Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
4. april 2023 - Posebno

Sozvočje svetov: predavanje in koncert

V tvoje roke

torek, 4. april 2023, ob 19.30

Vljudno vas vabimo na umetnostnozgodovinsko predavanje, ki mu bo sledil koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

19.30 Predavanje: Upodobitve Križanega iz zbirke Narodne galerije
Predava Kristina Preininger, Narodna galerija.

Motivi križanja in križanega, ki veljajo za srčiko pasijonskih upodobitev, so bogato zastopani v zbirki Narodne galerije. Najstarejše delo predstavlja Križani, lokalno delo, iz časa ok. 1200, ki še kaže odmeve romanske tradicije zmagovitega monumentalnega Kristusa. V kontekst gotskih ekspresivno obarvanih motivov križanja uvrščamo Križanega iz Dramelj in nekaj kopij fresk, med katerimi je svojevrstna ikonografska posebnost motiv Svete Nedelje. Mnogofiguralni, teatralni upodobitvi na Križanju iz Šmarja in iz Blagovne odražata didaktično vlogo poreformacijske umetnosti. Kremser-Schmidtova jedkanica Križanje nas prevzame z mojstrsko izpeljano dramatično kompozicijo, prostorsko razporeditvijo in svetlobno obravnavo. 

20.00 Koncert: V tvoje roke 
Solista: 
Klemen Leben, harmonika
Izak Hudnik, violončelo 

Ivan Florjanc: novo delo (naročilo KGOSF, svetovna premiera)
Sofia Gubaidulina: »Sedem besed« za violončelo, bajan in godala

Glasba Sofije Gubaiduline, ene najuspešnejših in pogosto izvajanih skladateljic v moderni zgodovini, se izmuzne natančnemu opisu. Včasih je divje nasilna, drugič umirjeno, nežno lirična in obsega celoten razpon človekovega čustvovanja. Na tem koncertu predstavljamo njeno globoko delo »Sedem besed« (»Sieben Worte«), ki temelji na sedmih poslednjih Jezusovih besedah na križu. Skladbo bomo uvedli s kratko predstavitvijo solista Klemna Lebna, ki bo nakazal različne sestavine in simboliko skladbe ter tako poslušalce premišljeno pripravil na izjemno in močno doživetje. Preden se posvetimo »Sedmim besedam«, pa bomo poslušali praizvedbo, novo naročeno skladbo slovenskega skladatelja, profesorja in strokovnjaka za sakralno glasbo Ivana Florjanca.
Vstopnica 19 / 15 EUR, Abonma 75 / 50 EUR

Prodaja vstopnic in informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto. 
Več o abonmaju Sozvočje svetov na povezavi.