Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Dogodki in obvestila
Maj - oktober 2019 - Cikel dogodkov

Spremljevalni program ob razstavi Alan Ford teče častni krog

Za vse generacije

Malo je stripov ali sploh »tujerodnih kulturnih izdelkov«, ki so se tako zavlekli v pore takratne skupne jugoslovanske države in tu, kljub političnim spremembam, še vztrajajo. Alan Ford je eden izmed njih. Strip sta v obdobju 1969 do 1975 ustvarjala Italijana Luciano Secchi - Bunker in Roberto Raviola - Magnus. Razstava zajema 162 originalnih iz njunega skupnega obdobja ustvarjanja. Do sedaj je bila največja razstava originalov leta 2017 v Rimu, ko jih je bilo predstavljenih 30. S to, trenutno »največjo svetovno razstavo« originalnih tabel stripa želimo prikazati vkoreninjenost stripa Alan Ford v naš kulturni prostor in dostojno označiti 50. obletnico našega sopotnika. 

Vabljeni k ogledu, do 13. oktobra 2019! Vstop prost, izhod se plača: 5 eur/3 eur.

Ob razstavi smo pripravili bogat spremljevalni program:

Za odrasle

Sejem stripov za stripoljube

sobota, 25. maj, od 10. do 17. ure
Sodelovanje brezplačno, sprejemamo prijave: 01 24 15 415 / dejavnosti@ng-slo.si

Vse ljubitelje stripa vabimo, da nas obiščete in se pridružite izmenjavi - stripov ali mnenj ... Dogodek se bo odvijal na ploščadi pred Narodno galerijo (Cankarjeva 20). V primeru dežja se dogajanje prestavi v galerijsko vhodno avlo (Prešernova 24).

Predavanje: Alan Ford - ogledalo našega časa

torek, 28. maj, ob 18. uri
Zaradi velikega zanimanja predavanje ponavljamo že tretjič!
 Predava avtor razstave Rok Glavan. Predstavil bo zgodovino, nastanek in izvor stripa Alan Ford, njegovega ustvarjalca in prevajalca, pomembnost stripa za balkanski kulturni prostor, skrivnostno epizodo s Titom, bibliofilski pogled na strip, pa še kaj se bo našlo. Vstop: Cankarjeva 20. Vstopnina: 5 eur/3 eur.

Javna vodstva po razstavi

nedelje, ob 11. uri:
  • 26. maj, vodi avtor razstave Rok Glavan / antikvar in veliki ljubitelj Alana Forda, pobudnik dražb starih knjig, pisec s področja knjig in zapriseženi sodni cenilec in izvedenec za stare knjige in tiske pri Ministrstvu za pravosodje RS, soavtor pomembnih razstav, ki predstavljajo zgodovino tiskane dediščine na Slovenskem. Skupina za vodstvo ob 11. uri je polna, prijavite se lahko na dodatni termin ob 12. uri.
  • 2. junij ob 12.00, vodi Sonja Juvan / pred dobrim desetletjem svojo prvo kolumno v Delovi prilogi Kult naslovila "Fordoljubi", sicer pa zasvojena z branjem, tudi stripov o Alanu Fordu, z njim je preživela vsa svoja dvajseta leta in večino ostalih.
  • 9. junij ob 12.00, vodi avtor razstave Rok Glavan
  • 23. junij, vodi Sonja Juvan
  • 15. september, vodi avtor razstave Rok Glavan
  • 29. september, vodi avtor razstave Rok Glavan
  • 13. oktober, vodi dr. Mitja Velikonja / profesor kulturoloških študij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, ekspert na področjih balkanologije, urbane kulture in subkulture, kulture vsakdanjega življenja, kritike ideologij, ter študije kolektivnega spomina in nostalgije.
četrtki, ob 18. uri:
  • 18. julij
  • 1., 8. in 22. avgust
V posamezno skupino za voden ogled sprejmemo do 30 obiskovalcev. Zagotovite si mesto: trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 418. Cena: vstopnina (5 eur/3 eur) + doplačilo za vodstvo 2,5 eur. 

