Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
20. december 2022 - Cikel dogodkov

Sozvočje svetov: predavanje in koncert

Rokokojske variacije

torek, 20. december 2022, ob 19.30

Vljudno vas vabimo na umetnostnozgodovinsko predavanje, ki mu bo sledil koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

Predavanje Rokokojske variacije
Predava Sara Müller, Narodna galerija 

Teatralnost, asimetričnost, ornamentalnost in dramatičnost rokokoja je imela namen presenetiti do te mere, da je obiskovalcu zastala sapa. Cerkvene stavbe so mu na stežaj odprle vrata in na svojih stropih s tehniko »trompe-l’oeil« ustvarjale vtis, da občestvo z neba opazujejo angeli in svetniki. Obenem pa so notranjščine palač postale intimnejše, zasnovane kot organska celota, pri kateri se arhitektura prepleta s slikarstvom, kiparstvom, štukaturnimi izdelki, ogledali, okraski, tkaninami in zlatarskimi izdelki.

Koncert Rokokojske variacije 
  • Solist: Bernardo Brizani, violončelo
  • Glasbena miniatura Eva Ostanek: novo delo (študentka kompozicije na AG, mentor: red. prof. Dušan Bavdek), svetovna premiera 
  • Giovanni Battista Sammartini: Simfonija v G duru, J-C 39 
  • Peter Iljič Čajkovski: Rokokojske variacije (transkripcija za violončelo in godala)
  • Carl Philipp Emanuel Bach: Simfonija v A duru / Symphony in A major, Wq 182/4
Ena od temeljnih značilnosti romantičnih skladateljev je bilo njihovo idealiziranje preteklosti. Čajkovski ni bil izjema, ko je napisal svoje znamenite »Rokokojske variacije« za čelo in orkester. Čeprav so melodije vse njegove, se je posebej potrudil, da jih je napisal v skladu s svojo predstavo o rokokojskem slogu. Na tem koncertu postavljamo interpretacijo glasbe ruskega komponista ob glasbo dveh pravih mojstrov rokokoja C. Ph. E. Bacha in Giovannija Sammartinija. Solist »Rokokojskih variacij« v novi priredbi za čelo in godala bo priznani slovenski čelist Bernardo Brizani
Vstopnica 19 / 15 EUR, Abonma 75 / 50 EUR

Prodaja vstopnic in informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto. 

Več o abonmaju Sozvočje svetov na povezavi.