Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
19. marec 2024 - Vodstvo

Vodstvo na prostem za Prijatelje Narodne galerije: Baročna Ljubljana

Cerkev sv. Jakoba

torek, 19. marec 2024, ob 11.00

Spoštovani Prijatelji Narodne galerije,

vabimo vas na umetnostnozgodovinski sprehod v ciklu Baročna Ljubljana. Na letošnjem sprehodu po ljubljanskih baročnih spomenikih si bomo s kustosinjo dr. Katro Meke ogledali cerkev sv. Jakoba v Ljubljani.

Cerkev sv. Jakoba lahko brez pomisleka označimo za najbolj reprezentativen baročni spomenik v Ljubljani, ki enakovredno združuje vse tri umetnostne zvrsti – arhitekturo, slikarstvo in kiparstvo. Nov umetnostni slog je iz Italije prišel k nam z jezuiti, ki so se naselili znotraj mestnega jedra, na območje okoli Starega trga in ta del popolnoma preoblikovali v baročnem slogu. Posebej izstopa osmerokotna kapela sv. Frančiška Ksaverija, ki je edini v celoti ohranjen prostor s čudovitim štukaturnim okrasom iz 2. polovice 17. stoletja v Ljubljani. Med cerkveno oprema pa velja izpostaviti tudi kamnite baročne oltarje, ki jih krasijo kipi in slike beneških baročnih mojstrov.

Zbirno mesto je v Vhodni avli Narodne galerije, vhod Prešernova 24, ob 11. uri. 

Voden ogled je namenjen izključno Prijateljem Narodne galerije z veljavno člansko izkaznico. Mesta so omejena, zato so obvezne prijave na T: 01 24 15 418 ali E: blagajna@ng-slo.si
Informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si