Sloba Dragović: Alan Ford - Spy Story

torek, 11. junij, ob 20. uri
Videoprojekcija stripa ob živi glasbi, izvaja Slobodan Dragović.
Sloba Dragović, srbski skladatelj in klaviaturist, bo v živo izvedel svojo skladbo "Spy story", ki jo je navdihnil strip Alan Ford. Kompozicija v popolni sinhronizaciji sledi dogajanju prve epizode skupine TNT, ki se bo v času izvajanja vrtela na velikem zaslonu. Cena: 5 eur

Pred ali po dogodku vabljeni na kratki pregledni vodstvi po razstavi Alan Ford teče častni krog, ob 19. in ob 21. uri. V posamezno skupino za voden ogled sprejmemo do 30 obiskovalcev. Zagotovite si mesto: trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 418. Vstopnica za koncert velja tudi za voden ogled razstave.

Alan Ford - Interaktivno branje stripa

četrtek, 20. junij, ob 20. uri
V sodelovanju z Radiom Študent. Dogodek se bo odvijal v avditoriju Narodne galerije. Vstop prost.

Pred ali po dogodku vabljeni na kratki pregledni vodstvi po razstavi Alan Ford teče častni krog, ob 19. in ob 21. uri. V posamezno skupino za voden ogled sprejmemo do 30 obiskovalcev. Zagotovite si mesto: trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 418. Posebna cena vstopnice ob dogodku, z vključenim vodenim ogledom razstave: 5 eur.

Dražba stripovskih originalov, stripov, grafik in ilustracij

četrtek, 12. september, ob 18. uri
Pripravlja Antikvariat Glavan, vodi Rok Glavan.

Predstavitev novega slovenskega prevoda knjige Lazarja Džamića "Cvetličarna v Hiši cvetja: kako smo posvojili in živeli Alana Forda"

sreda, 18. september, ob 17. uri
V sodelovanju z Založbo /*cf. Pogovor z avtorjem, Lazarjem Džamićem bo vodil antikvar in avtor razstave Rok Glavan.

Po predstavitvi knjige vas vabimo na voden ogled razstave z Lazarjem Džamićem. Vstopnina: 5 / 3 eur, doplačilo za vodenje 2,5 eur.
Za otroke in družine

Ustvarjalna delavnica: Slike in kipi v stripu

sobota, 8. junij ob 10. uri
Na razstavi bomo raziskovali strip in supermoči junakov, v delavnici pa tudi sami izdelali strip v velikem formatu. Primerno za otroke od 5. leta dalje.
Vstopnina: posamezna vstopnica 5 eur, družinska vstopnica 12 eur, člani Galovega kluba brezplačno

Počitniške delavnice za otroke: Tajna galerijska druščina

od 26. do 28. junija, od 1. do 5. julija in od 19. do 23. avgusta, od 8. do 16. ure
Radi berete stripe? Raziskovali bomo, kakšne so skupne lastnosti junakov, ki nastopajo v njih. Z domišljijsko igro bomo odkrivali zgodbe umetnin in na oblačke zapisovali, o čem se pogovarjajo osebe na slikah, ustvarili pa bomo tudi strip v velikem formatu. Več informacij sledi.

Ogledi za družine z otroki in mladostniki

Spodbujamo družine z otroki in mladostniki, da prosti čas preživijo skupaj. Popestrite si ogled razstave z brezplačnim raziskovalnim listom. Naročite lahko tudi voden ogled razstave, prilagojen vsem družinskim članom.
Individualna vodstva po razstavi

Doplačilo za vodstvo (nad 10 oseb) 2,5 EUR na osebo
Doplačilo za vodstvo (3 do 9 oseb) 50 EUR na skupino

Naročila vodstev in informacije
Oddelek za izobraževanje in animacijo
T: (01) 24 15 435 / 24 15 415 / 24 15 414
E: dejavnosti@g-slo.si


* Pridržujemo si pravico do spremembe programa.