Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
26.–30. avgust 2019 - Delavnica

Počitniške delavnice za otroke: Igrivi prostori

Počitniško varstvo za otroke

Za teden dni bomo postali scenografi – načrtovalci in oblikovalci prizorišča gledaliških predstav. Rdeča nit počitniških delavnic bo iskanje povezav med različnimi vrstami umetnosti, saj bomo navdih ves teden črpali iz umetnin, ki jih najdemo v Narodni galeriji. Le te nam bodo služile kot podlaga za ustvarjanje lastnih zgodb in gledaliških improvizacij. Vsak dan bo posvečen enemu gledališkemu elementu, zadnji dan pa bomo vse kar bomo spoznali med tednom združili v kratko gledališko produkcijo.

Program

Ponedeljek: Raziskovanje scenografije na razstavi Prostor v prostoru
Za vsakim scenskim osnutkom se skriva zgodba – zgodba umetnika ali stilskega obdobja, zgodba od prve zamisli do realizacije in nenazadnje zgodba, ki se v odrskem prostoru dogaja. Na razstavi bomo na ustvarjalen način raziskovali scenske osnutke ter jih skozi gledališko igro obudili. Spoznali se bomo z žanri, ob scenskih osnutkih ustvarjali svoje zgodbe in zvočne kulise ter na gibalen način spoznali kako se je s spremembo scenografije skozi zgodovino spreminjala tudi igra. V različnih tehnikah bomo tudi sami poustvarjali osnutke ali makete scen. Vsak udeleženec bo namreč izdelal svoj 2D ali 3D scenski osnutek.

Torek: Raziskovanje gledališke igre v prostoru
Vsak prostor ponuja svojo dinamiko in iz vsakega prostora lahko črpamo drugačno inspiracijo. Z udeleženci se bomo podali po prostorih galerije in raziskali skrite kotičke. Preko improvizacijskih vaj bomo odkrivali kaj nam posamezni prostor sporoča, navdih bomo iskali tudi v razstavljenih umetniških delih in zgodbah, ki nam jih le ta pripovedujejo. Posebno pozornost bomo posvetili portretom, le ti nam bodo v pomoč pri gradnji karakterjev. V drugem delu bomo z udeleženci ustvarjali svoje gledališke like. Vsak udeleženec bo ustvaril svojega, ga narisal, poimenoval, mu določil lastnosti. Na koncu pa bomo s pomočjo improvizacijskega gledališča vse ustvarjene like tudi pobližje spoznali.

Sreda: Raziskovanje gledaliških mask
Udeleženci bodo odkrivali korenine gledališča, kot ga poznamo danes, izvedeli, kje in kako so v grškem gledališču uprizarjali igre in spoznali antične gledališke maske. Nato se bomo ustavili še pri Comediji dell Arte in z udeleženci raziskali značilne maske in njihove lastnosti. Tudi sami bomo ustvarjali pisane gledališke maske in ugotovili, kako se igra z masko razlikuje od igre brez nje.

Četrtek: Raziskovanje kostumov
Na delavnici se bomo najprej odpravili po galeriji, kjer si bomo s pomočjo slik ogledali kako so se oblačila spreminjala skozi čas, nato pa se bomo posvetili gledališkim kostumom. Ne smemo pozabiti, da je tudi kostum samo kos oblačila, ki pravzaprav zaživi šele z igro. Tako bomo na delavnici kostume oživljali in jim z igro dali nov pomen, preden se še sami preizkusimo v vlogi kostumografov. Kostumov pa ne bomo samo načrtovali in izdelali, za konec jih bomo tudi sami preizkusili. Delavnico bomo namreč zaključili s kratkimi igranimi prizori, kjer bodo udeleženci spoznali kako kostum vpliva na gradnjo prizora, na oblikovanje karakterja, kako je lahko kostum uporabljen tudi kot del scene in kaj vse nam kostumi sporočajo.

Petek: Gledališče kot celota
V petek se bomo sprehodili skozi celotni proces delavnice in se spomnili kaj vse potrebujemo za predstavo. Skupaj bomo izdelali manjkajoče scenske elemente, ki jih bomo uporabili pri produkciji. Izbrali bomo kostume in maske, ki jih bomo uporabili. Skupaj bomo pripravili scenarij, si razdelili vloge in naredili predstavo, ki bo vsebinsko črpala iz zgodb, ki jih rišejo umetnine razstavljene v Narodni galeriji. Udeleženci bodo teden zaključili s kratko gledališko produkcijo. Seveda, k ogledu bomo povabili tudi starše!

Termin: od ponedeljka do petka, od 26. do 30. avgusta, vsak dan od 8.00 do 16.00

Primerno za: otroke od 5. do 12. leta starosti

Cena sklopa delavnic: 120 €, za člane Galovega kluba 100 €

Cena posameznega dne: 24 €, za člane Galovega kluba 20 €

Cena vključuje: vstopnino v stalno zbirko in na občasno razstavo, vodenje, varstvo otroka, ustvarjalni material, kosilo in malico.

Popusti: 2. otrok: 10 % popust, 3. otrok: 15 % popust, četrti otrok: brezplačno. Popusti se ne seštevajo.

Prijave: Prijavite se lahko osebno na blagajni Narodne galerije ali po elektronski pošti (dejavnosti@ng-slo.si). Spodaj poiščite prijavnico. Vplačate lahko na blagajni ali z nakazilom na TRR.

Dodatne informacije: T: 01/ 24 15 435 (Oddelek za izobraževanje in animacijo), 01/ 24 15 418 (Blagajna), E: dejavnosti@ng-slo.si

*Pridržujemo si pravico do spremembe programa.