Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave

40-letnica pedagoške dejavnosti

v Narodni galeriji

Narodna galerija 1963 - 2003

Narodna galerija v letu 2003 praznuje štiridesetletnico pedagoške dejavnosti. Njeno seme pa je vzniklo mnogo prej, leta 1934 v motu, ki ga je izrekel dr. Windischer: "Narodna galerija ne sme biti začarani grad, ne sme biti tajinstven muzej, ne spominska galerija, živahna shodnica našega naroda bodi." Ustanovitelji Narodne galerije so že takrat razmišljali, kako privabiti na razstave čim širši krog občinstva.

Pozneje je Narodna galerija vedno več energije in sredstev namenila izobraževalnim programom. Med prvimi muzejskimi ustanovami pri nas je leta 1963 odprla mesto kustosa pedagoga. V zadnjem desetletju Narodno galerijo letno obišče okoli 25.000 predšolskih otrok, učencev, dijakov, študentov in drugih obiskovalcev, ki se vsi udeležijo naših dejavnosti, vodstev, delavnic, predavanj. Številka je bržkone zgovorna in obsežen del likovne in umetnostne vzgoje se odvija v Narodni galeriji pred avtentičnimi umetninami. Ta častitljivi jubilej bomo obeležili z različnimi prireditvami, s katerimi bomo pokazali razvejanost izobraževalnega dela širši javnosti.

Posveti

24. januar 2003 - posvet za vzgojiteljice;
Predviden konec posveta 14.30

  • 10.00  Pozdravna nagovora; dr. Andrej Smrekar - Narodna galerija, Ljubljana, prof. dr. Pavel Zgaga - Pedagoška fakulteta, Ljubljana
  • 10.15  Predšolski otrok in umetnost: otrokova spoznavna in socialna kompetentnost; prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek - Filozofska fakulteta, Ljubljana
  • 11.00  Otrok zbiralec; dr. Lidija Tavčar - Narodna galerija, Ljubljana
  • 12.00  Pogostitev; odmor
  • 12.30  Otroci odkrivajo starejšo likovno umetnost po kapljicah delavnica; dr. Lidija Tavčar - Narodna galerija, Ljubljana
  • 13.30  Kiparske tehnike; Jure Smole - Akademija za likovno umetnost, Ljubljana

5. februar 2003 - posvet za učitelje;
Predvideni konec posveta: 15.30

  • 10.00  Pozdravna nagovora; dr. Andrej Smrekar - Narodna galerija, Ljubljana, prof. dr. Pavel Zgaga - Pedagoška fakulteta, Ljubljana
  • 10.15  Otrok v srednjem in poznem otroštvu: otrokova spoznavna in socialna kompetentnost; prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek - Filozofska fakulteta, Ljubljana
  • 11.00  Glasbila na slikah evropskih slikarjev iz Narodne galerije; dr. Darja Koter - Akademija za glasbo, Ljubljana
  • 12.00  Pogostitev; odmor
  • 12.30  Otrok zbiralec: otroci odkrivajo starejšo likovno umetnost; delavnica; dr. Lidija Tavčar - Narodna galerija, Ljubljana
  • 13.30  Parisova sodba, Kralj Midas: uprizoritev; Nina Skrbinšek - Lutkovno gledališče, Ljubljana
  • 14.00  Kiparske tehnike; Jure Smole - Akademija za likovno umetnost, Ljubljana

1. marec 2002 - posvet za profesorje;
Predvideni konec posveta: 15.00

  • 10.00  Pozdravni nagovor; dr. Andrej Smrekar - Narodna galerija, Ljubljana
  • 10.15  Glasbila na srednjeveških freskah; dr. Darja Koter - Akademija za glasbo, Ljubljana
  • 11.00  "Slovenska umetnost": Identiteta v likovni umetnosti; dr. Andrej Smrekar - Narodna galerija, Ljubljana
  • 12.00  Pogostitev; odmor
  • 12.30  Žanr, tihožitje v stalni zbirki Evropski slikarji; dr. Lidija Tavčar - Narodna galerija, Ljubljana
  • 13.00  Parisova sodba, Kralj Midas: uprizoritev; Nina Skrbinšek - Lutkovno gledališče, Ljubljana
  • 13.30  Kiparske tehnike; Jure Smole - Akademija za likovno umetnost, Ljubljana

Ločeno bomo organizirali posvete o izobraževalnih dejavnostih v Narodni galeriji za vzgojiteljice, učitelje in profesorje.

