Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
6. junij – 16. junij 2019

Art nouveau

Ljubljana

Mestna občina Ljubljana je članica mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network (RANN), ki je bila ustanovljena leta 1999 v Bruslju. Njene ključne naloge so preučevanje, varovanje in vrednotenje nove umetnosti - art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja zaznamovala meščansko družbo na vseh umetnostnih področjih od arhitekture, slikarstva, kiparstva in umetne obrti do gledališča in glasbe.

Danes je v RANN povezanih že 22 evropskih mest z bogato dediščino art nouveauja, mreža pa je od leta 2014 vpisana na seznam kulturnih poti Sveta Evrope.

Leta 2018 so se ljubljanske ustanove Mestna občina Ljubljana, Mestni muzej Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Narodna galerija, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Urbanistični inštitut RS in Zavod za varstvo kulturne dediščine, OE Ljubljana povezale v lokalno mrežo Art nouveau Ljubljana, zato da bi skupaj in v skladu s svojimi pristojnostmi sodelovale pri delovanju mednarodne mreže RANN in izvajale njene ključne naloge na lokalni ravni.

V letu 2019 praznuje mreža RANN dvajsetletnico svojega obstoja, 10. junija pa svetovni dan art nouveauja. Ob tej priložnosti bo Art nouveau Ljubljana pripravila vrsto aktivnosti, s katerimi bo pomagala v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine.

Zloženka, program prireditev (PDF)
Dogodki v Narodni galeriji v povezavi s projektom Art nouveau Ljubljana

  • Hinko Smrekar: Sedem naglavnih grehov
    predstavitev umetnin v sklopu cikla Odstiranja
    Alenka Simončič
  • Ivan Zajec: Krotilka kač
    predavanje, Mateja Breščak, 8. junij ob 16. uri
  • Gvidon Birolla: Orlovo gnezdo
    predstavitev umetnine v sklopu cikla Odstiranja
    predavanje, Mojca Jenko, 13. junij, ob 18. uri
6. junij – 16. junij 2019
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana