Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
20. maj - 1. september 2021 - Posebno

Trenutki v času

Razstava državnih muzejev Slovenije na Muzejski ploščadi Metelkova

Narodna galerija se predstavlja z dvema plakatoma na skupni panojski razstavi na Muzejski ploščadi Metelkova, pred Slovenskim etnografskim muzejem. Razstava je posvečena 30. rojstnemu dnevu države. Izpostavljeni so prelomni trenutki iz naših zadnjih 30 let.

Prenovljeni Narodni dom. Uresničene sanje Narodne galerije
Narodna galerija je umetnostni muzej z eno najdaljših tradicij v Sloveniji. V začetku leta 2016 so se uresničile dolgoletne sanje Narodne galerije. Javnosti smo predali v presojo, v veselje in v užitek prenovljeno Narodno galerijo in umetnine v njej. Prvič so bili enotno povezani vsi trije stavbni deli galerije – najstarejši in takrat popolnoma prenovljeni Narodni dom iz leta 1896, Ravnikarjevo Novo krilo iz leta 1993 in steklena Vhodna avla iz leta 2001. Danes je tako na ogled nova stalna zbirka, z več kot 600 eksponati.

Slovenski impresionisti: Odmevne razstave v Ljubljani, Parizu in v Pragi
Slovenski impresionisti in umetnost iz časa okrog leta 1900 sodijo med najprivlačnejša poglavja naše umetnostne preteklosti. Vse od ustanovitve Narodne galerije leta 1918 naprej so se v Sloveniji, Jugoslaviji in v tujini zvrstile številne odmevne razstave, ki so predstavljale slovenske impresioniste in njihov pomen. Med najbolj obiskane v zadnjih desetletjih sodijo razstave v Ljubljani leta 2008 (Narodna galerija), v Parizu leta 2013 (muzej likovnih umetnosti Petit Palais) in v Pragi leta 2019 (Praški grad).

Več o razstavi pred Slovenskim etnografskim muzejem.