Koordinatorica: dr. Lidija Tavčar

Zima

Kulturni praznik
8. februar 2003
prost vstop

Organizirana strokovna vodstva po obeh stalnih zbirkah, slovenske in evropske umetnosti in občasni razstavi za odrasle in dejavnosti za otroke Odkrivajmo umetnostne zaklade.

Koordinatorica: Kristina Preininger, sodelujejo kustosi in galerijski animatorji

Podelitev nagrad izobraževalnim ustanovam
10. februar 2003

Že enajstič bomo nagradili izobraževalne ustanove, ki so z učenkami in učenci najpogosteje obiskale Narodno galerijo v preteklem letu in se udeležile galerijskih dejavnosti in delavnic. Najuspešnejši šoli bomo podelili grafiko sodobnega ustvarjalca.

Koordinatorici: dr. Lidija Tavčar, Kristina Preininger

Pomlad

Barok, umetnostno popotovanje
april 2003

V Narodni galeriji že vrsto let sistematično razvijamo programe dejavnosti za različne ciljne skupine obiskovalcev, s katerimi želimo predstaviti razstavljene umetnine obeh stalnih zbirk. Med najpogostejšimi obiskovalci stalne zbirke slovenske umetnosti so učenci 7., 8. in 9. razredov osnovne šole. Njim bo namenjena serija map z delovnimi listi. Umetnostno popotovanje skozi zbirko smo razdelili na šest etap. Z delovno mapo Barok, umetnostno popotovanje, začenjamo serijo izdaj.
Mapa z delovnimi listi Barok, umetnostno popotovanje, bo mladim obiskovalcem pomagala pri odkrivanju razstavljenih del iz 17. in 18. stoletja. V mapi smo predvideli 15 delovnih listov, s pomočjo katerih bodo spoznali 15 pomembnih umetnin iz stalne zbirke slovenske umetnosti. Prva stran lista bo namenjena vizualnim in drugim nalogam, s katerimi želimo mlade spodbujati k natančnejšemu opazovanju, primerjanju, ugotavljanju naslikane vsebine in likovnih značilnosti posamezne baročne umetnine. Naloge so zastavljene tekstovno in vizualno: s pomočjo izrezov barvnih reprodukcij in ilustracij mag. Miha Pirnata ml. Druga stran delovnega lista bo mladim ponudila več informacij o posameznem avtorju, umetnostnih, kulturno-zgodovinskih in socioloških okoliščinah, ki so določale baročno slikarsko govorico in pojav značilnih motivov.
Delovna mapa bo mladim omogočala aktivnejši ogled baročne zbirke, razširjala vedenje o karakteristikah baročne umetnosti in razlogih za razcvet umetnosti v času baroka pri nas. V sklepnem delu bo v kontekstu predstavljenega ponudila iztočnice za likovno ustvarjanje ali zbiranje gradiva o baročni umetnosti.

Avtorica: Kristina Preininger

Teden družine in dan muzejev
maj 2003
prost vstop

Od torka 12. maja do nedelje 18. maja otroci v času odprtja galerije individualno odkrivajo originale, s pomočjo lista z natisnjenimi detajli umetnin. Ko ustrezno sliko odkrijejo v razstavnem prostoru, izrezu dorišejo manjkajoče dele. Pripravljamo tudi skupinske oglede po naslednjem razporedu:

torek, 13. maj ob 16.30 uri
Ogled filma Gal v galeriji in dejavnost z delovnimi listi na stalni zbirki Slovenske umetnosti.

sreda, 14. maj ob 16.30 uri
Dejavnost v kiparski zbirki; v delavnici vlivanje v vosek; sodeluje kipar specialist Jure Smole.

četrtek, 15. maj ob 16.30 uri
Dejavnosti v stalni zbirki Evropski slikarji; risanje pred izbranimi motivi.

petek, 16. maj ob 16.30 uri
Svetniške legende: pripovedujejo oživljeni svetniki;  delavnica: otroci sestavijo in zlepijo atribut sv. Jurija.

sobota, 17. maj
Otroci individualno odkrivajo Umetnostne zaklade.

nedelja, 18. maj
Otroci individualno odkrivajo Umetnostne zaklade.     

