Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
15. marec 2022 - Posebno

Izlet v Kamno Gorico in Kropo

Za člane kluba Prijatelji Narodne galerije

torek, 15. marec 2022, od 9.00 do 17.00

Vabimo vas na februarski izlet v Kamno Gorico in Kropo, kraja z bogato kulturno in tehniško dediščino v Lipniški dolini. V Kamni Gorici, ki je bila s sosednjo Kropo od 15. stoletja dalje eno najpomembnejših središč fužinarskega žebljarstva v Sloveniji, bomo najprej obiskali cerkev sv. Trojice iz 17. stoletja in si ogledali stranska oltarja s podobami Matere Božje, ki sta delo domačina Matevža Langusa. Tik ob cerkvi stoji Muzejska hiša Mežnarija, v kateri je urejena krajevna muzejska zbirka z razstavo o znanih možeh iz Kamne Gorice.

Pot bomo nadaljevali v Kropo, nekdanje kovaško središče, kjer je bil rojen slikar Janez Potočnik (1749–1834). Ogledali si bomo freski na slikarjevi rojstni hiši, če nam bo čas dopuščal pa tudi demonstracijo kovanja v Vigenjcu Vice, ki stoji neposredno ob njej. V Kropi si bomo vzeli čas tudi za kavo ali čaj. 

Odpravili se bomo do župnijske cerkve sv. Lenarta, zgrajene v drugi polovici 15. stoletja. Notranjost cerkve krasijo slike Leopolda Layerja, Matevža Langusa in Ivane Kobilca ter stenske poslikave slikarja in freskanta Matija Bradaška.

Obiskali bomo Kovaški muzej Kropa, kjer je na ogled salon s Potočnikovimi slikami, ter se sprehodili še do podružnične cerkve Matere Božje s Potočnikovo votivno sliko Odkritje češčene Marijine podobe.

Izlet bomo zaključili s kosilom v gostilni Pri Jarmu, kjer nas pričakujejo ob 15. uri, ter se okoli 17. ure vrnili v Ljubljano.

Cena izleta za Prijatelje s poravnano članarino za tekoče leto je 39 EUR, za nečlane je cena 49 EUR.

Na izlet se lahko prijavite do torka, 15. februarja 2022. Prijava je veljavna ob vplačilu izleta pri blagajni Narodne galerije. Blagajna je odprta vsak dan, razen ob ponedeljkih, od 10.00 do 18.00, ob četrtkih do 20.00 (trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 424).