Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
11. maj 2022 - Posebno

Nevrokič - okrogla miza

V sodelovanju s Slovenskim društvom za nevroznanost SiNAPSA

sreda, 11. maj 2022, ob 19.00

Si si kdaj ogledoval razstavo modernega ali postmodernega umetnika ter se sam pri sebi spraševal, ali je to kar gledaš sploh še umetnost? Te zanima kaj ločuje umetnost od neumetnosti? Je to morda njen namen, sporočilo ali zgolj izgled? Kaj pa je razlika med umetnostjo in kičem? 

Če te zgornja vprašanja že dolgo grizejo ali pritegnejo, potem je okrogla miza z naslovom Nevrokič kot nalašč zate. Na njej se bodo srečali dr. Mojca Puncer, doktorica filozofije, dr. Rajko Muršič, slovenski etnolog in pedagog ter dr. Uršula Berlot Pompe, umetnica, umetnostna teoretičarka ter univerzitetna profesorica. Razglabljali bodo o estetiki, o razlikah v doživljanju umetnosti in neumetnosti ter o tem kako po kriterijih filozofije umetnosti, kulture in sociologije razumemo kič. Ovrednotili bodo pomembnost umetnosti v današnji potrošniški družbi ter vpliv masivne produkcije površinsko lepih izdelkov, tj. kiča, na naše dojemanje umetniških del. Nenazadnje se bodo dotaknili tudi nevroestetike, vprašanja kako lahko povezujemo umetnost z nevroznanostjo in kako le-to vpliva na doživljanje in dojemanje estetike in umetnosti. 

Okrogla miza bo na sporedu v sredo, 11. maja 2022,ob 19.00 v avditoriju Narodne Galerije, hkrati pa jo bo mogoče spremljati na YouTube kanalu Narodne galerije. Vstop je prost, prijave pa se zbirajo preko spletnega obrazca na dnu strani.

Dr. Mojca Puncer je doktorirala iz filozofije na Univerzi v Ljubljani (2008). Je docentka za filozofijo na Univerzi v Mariboru. Deluje kot univerzitetna predavateljica ter neodvisna teoretičarka, kritičarka in kuratorka na področju sodobne umetnosti.

Dr. Rajko Muršič je slovenski etnolog in pedagog, iz etnologije je doktoriral na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2009 je prejel naziv rednega profesorja. Med leti 1994 in 1997 je bil glavni urednik Glasnika SED in njegove knjižne zbirke, pozneje pa tudi ustanovitelj ter urednik oddelčne zbirke Zupaničeva knjižnica (1999-2002). Danes predava na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

Dr. Uršula Berlot Pompe je slovenska vizualna umetnica, akademska slikarka, umetnostna teoretičarka in univerzitetna profesorica. Dve leti je študirala filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nato slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter na pariški akademiji Beaux-Arts de Paris. Kot ustvarjalka in teoretičarka se posveča povezovanjem umetnosti, znanosti in filozofije. Ukvarja pa se tudi s področjem nevroestetike in nevroumetnosti. Za svoje umetniško delo je prejela več nagrad, mdr. priznanje Riharda Jakopiča (2021).

Vljudno vabljeni!