Koordinatorica: dr. Lidija Tavčar, sodelujejo galerijske animatorke

Poletje

Klasicizem, bidermajer, umetnostno popotovanje
junij 2003

Druga v seriji kronološko in stilno zaokroženih delovnih map bo učencem 7., 8. in 9. razredov osnovne šole pomagala pri odkrivanju galerijskih slik iz prve polovice 19. stoletja. V mapi smo predvideli 15 delovnih listov z vizualnimi in drugimi likovno-umetnostnimi nalogami (ilustrator: mag. Miha Pirnat ml.) ter predstavitvami posameznih slikarjev in njihovih povezav z drugimi vidnejšimi predstavniki obdobja, zlasti s tistimi iz Prešernovega kroga. S kulturno-zgodovinskimi in sociološkimi dopolnitvami želimo mladim razširiti možnosti branja likovnega dela.

Avtorica: Kristina Preininger

Strahec v galeriji (slikanica)
junij 2003

Izdali bomo slikanico pesnice Svetlane Makarovič in slikarja Kostje Gatnika Strahec v galeriji, ki je namenjena najmlajšim pri odkrivanju 18 slikarskih umetnin iz stalne zbirke Evropski slikarji. Ob odlični upesnitvi prikupne zgodbice (200 verzov) in imenitnih ilustracijah (18 celostranskih ilustracij) bo otrokom olajšan vstop v posamično umetnino. Verzi jim bodo na 28 straneh približali osnovne kriterije razlikovanja ikonografskih motivov (portret, tihožitje, žanr, živali, religiozni motiv). Pomembno je poudariti, da je Strahec v galeriji nadaljevanje zgodbe Gal v galeriji, ki že več kot 20 let razveseljuje generacije najmlajših in jih vpeljuje v doživljanje in razumevanje starejše likovne umetnosti. Nova publikacija Strahec v galeriji je namenjena otrokom v starosti od 5. do 9. leta. Je odlična motivacija za otroke pri ogledu stalne zbirke Evropski slikarji v Narodni galeriji.

Urednica: dr. Lidija Tavčar

Slike na lesu (počitniške dejavnosti)
21. julij - 25. julij
28. julij - 1. avgust
18. avgust - 22. avgust
25. avgust - 29. avgust

Delavnice bodo potekale vsak dan od 9. do 12. ure
Največje število otrok v posamezni delavnici je 22.

Cena 11.500 SIT za tiste, ki se prijavijo in plačajo kotizacijo do 30. junija. 12.900 SIT za tiste, ki plačajo kotizacijo po 30. juniju. Člani Galovega kluba imajo 10% popusta.
Vpis, vplačilo in informacije: muzejska trgovina, avla Narodne galerije, Prešernova 24, Ljubljana; od torka do nedelje od 10.00 do 18.00 ure.

Zadnje čase je veliko slišati o preventivni konservaciji, vendar je to omejeno le na krog strokovnjakov, ki se ukvarjajo z varovanjem naše kulturne dediščine. Dobro bi bilo, če bi vsi, ki prihajajo v stik z umetninami - bodisi doma ali kjer koli drugje - vedeli, kaj pripelje do določene vrste poškodb na umetninah in kako lahko umetnine pred tem obvarujemo. Leta 2000 smo v Narodni galeriji začeli z Ajkčevimi poletnimi likovnimi delavnicami za otroke in mladino. Dve leti smo se seznanjali s slikami na platnu, v letu 2002 s spoznavanjem prave freske. V letu 2003 nameravamo otrokom približati slike na lesu in leseno polihromirano plastiko. Gre za spoznavanje vseh materialov, iz katerih so narejene tovrstne umetnine, saj otroke lahko šele po tem, ko sami uporabljajo določen material, popeljemo v restavratorske delavnice, kjer se seznanijo z možnimi poškodbami in načini ohranjevanja naše kulturne dediščine. V jesenskih mesecih odpremo v avli Narodne galerije razstavo vseh del, ki nastanejo v zadnjem poletju, po zaprtju razstave pa otroci dobijo svoja dela domov.

