen karakter, v katerem je psihološki izraz miline povezala s trpkostjo. Po lastnih besedah je jaslice ustvarjala s srcem, vdanostjo in pobožnostjo, saj je bila mnenja, da morajo prinesti toplino v dom in družino. To pa tudi danes ostaja osrednje sporočilo božičnega praznovanja.


*Po registraciji boste prejeli elektronsko sporočilo s povezavo za udeležbo na predavanju.

Informacije:
E: dejavnosti@ng-slo.si