Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
10. oktober 2019–5. januar 2020 - Cikel dogodkov

Spremljevalni program ob razstavi Odlično mesto Ljubljansko

Za vse generacije

Cesar Friderik III. Habsburžan je v okviru svoje notranjeavstrijske cerkvene politike 6. decembra 1461 ustanovil ljubljansko škofijo, kar je papež Pij II., znameniti humanist Aeneas Silvius Piccolomini, 6. septembra 1462 potrdil z bulo. Takrat je povzdignil Ljubljano v škofovsko mesto, ker je »odličnejše mesto«. Za prvega škofa sta imenovala Sigismunda Lamberga, dotlej dvornega kaplana, ki sta ga poznala več let.
Takrat je bila Ljubljana privlačna zaradi živahnega kulturnega in intelektualnega življenja, kjer ni manjkalo umetniških del in knjig. O tem priča Lambergova izposoja 55 knjig v kapiteljski knjižnici, o tej biblioteki pa danes ne vemo tako rekoč nič. Tudi od Lambergove osebne knjižnice je ostal samo molitvenik, ki je prvotisk na pergamentu. Brevir je bil natisnjen v Benetkah in tam je knjižni slikar, Picov mojster (Mojster Plinija za Pica della Mirandola) ali Bartolomeo del Tintore, dodal iniciale z upodobitvami svetnikov, predvsem pa izjemno, ikonografsko tehtno upodobitev Marijinega kronanja.

Vabljeni k ogledu razstave, do 5. januarja 2020. Vstopnina: 5 eur/3 eur.

Ob razstavi smo pripravili bogat spremljevalni program:
Za odrasle

Javna vodstva

nedelje
  • 13. oktober ob 12.00: dr. France M. Dolinar
  • 27. oktober ob 11.00: ddr. Nataša Golob
  • 10. november ob 11.00: ddr. Nataša Golob
  • 8. december ob 11.00: dr. France M. Dolinar
  • 5. januar ob 12.00: ddr. Nataša Golob
V posamezno skupino za voden ogled sprejmemo do 30 obiskovalcev. Zagotovite si mesto: trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 418. Cena: vstopnina (5 eur/3 eur) + doplačilo za vodstvo 2,5 eur.

Predavanja

srede, ob 18.00
  • 16. oktober: dr. France M. Dolinar: Politične in cerkvenopolitične razmere v Cerkvi in cesarstvu v času ustanovitve ljubljanske škofije
    Tudi za 15. stoletje je še vedno značilna tesna povezanost politike in Cerkve, ki pa jo po koncilih v Konstanci in Baslu načenja prepričanje precejšnjega dela politike in cerkvenih dostojanstvenikov, da vrhovna avtoriteta v Cerkvi ni papež, ampak splošni koncil. To prepričanje so posamezne države izkoriščale za pritisk na papeža za pridobitev številnih privilegijev na cerkvenem področju, Cerkvi pa je grozil nov razkol. V tem kontekstu je 1461-1462 prišlo do ustanovitve ljubljanske škofije na habsburškem delu leta 1420 razdeljenega oglejskega patriarhata.

    Prof. Dr. France Martin Dolinar je ploden pisec in preučevalec vprašanj povezanih s cerkveno, kulturno in politično zgodovino ter izvrsten poznavalec arhivskega gradiva. Magistriral in doktoriral je na Papeški univerzi Gregoriani v Rimu, v Vatikanskem Arhivu pa kasneje diplomiral še iz arhivistike, paleografije in diplomatike. Po vrnitvi v Slovenijo je bil vodja Nadškofijskega arhiva, ki ga vodi še danes, vmes pa je nekaj časa delal v Arhivu Republike Slovenije. Svoje znanje je predajal mlajšim generacijam na Oddelku za zgodovino in bibliotekarstvo Filozofske fakultete. Za prispevek pri razvoju arhivistike je prejel tudi številne nagrade.

  • 13. november: ddr. Nataša Golob: Brevir ljubljanskega škofa Sigismunda Lamberga in tedanje knjižno slikarstvo v severni Italiji
    Brevir, ki je bil v osebni lasti prvega ljubljanskega škofa Sigismunda Lamberga, je s svojo ikonografijo in slikarskim prispevkom Picovega mojstra vreden pozornega pogleda. A predavanje želi s pogledom v nekaj desetletij starejše knjižno slikarstvo predstaviti razvoj in izrisati temeljne značilnosti in posebnosti, saj imajo vse spremembe svoje razloge in osebnosti, ki so prekrenile razvoj knjižne umetnosti v celoti.

    Zaslužna prof. ddr. Nataša Golob je velika poznavalka srednjeveške umetnosti in posebej predana raziskovanju knjižnega slikarstva. Na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete je predavala evropsko umetnost srednjega veka med letoma 1986 in 2014. V Narodni galeriji je bila avtorica številnih razstav, mdr. Stiški rokopisi (1994), Biblije na Slovenskem (1997/98), Rokopisi iz Žičke kartuzije (2007), Manuscripta (2010).
Cena: 5 eur. Zagotovite si mesto: trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 418

Risanje ob umetninah

četrtek, 14. november, od 17.00 do 20.00

Vodijo akademski slikarji. Risarsko predznanje ni potrebno.

Vstopnina: 5 eur. V skupino sprejmemo do 30 obiskovalcev. Zagotovite si mesto: trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 418
Za otroke in družine

Družinski vodstvi z delavnico za otroke

sobote, od 10.00 do 12.00
  • 12. oktober in 14. december: Na kratko o Lambergu
    Na razstavi bomo spoznali, kaj je zapisano v brevirju in zakaj je bil pomemben Žiga Lamberg.
    V vsaki knjigi se nam razkriva čisto poseben svet. Tudi mi si bomo v delavnici izdelali lastno majhno knjigo in jo zapolnili s svojo zgodbo in s svojimi junaki. Pisali bomo s ptičjimi peresi ali s trstikami in se preizkusili kot knjižni slikarji.
Delavnica 12. oktobra je v okviru akcije Z igro do dediščine brezplačna, vstopnina na delavnico 14. decembra: 5 eur, družinska vstopnica 12 eur.

Celodnevna ustvarjanja v Galovi sobi

nedelje, od 10.00 do 18.00

  • 13. oktober: Pisane črke: Ustvarjamo in barvamo iniciale - Prost vstop, v okviru akcije Z igro do dediščine
  • 3. november: Gotika: Sestavljamo in barvamo makete oltarjev
  • 1. december: Evangelisti: Izdelujemo voščilnice z božičnimi motivi
  • 5. januar: Pisane črke: Ustvarjamo in barvamo iniciale

Ogledi za družine z otroki in mladostniki

Spodbujamo družine z otroki in mladostniki, da prosti čas preživijo skupaj. Popestrite si ogled razstave z brezplačnim raziskovalnim listom. Naročite lahko tudi voden ogled razstave, prilagojen vsem družinskim članom.

Individualna vodstva po razstavi
Doplačilo za vodstvo (nad 10 oseb) 2,5 EUR na osebo
Doplačilo za vodstvo (3 do 9 oseb) 50 EUR na skupino
Naročila vodstev in informacije
Oddelek za izobraževanje in animacijo
T: 01 24 15 414 / 01 24 15 435 / 01 24 15 415
E: dejavnosti@ng-slo.si

* Pridržujemo si pravico do spremembe programa.