Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
15. maj-12. junij 2023 - Delavnica

Tečaj grafičnih tehnik globokega tiska za nadaljevalce: Rembrandtovo nasledstvo

Ob razstavi Rembrandtovih grafik

ob ponedeljkih od 15. maja do 12. junija 2023, od 16.30 do 19.30

V sklopu petih srečanj bomo spoznali grafične tehnike globokega tiska iz  17. stoletja - časa nizozemskega umetnika Rembrandta. Bil je inovator svojega časa, o čemer priča njegov neizmeren doprinos k umetnosti. Izpostaviti je treba njegov prispevek k razvoju umetniške grafike, s katero je vzpostavil avtonomen likovni izraz, ne zgolj v namene reprodukcije risba ali slik. 

Na tečaju se bomo vrnili v čase prvih grafičnih delavnic in čim bolj pristno predstavili načine izdelave grafične matrice, tiskanja ter grafičnega odtisa, kakor je to počel Rembrandt. Spoznali se bomo z materiali, tehnikami in postopki v globokem tisku, ki so se do danes le malo spremenili. Poudarek bo na večstopenjski jedkanici, načinu večfaznega pristopa k matrici, jedkanju, dodajanju, odvzemanju, dopolnjevanju oziroma usklajevanju z drugimi tehnikami globokega tiska, kot so suha igla in druge različne gravure.ž

V tehniki večstopenjske jedkanice se bomo ukvarjali s problematiko risbe, ki se ji je Rembrandt izjemno posvečal, jo visoko vrednotil ter jo umeščal v sam vrh likovne izraznosti. Raziskovali bomo chiaroscuro, odnos svetlo – temnih ploskev, uporabe linij in šrafur v jedkanici. Skladno s tem bomo izbirali motive, značilne za obdobje njegovega delovanja, kot so portret, krajina, tihožitje, urbane vedute in prizori iz vsakdanjega življenja.

Termini:
  • 15., 22. in 29. maj
  • 5. in 12. junij 

Mentor: magister grafike Admir Ganić

Cena: 140 EUR

V ceno je vključen ustvarjalni material in vstopnina za voden ogled razstave Rembrandt: grafike največjega starega mojstra iz Muzeja Rembrandtova hiša, Amsterdam. 
Prijateljem Narodne galerije pri vpisu nudimo 20 % popust.

Informacije:
T: 01 24 15 435 (Oddelek za izobraževanje in animacijo)
E: dejavnosti@ng-slo.si