Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
16.–29. maj 2005

Mednarodni muzejski dan

Muzeji povezujejo kulture

Narodna galerija povezuje kulture

Ob mednarodnem muzejskem dnevu v sredo, 18. maja 2005 bomo v Narodni galeriji na široko odprli vrata razstavnih dvoran. Ta dan bo galerija izjemoma odprta od 10. do 19. ure, vstop v galerijo bo prost. Za obiskovalce smo pripravili pester program dejavnosti (likovne delavnice, strokovno vodstvo, recital gledališke igralke), ki se vsebinsko navezuje na letošnjo temo mednarodnega muzejskega dne "Muzeji povezuje kulture". Za to priložnost smo pripravili Razstavo razstavnih plakatov od ustanovitve Narodne galerije do danes, ki bo na ogled v vhodni avli Narodne galerije do 29. maja. Multikulturni dan v Narodni galeriji bodo zaznamovale različne dejavnosti v angleškem in slovenskem jeziku, namenjene tako starejšim kot mlajšim, domačim in tujim obiskovalcem.

Celodnevni program
18. maj 2005
 

  • 10.00 - 18.00  Odkrivanje umetnostnih zakladov
    Samostojno raziskovanje umetnin na slovenski in evropski zbirki. S pomočjo natisnjenih barvnih izrezov otroci poiščejo ustrezne umetnine, nato pa pred slikami dorišejo manjkajoče dele umetnine. Za odkrito umetnino bodo nagrajeni z Galovo priponko ali knjižno kazalko.
    Za otroke od 6. do 12. leta starosti, zbor v vhodni avli (info točka), za domače in tuje obiskovalce.
  • 16.30  Videti, slišati, tipati, vonjati, okušati umetnost
    Vodena skupinska dejavnost na evropski zbirki, kjer otroci spoznavajo umetnine ne samo z očmi, ampak z vsemi čutili. Po vodstvu risanje izbranih umetnin v razstavnih prostorih.
    Za otroke od 6. do 9. leta starosti, zbor v vhodni avli (info točka), v slovenskem jeziku.
  • 16.30  Likovna delavnica ob Kavčičevi razstavi
    Vodena skupinska dejavnost v razstavišču in delavnici. Ogledu oljnih slik in risb na razstavi sledi likovno ustvarjanje: risanje z ogljem in kredo na slikarskem stojalu, lavirana risba z rjavim tušem, oblačenje v antična oblačila (hiton, peplos), okraševanje "antičnih vaz", grška abeceda.
    Za otroke od 6. do 12. leta starosti, zbor v vhodni avli (info točka), v angleškem jeziku.
  • 17.00  Franc Kavčič/Caucig in Češka
    Strokovno vodstvo po Kavčičevi razstavi z Alenko Klemenc, samostojno strokovno sodelavko, ZRC SAZU, razstavišče, v angleškem jeziku.
  • 18.00  Plutarh: Fokion, Temistokles
    Recital gledališke igralke Nine Skrbinšek na Kavčičevi razstavi, v slovenskem jeziku.

Obiskovalce vabimo tudi v muzejsko trgovino, kjer bo ta dan možno kupiti tujejezične publikacije Narodne galerije s 30% popustom, in v kavarno Café Ažbe, kjer bo ta dan na voljo posebna ponudba francoskih jedi.

Muzejska trgovina

30 % popust pri nakupu tujejezičnih publikacij Narodne galerije

  • Federico Zeri, Ksenija Rozman, European Paintings: Catalogue of the collection, Ljubljana 2000
  • European Painters: Catalogue of permanent collection, Ljubljana 1997
  • Federico Zeri, Ksenija Rozman, Maestri Europei dalle collezioni slovene, Ljubljana 1993
  • National Gallery of Slovenia, Guide to the Permanent Collection. Painting and Sculpture in Slovenia from the 13th to the 20th Century, Ljubljana 2001
  • Barbara Jaki, Eindruckskunst und prachtentfaltung, Ljubljana 1995
  • Ferdinand Šerbelj, La pittura Barroca nel Goriziano, Ljubljana 2002
  • Gotik in Slowenien, Ljubljana 1995
  • Edvilijo Gardina, Il Manierismo in Istria Intorno al 1600, Ljubljana 2003
  • Tomislav Vignjević, Der Meister des Krainburger Altars, Ljubljana 1996
  • Mirjana Repanić-Braun, Blaženka First, Master HGG: a painter of monumental plasticity, Ljubljana 2004
  • Ksenija Rozman, Franc Kavčič/Caucig and Bohemia, Ljubljana 2005

Organizacija dejavnosti (18. maj)
Rajka Bračun

Razstava razstavnih plakatov
16.–29. maj 2005

"Muzeji povezujejo kulture" je tema letošnjega svetovnega dneva muzejev (18. maj). ICOM-ovi pobudi se bo pridružila tudi Narodna galerija, ki kot umetnostni muzej skrbi za povezovanje med kulturami že od začetka svojega obstoja (1918), saj si ves ta čas prizadeva vzpostaviti in vzdrževati stike s tujimi umetniki, tujimi umetniškimi društvi ter muzeji in galerijami iz drugih kulturnih okolij.

Rezultat tovrstnega sodelovanja so gostujoče razstave v Narodni galeriji, s katerimi je naša ustanova poskrbela za predstavitev umetnostnih snovanj tujih dežel in umetnikov slovenski zainteresirani javnosti. Te razstave so ob povezovanju kultur ponesle v svet tudi ime in sloves mesta Ljubljane, ki ni le upravno, temveč tudi pomembno kulturno središče.

Narodna galerija se je odločila, da ob letošnjem mednarodnem dnevu muzejev pripravi dvotedensko priložnostno razstavo, na kateri bo predstavila plakate in razstavne kataloge, ki so spremljali zgoraj omenjene razstave. Ta prireditev bo obiskovalce seznanila z bogatim medkulturnim delovanjem našega osrednjega nacionalnega umetnostnega muzeja, ki s tovrstnimi aktivnostmi bogati slovensko in tuje kulture.

Avtorici Razstave razstavnih plakatov (16.–29. maj)
dr. Lidija Tavčar, mag. Mojca Jenko

Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana