Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
september 2020 - Posebno

Spremljevalni program ob 150. obletnici rojstva Mateja Sternena

V letu 2020 obeležujemo 150-letnico rojstva pomembne osebnosti slovenske umetnosti, odličnega slikarja, restavratorja in pedagoga, enega od ustanoviteljev Narodne galerije, Mateja Sternena (1870−1949). Pripravili smo bogat spremljevalni program.

Odstiranja: Matej Sternen in kopije po starih mojstrih

3. september − 30. september

Na septembrskih Odstiranjih predstavljamo Sternenove kopije fresk in tabelnih slik: prvi kopiji fresk - iz cerkve sv. Ožbolta v Zgornjem Jezerskem, ki so jih odborniki Narodne galerije namenili za kasnejšo zbirko kopij gotskih fresk in dve kopiji kril oltarja Sv. Boštjana, ki ga je leta 1516 naslikal Hans Holbein st. (1465−1524): podobi svetnic Sv. Elizabete  in Sv. Barbare. Vstopnina: 5 eur.

Javno vodstvo v stalni zbirki: Matej Sternen

nedelja, 20. september, ob 11.00

Ustavili se bomo ob vseh pomembnejših Sternenovih slikah v stalni zbirki in opozorili tudi na njegov konservatorsko-restavratorski doprinos pri postavitvi prve zaokrožene galerijske zbirke, v Narodnem domu, leta 1933. Vstopnina: 8 / 4 eur + doplačilo za vodenje 3 eur.

Zagotovite si mesto: T: (01) 24 15 418, E: trgovina@ng-slo.si

Ogled Sternenovih fresk v frančiškanski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Ljubljani

torek, 15. september, ob 11.00 in 16.30

Za Prijatelje Narodne galerije smo organizirali posebna ogleda insitu. Zbor pred frančiškansko cerkvijo. Za Prijatelje je ogled brezplačen.

Zagotovite si mesto med Prijatelji: T: (01) 24 15 418, E: trgovina@ng-slo.si

Predstavitev: Matej Sternen in kopije po starih mojstrih

torek, 29. september, ob 17.00

Na predavanju bomo opozorili na Sternenov konservatorsko-restavratorski angažma in kopistiko ter si ogledali nekaj njegovih kopij po starih mojstrih. V okviru akcije Dnevi evropske kulturne dediščine je vstop prost.

Razstava izbranih izdelkov likovnega natečaja za osnovnošolce Kakšne barve je tvoj parazol

4. september − 27. september

Predstavljamo najboljše likovne rešitve natečaja, ki smo ga ob letošnji Sternenovi obletnici razpisali za osnovnošolce. Navdih je bila Sternenova slika Rdeči parazol.  Najboljša dela po izboru komisije predstavljamo v fizični obliki, preostale prejete izdelke pa smo združili v plakatni kolaž. Vstop prost. Več na povezavi.

Spletna predstavitev: Matej Sternen od A do Ž

Tukaj si oglejte 25 izbranih gesel, s slikami in kratkimi opisi, povezanimi s Sternenovim življenjem in delom.