Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
14. marec–21. maj 2006

Ivan Napotnik (1888–1960)

iz javnih in zasebnih zbirk

Skoraj pol stoletja je minilo od velike pregledne razstave iz opusa Ivana Napotnika, enega prvih na Dunaju akademsko šolanih slovenskih kiparjev (Narodna galerija, 1959); dobrih 20 let pa je tudi od izida monografije o kiparjevem življenju in delu, ki ga je v sodelovanju s kolegi iz Kulturnega centra Ivan Napotnik iz Velenja napisal prof. dr. Stane Mikuž.

Narodna galerija je prisluhnila pobudi kolegic Galerije Velenje in leta 2003 so se začele sistematične priprave na veliko pregledno razstavo. Vzrokov za to odločitev je bilo več: Napotnikove plastike, ki jih hranijo javne ustanove, javnosti skoraj niso dostopne, saj jih galerije in muzeji hranijo večinoma v depojih, Občina Šoštanj ima svojo obsežno zbirko uskladiščeno, precejšen del opusa je v lasti zasebnikov.

Menili smo, da je spet napočil čas, da osvežimo spomin na Ivana Napotnika, umetnika z izjemnim umetnostnim potencialom. To brez dvoma dokazujejo že njegova zgodnejša dela. Kmalu po koncu prve svetovne vojne se je vrnil v rodne Zavodnje nad Šoštanjem in tam večinoma živel in ustvarjal do zadnjega. Živel je odmaknjeno, samosvoje življenje; na ustvarjalnem polju je sledil predvsem notranjim ustvarjalnim vzgibom, manj pa modnim umetnostnim trendom. Sodeloval je na več natečajih za javne spomenike in za plastični okras mestnih palač, konkuriral je za profesorja na umetnoobrtni šoli in na akademijah upodabljajočih umetnosti.

Priljubljeni material, v katerem je najpogosteje ustvarjal, je les. Upodobil je vrsto otročičev z različnimi atributi, plesalk, mater z otroki, alegoričnih figur, ženskih in moških aktov, antičnih mitoloških junakov, portretiral je bližnje sorodnike, prijatelje, znance in javne osebnosti.

Napotnikov kiparski opus je obsežen: v evidencah Galerije Velenje je vpisanih skoraj 380 del. Izbor za razstavo ni bil preprost, saj nas je vodila želja, da bi javnosti predstavili najboljša in na novo evidentirana dela. V končni izbor je prišlo 133 plastik, in sicer 70 iz javne lasti in 63 iz zasebne; prve razstavljamo v Galeriji Velenje (odprtje v petek, 10. marca 2006, ob 19. uri), druge pa v Narodni galeriji v Ljubljani (odprtje v torek, 14. marca 2006, ob 19. uri).

Narodna galerija in Galerija Velenje sta v sozaložbi pripravili spremljajoči razstavni katalog: mag. Milena Koren Božiček v njem objavlja študijo, ki je rezultat proučevanja umetnikove korespondence in skicirk, hranjenih v Narodni galeriji in Galeriji Velenje. Sledi ji pregled razstavljenih del, ilustriran s črno-belimi in izbranimi barvnimi reprodukcijami. Bralec se nato seznani z umetnikovim opusom in biografijo, razstavni katalog končujtea seznam razstav, na katerih so bila predstavljena Napotnikova kiparska dela, in umetnikova bibliografija.




Odpiralni časi

Galerija Velenje, 10. marec–14. junij 2006
torek–petek: od 10. do 17. ure, sobota: od 10. do 13. ure; nedelja in ponedeljek: zaprto

Narodna galerija, 14. marec–21. maj 2006
torek–nedelja: od 10. do 18. ure; ponedeljek: zaprto

Avtorici razstave
mag. Milena Koren Božiček, Galerija Velenje
mag. Mojca Jenko, Narodna galerija

Urednica publikacije
mag. Mojca Jenko

Oblikovanje kataloga, tiskovin in razstave
Ranko Novak

Plastike je za razstavo posodilo
36 zasebnikov
Občina Šoštanj
Narodna galerija
Galerija Velenje
Pokrajinski muzej Celje
Osrednja knjižnica Celje
Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki
Mestni muzej Ljubljana

Projekt so podprli
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Mestna občina Velenje
Občina Šoštanj

10. marec–14. junij 2006
Galerija Velenje
Titov trg 5
3320 Velenje

14. marec–18. junij 2006
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana