Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
False
6. april 2023 - Predstavitev

Predavanje Francesco Pittoni, Krščanska ljubezen in Caritas romana

Aprilska Odstiranja

četrtek, 6. april 2023, ob 18.00

Slikarja Francesca Pittonija (ok. 1654–po 1724) uvrščamo med glavne predstavnike beneškega tenebrizma. Slog, ki se je v Neaplju uveljavil s slikarjem Jusepejem de Ribero (1591–1652), je ime dobil po temnejši, rjavkasti barvni paleti in močnih kontrastih med svetlobo in senco, kar je s tesnobnim vzdušjem dopolnjevalo mračnjaške prizore mučeništev in smrti. 

Ovala Krščanska ljubezen in Caritas romana, na katerih sta upodobljeni alegoriji dveh kreposti, sta del novejših pridobitev v Narodni galeriji. V lanskem letu sta bili obe umetnini restavrirani in razstavljeni, a podrobnejše predstavitve v javnosti še nista doživeli. Sliki sta bili del večjega Pittonijevega cikla, ki je nekoč sestavljal del opreme dvorca Planina pri Rakeku (Haasberg, Hošperk).

Kljub vidnejši slikarjevi vlogi v razvoju beneškega slikarstva pa je danes njegovo delo slabše ohranjeno in posledično tudi manj preučeno v primerjavi s sočasnimi slikarskimi rojaki. Zato sta oba ovala še toliko dragocenejša primera beneške slikarske dediščine na naših tleh.

Predava dr. Katra Meke.
Odstiranja so manjše mesečne tematske razstave. Aprilska Odstiranja bodo na ogled od 6. aprila do 3. maja 2023.

Vstopnina za predavanje: 5 EUR

Informacije:
T: 01 24 15 418 (blagajna)
E: blagajna@ng-slo.si