Koordinatorica: vodja projekta: doc. mag. Tamara Trček Pečak
Vodja delavnic: doc. Miladi Makuc Semion
Fotodokumentacija in video film: mag. Andrej Hirci, mag. Tamara Trček Pečak

Jesen

Vsaka slika ima svojo zgodbo (razstava)
oktober 2003

Namen razstave in razstavnega kataloga je, da bi ob jubileju vpeljali še nekoliko drugačen pristop k "umevanju" umetnin in pokazali na njihovo zabavnejšo plat. Obiskovalcem in bralcem predstavljamo 27 zgodb o različnih vzrokih za nastanek izbranih slik; o potovanjih slik od lastnika do lastnika; o poškodbah in različnih usodah, ki so umetniška dela doletela, preden so se znašla v galeriji, muzeju in kakšni drugi ustanovi ali pri zasebnikih, kjer jih danes razstavljajo oziroma hranijo.
Na razstavi in v razstavnem katalogu (52 strani) bo slikar Matjaž Schmidt ob originalih oz. reprodukcijah s pomočjo stripa predstavil zgodbe umetnin. Mladostniki in drugi obiskovalci bodo spoznali s pomočjo stripa na prijaznejši in inovativen način najrazličnejše usode likovnih del. Ta način predstavitve bo tudi prispevek k razvoju slovenske muzejske pedagogike.
Razstavni katalog bo kot učno gradivo lahko rabil tudi učiteljem umetnostne zgodovine in umetnostne vzgoje, učencem pa popestril ure pouka ter jim tako odprl pogled na eno od mnogih plati umetniškega dela.

Avtorica: dr. Lidija Tavčar

Impresionizem, umetnostno popotovanje
november 2003

Tretja v seriji kronološko in slogovno zaokroženih delovnih map bo mladim obiskovalcem pomagala pri odkrivanju galerijskih slik iz začetka 20. stoletja. V mapi smo predvideli 15 delovnih listov, s pomočjo katerih bodo spoznali 15 umetniških stvaritev iz časa slovenske Moderne. Vizualnim in drugim likovno-umetnostnim nalogam (ilustrator: mag. Miha Pirnat ml.) bodo pridružene predstavitve vseh štirih slovenskih impresionističnih slikarjev. Osnovnošolce želimo opozoriti na pomen impresionistov v slovenski umetnosti v smislu iskanja modernističnega izraza ter na njihove povezave s širšimi kulturno-zgodovinskimi tokovi.

Avtorica: Kristina Preininger

Ta veseli dan kulture
3. december 2003 - Prešernov rojstni dan
prost vstop

Organizirana strokovna vodstva po obeh stalnih zbirkah in občasni razstavi za odrasle in dejavnosti za otroke Odkrivajmo umetnostne zaklade.

Koordinatorica: Kristina Preininger, sodelujejo kustosi in galerijski animatorji

Celoletno

Galov klub
mesečne dejavnosti za člane v letu 2003

Drugo leto potekajo mesečna srečanja članov Galovega kluba, ločeno za začetnike in nadaljevalce (starost od 5 do 12 let). Letna članarina znaša 5.000,00 SIT. Posebej oblikovana srečanja imajo moto: Odkrivajmo starejšo likovno umetnost po kapljicah. Program je vezan na obe stalni zbirki in občasne razstave, z izbranimi prepletajočimi se vsebinami iz umetnostne zgodovine, kulturne zgodovine, likovne teorije in likovnega ustvarjanja. Pri dejavnostih sodelujejo ob kustosih in galerijskih animatorjih tudi zunanji sodelavci: slikar, kipar specialist, igralka. Za vsako dejavnost smo tudi predvideli materiale in orodja, s katerimi ustvarjajo otroci.

Avtorici in voditeljici: dr. Lidija Tavčar, Kristina Preininger

Oživljeni sliki
občasna ponudba za srednješolce vse leto 2003

Nekatere slike iz stalne zbirke Evropski slikarji kar kličejo, da bi jih "oživili". Pesnik Boris A. Novak je nekaj motivov upesnil. Iz publikacije Zarja časa smo za uprizoritev izbrali njegove verze k slikama Parisovo sodbo iz kroga Jacoba Jordaensa in Midovo sodbo Abrahama Janssensa (kopija delavnice?), ki ju bo interpretirala igralka Nina Skrbinšek. Glasbeniki bodo s koncertiranjem na starih glasbilih "oživili" sliko Glasbila in nebesni globus slikarja Bartolomea Bettere.

Koordinatorica: dr. Lidija Tavčar