Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
6. oktober 2022 - Cikel dogodkov

Predavanje: Lojze Dolinar

Favni

Kipar Lojze Dolinar (Ljubljana, 1893 – Ičići pri Opatiji, 1970) je avtor realističnih monumentalnih del, tako prostostoječe kot arhitekturne plastike. Njegov bogati opus se slogovno giblje od akademskega realizma, simbolizma, secesije in slikovitega impresionističnega in neobaročnega načina, vse do ekspresionističnega kiparstva in programskega socialističnega realizma.

V kiparjevem opusu pa je tudi vrsta manjših intimnih plastik, med katere sodita kipca Favn in Favna. Kipa izvirata iz največje zasebne zbirke Dolinarjevih del, ki je bila last gospodarstvenika, založnika in zbiralca Čeha Huga Uhliřja. Na svojem gradu Ruda (Loka pri Zidanem Mostu) je imel Uhliř bogato zbirko slik in plastik večino domačih umetnikov, a ker so dvorec med drugo vojno požgali, je bil velik del zbirke uničen.

Mali baročno bohotni kipci plastično sočnih favnov, puttov, dečkov, so bili motivi, katerim se je kipar rad posvečal. Predvsem je figurice postavljal v različne poze, s katerimi se je poizkušal v predstavljanju čustev, npr. strahu, veselja, bahaštva, radoživosti ali hudomušnosti. Takšne figuralne kipce s priljubljeno motiviko je občinstvo v obdobju manjše kupne moči namreč zvesto kupovalo za krasitev svojih domov. 

Predava mag. Mateja Breščak.
Predavanje je del cikla Odstiranj, mesečnih mini razstav in predavanj, na katerih predstavljamo nova odkritja ali nove galerijske pridobitve.

Vstopnina: 5 EUR, Prijatelji Narodne galerije brezplačno.
Informacije: 
T: 01 24 15 424 
E: trgovina@ng-slo.si